Blogarchívum

2009. szeptember 17., csütörtök

„Minden szempontból veszélyes a 2010-es költségvetés tervezete”

A Fidesz-KDNP frakciószövetség szerint minden szempontból veszélyes a 2010-es költségvetés tervezete, mert nem segít a gazdaság bajain, tönkreteheti a családokat valamint az oktatási és szociális intézmények fenntartóit, lakóit.

Újabb megszorítások várhatóak a következő évben szociális területen, pedig az eddigiek sem vezettek eredményre - mondta az ellenzéki politikus. Soltész Miklós szerint a nappali ellátások esetében olyan nagy elvonást terveznek, hogy azt a fenntartók már nem bírnák el, összedőlhet a rendszer. A bölcsődei ellátásnál például a 2009-es évi 540 150 forintos fejenkénti normatíva csak 494 100 forint lenne jövőre. A fogyatékkal élő és demens betegek nappali ellátásánál az idei 454 110 forint helyett 405 600 forintot terveznek 2010-re - derül ki a sajtótájékoztatón kiosztott adatokból.

A bentlakásos intézmények esetében 787 450 forint helyett csak 710 650 forint lenne az éves fejenkénti normatíva a fogyatékos személyek, pszichiátriai és szenvedélybetegek bentlakásos ellátásánál. Ennél drasztikusabban, 543 200 forintról 309 350 forintra mérsékelnék a normatívát az emelt színvonalú bentlakásos ellátásnál - itt olyan idősotthonokról van szó, amelyekben lakásuk árának befizetésével jutottak a lakók a szokottnál nívósabb helyhez és ellátáshoz. Soltész Miklós szerint a szocialisták utóbbi ellátási formát nem szeretik, mivel ezt sújtaná a legnagyobb elvonás.

A diákétkeztetés támogatását az idei harmadára csökkentenék jövőre a tervek szerint. A kedvezményes óvodai, iskolai, kollégiumi étkeztetés fejenkénti éves normatívája az idei 65 ezer forint helyett 22 500 forint lenne. Ugyanilyen számokat terveznek a nappali intézményekben elhelyezett fogyatékkal élő gyerekek étkeztetésénél is, tehát kétharmados csökkentést, amit Soltész Miklós elfogadhatatlannak, undorítónak és gusztustalannak nevezett. A Fidesz-KDNP módosító indítványokkal próbálja majd csökkenteni az elvonás mértékét a költségvetés parlamenti vitájában - tette hozzá.

Herczog László szociális és munkaügyi miniszter hétfőn arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy nem ért egyet a gyermekétkeztetési normatíva tervezett visszavágásával, ám szerinte a költségvetésben szereplő számok még nem véglegesek, és ebben a kérdésben további egyeztetéseket tart szükségesnek.

(FH)

1 megjegyzés :

  1. A jelenlegi helyzet egy folyamat végeredménye? (van még lejjebb), amely nem 2006-ban vagy 2002-ben kezdődött, hanem a rendszerváltásnak mondott hatalommegosztás körüli egyezségek következménye. Már 1998-ban is fel lehetett volna "ébredni". A "lelkiismeret" miért csak akkor szólal meg, amikor a hatalom megszerzéséről van szó? Szerintem azért, mert nem őszinte.

    VálaszTörlés