Blogarchívum

2009. szeptember 14., hétfő

A tordai csatára emlékeztek – VIDEÓ

  Kolozsvár közelében a magyar katonák 1944. szeptember-októberében hetekig tartóztatták fel a szovjet hadsereget, míg végül leterítette őket a túlerő. Ezt a mozzanatot azonban, mostanáig, még a történelemkönyvek is elhallgatták.

Budapest megköszöni a Tordai Honvéd Hagyományőrző Egyesületnek, hogy évek óta, önerőből dolgozik a jelenlegi Románia területén hősi halált halt magyar katonák azonosításán és igyekszik síremlékeket állítani nekik – mondta Holló József altábornagy, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet igazgatója.

- A tordai csata a magyar hadsereg második legszebb fegyverténye volt a Don-kanyari csaták után. Óriási nagy hadsereget, a szovjet hadsereget sikerült itt feltartóztatni Erdélyben 26 napig, majdnem egy hónapig – mondta Pataky József a Tordai Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja azt mondta: a szívek megtisztulását és a népek megbékélését szolgálják az olyan megemlékezések, amelyeken egy közösség a területén elesett hősi halottak előtt rója le kegyeletét – függetlenül azok nemzetiségétől.

- Elesett katonák nem ellenségek, mindenkinek ugyanúgy joga és kötelessége, hogy ápolja a saját elesettjei emlékét, megadjuk egymásnak a kölcsönös, megillető tiszteletet, erről szól a magyar-román hadisír-egyezmény amelynek az alkalmazása most kezdődik el a gyakorlatban – fejtette ki Szilágyi Mátyás a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja.

Ennek az államközi egyezménynek köszönhető az is, hogy idén végre azoknak a magyar katonáknak is megadják a végtisztességet, akik Erdélyen kívül, a román királyság területén estek el. Ezt az emlékművet Bukarestben állítják majd fel, várhatóan a magyar-román együttes kormányülés idején.

Duna Televízió
http://80.249.172.28/video/2009_37/10610021255460.wmv
 

14 megjegyzés :

  1. "Ezt a mozzanatot azonban, mostanáig, még a történelemkönyvek is elhallgatták."

    Ezt a mozzanatot IS:-(

    VálaszTörlés
  2. Legmélyebb tiszteletem a Hősök előtt!!!
    Jó, hogy felszínre hoznak tényeket, örvendünk neki nagyon!
    És kicsit szomorú vagyok, hogy mire voltak képesek déd és nagyszüleink, mi meg milyen "laza" emberek lettünk...

    VálaszTörlés
  3. "Hála" a globális "lanyhulásnak" és liberalizmusnak. :-(
    De azért a vér nem válik vízzé - remélem.

    VálaszTörlés
  4. Sokéves profi munkája van benne a gazembereknek..sajnos jó munkát végeztek!
    Persze tisztelet a kivételnek!!! Azoknak akiken nem fogott a tanítás, az elbutítás...

    VálaszTörlés
  5. Szept. 5. és okt. 9. között a II. magyar hadsereg és a Gruppe Siebenbürgen lefoytatott egy sikeres támadóhadműveletet és három védekező hadműveletet, az I., II. és III. tordai csatát.
    Negyedikre csak azért nem került sor, mert az oroszok a Bánságon keresztül megkerülték egész Erdélyt és már csak egy napra voltak Debrecentől.

    Szept 5.-9. között szétverték a teljes dél-erdélyi román haderőt(négyszeres túlerőt), de egy napot késtek a déli hágóktól, már vonultak be rajtuk az oroszok.

    Három fontos név:
    dálnoki Veress Lajos vezérezredes, a II. magyar hadsereg parancsnoka
    Vidos Géza vezérőrnagy, műszaki parancsnok (később ő irányította Budapest műszaki védelmét)
    Böszörményi Géza ezredes, a 25. gyalogezred parancsnoka, tordai gyerek, ott is esett el Torda-sósfürdőn.

    VálaszTörlés
  6. Micsoda reménytelen harcokat vívtunk meg gyözedelmesen, miféle vezetökkel, miféle honvédekkel...!!!

    Ezért létezik még egyáltalán ez a kis Magyarország, gondoljatok a sopron környéki csatákra, amikor az osztrákok nem érték be Burgenland-dal, újabb 5 ezer négyzetkilóméteres követelésükkel 1921-ben, a második ágfalvi, hösies csatában megfutamodásra kényszerítettük, a túlerö ellenére !

    VálaszTörlés
  7. Azért hívják ezt a megmaradt 93 ezer négyzetkilométert Magyarországnak, mert voltak Bátor emberek, akik nem hagyták magukat rábeszélni a "fontolva haladásra". Akár fegyvert ragadva, az életük árán is, de megvédték a Hazánkat. Ők voltak a nemzeti radikálisok. Akik voltak, vannak, s lesznek:-)))

    Sajnos csak ennyit sikerült megőriznünk, hiába a hősies áldozat.

    VálaszTörlés
  8. „Egy nemzet nincs megalázva azzal, hogy legyőzték, vagy ha aláírt, késsel a torkán, egy végzetes békeszerződést. Becstelenné válik azonban, ha nem tiltakozik, ha tönkretételéhez maga is hozzájárulását adja. Nem a vesztés a bukás, hanem a lemondás…”

    VálaszTörlés
  9. Köszi, Anyuschom, olvastam nálad, nagyon jó cikk.

    VálaszTörlés
  10. "Induljunk ki abból, hogy történelmi tapasztalatok szerint a radikalizmus a politikában önmagában sem nem jó, sem nem rossz. Voltak és vannak helyzetek, amikor csak önmérséklettel, a kis lépések taktikájával és alkuk sorozatával lehet elérni valamit.

    Ennek fényes cáfolata éppen a katica által is említett soproni eset. Az ún. nyugadunántúli felkelés, vagyis a RONGYOS GÁRDA esete. Vége volt a háborúnak, aláírták a "béke" szerződést, aminek értelmében a Dunántúl egy jelentős része az osztrákoké lett volna. Ekkor a leszerelt, kiebrudalt magyar honvédek, és akinek fegyvere, és szíve, bátorsága volt, minden észérv ellenére egy RADIKÁLIS tettre szánta rá magát. ELLENÁLLTAK, fegyverrel, szervezetlenül, de szívvel-léélekkel. EZÉRT VAN MÉG MAGYAR KÉZBEN A DUNÁNTÚL. Nem kellett hozzá egyéb, mint egy jó adag hazaszeretet, bátorság, nemzeti radikalizmus.

    A többi csak duma.

    "A 20. század elején még erős nép volt a magyar, nagy volt Magyarország."
    Na ja, hiszen nem fojtották meg minden oldalról az egészséges nemzeti radikalizmust, sőt! Nem úgy, mint manapság:-((

    A mai Magyarországon kb tízmillió ember saját vérmérséklete szerint éli meg, és reagálja le azokat a mocskos disznóságokat, amiket itt mernek művelni velünk.

    Én pl máris mennék, ha lenne hová, kihez csatlakozni, és lesz@rnám, hogy ki mit mond, csak legyen már végre vége ennek a szemétségnek, amiben élni vagyunk kénytelenek. Nem érdekel, mit okoskodnak különféle médiákban nagy bölcsen.
    ELÉG VOLT a hazugságból!
    ELÉG VOLT a félrevezetésből!
    ELÉG VOLT a korrupcióból!
    ELÉG VOLT pofázásból!
    Cselekedni kéne, nem csak szövegelni. Én cselekszem itt, amikor kell. De hol van a többi ember? Olvasgatja az okoskodásokat, és ENNYI????????????????????????

    No, EZÉRT tartunk itt. Mert igaz, hogy tudjuk: piszokul átvernek minket, tudjuk, hogy ki és mikor hazudik, de csak ülünk, mert megmagyarázzák nekünk, hogy nem szabad ám ORDÍTANI, nem szabad ám CSELEKEDNI, nem szabad ám RENDET TENNI, mert az olyan európaiatlan, annyira alpári, annyira nem illő. És megmagyarázzák, miért maradjunk szépen otthon.
    Magyarország a semmittevésbe fog belepusztulni:-((

    VálaszTörlés
  11. Petőfi is írt ám hasonlókat! :-)

    VálaszTörlés
  12. Mintha ő is "kicsit" nemzeti radikális lett volna;-)

    VálaszTörlés
  13. Még a barátaival sem volt túl demokratikus. :-))
    Pl. Jókaira rávágta az ajtót, amikor megtudta, hogy Laborfalvi Rózát akarja feleségül venni. Valami miatt nem szerette azt a színésznőt.

    VálaszTörlés
  14. Hát kissé vehemens volt a lelkem. Van ilyen:-)

    VálaszTörlés