Blogarchívum

2009. szeptember 10., csütörtök

A bíróság sajnálkozásra kötelezte Pokornit

A Fővárosi Bíróság csütörtökön hozott nem jogerős ítéletében arra kötelezte Pokorni Zoltánt, a Fidesz alelnökét, hogy sajtótájékoztatón "fejezze ki sajnálkozását" azért, mert egy korábbi állításaival megsértette Szilvásy György volt titokminiszter jó hírnevét.

Az alperes Pokorni Zoltán 2007. október 3-án tartott sajtótájékoztatóján valótlanul állította, hogy Szilvásy György arra utasította titkárát, fenyegesse meg a HVG Online szerkesztőjét. Ezzel megsértette a felperesnek a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait - hangzott el az ítéletben.

A bíróság kötelezte Pokorni Zoltánt, hogy elégtételként az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül összehívott sajtótájékoztatón ismertesse az ítélet rendelkező részét, és "a megállapított jogsértésért fejezze ki sajnálkozását". A Fővárosi Bíróság ezt meghaladóan a felperes Szilvásy keresetét elutasította. Az indokolásban elhangzott, az alperes Pokorni állítását az eljárás során nem sikerült bizonyítani. Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.

Szilvásy György egymillió forint nem vagyoni kártérítést követelt Pokorni Zoltántól a 2007. október 3-ai sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt. A felperes azt sérelmezte, hogy a Fidesz alelnöke akkor azt mondta róla: telefonon fenyegetéssel próbálta rávenni a 2007. szeptember végén a Hvg.hu-nak nyilatkozó Topolánszky Ákost véleménye elhallgatására, valamint munkatársával felhívatta Hirschler Richárdot, a hírportál vezetőjét, akit megfenyegettetett.

7 megjegyzés :



  1. A bíróság mindössze abban adott helyt Szilvásy kérelmének, hogy nem utasította saját titkárát a HVG Online szerkesztőjének megfenyegetésére.
    -1 millió forintos kártérítést sem ítélte neki
    - mint felperest kötelezte nagyobb részben a perköltség megfizetésére

    "Azt az állítását, miszerint a Pokorni Zoltán sajtótájékoztatón elhangzottak miatt nem került be Gyurcsány Ferenc távozása után az új kormányba, egészen abszurdnak, sőt megmosolyogtatónak tartjuk, nem véletlen, hogy a Fővárosi Bíróság elutasította az ezzel kapcsolatos keresetét is"

    VálaszTörlés
  2. Egál. Az állításokat nem sikerült bizonyítani.
    Arról olvashattunk, hogy Szilvási működtetett kormányzati jósdát - ilyet Pokorniról sosem hallottunk. :-)

    VálaszTörlés
  3. Nem Szilvási testvére működteti azt a jósdát?
    Azért ez nagyon jó lehet...elképzelem, amint időnként lemennek a parlament alagsorában működtetett jósdába bajnaiék: "Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: van-e még ebben az országban valami, amit el lehetne lopni, sikkasztani?" Vagy Lendvai lecaplat a legutolsó botox műtéte után: "Vajon fogok hasonlítani Jackóra még egy műtét után?"
    Egyáltalán milyen kérdések merülnek fel egy ilyen jósdában? ki lesz a következő ideiglenes miniszterelnök? Mit tudhat Viktor a korrupt szemétségeinkről? Ki lesz közülük a Hír tv Célpontjának következő áldozata?

    VálaszTörlés
  4. Megeshet, hogy Pokorni egy valódi fenyegettetést leplezett le, most teljesen ártatlanul ítélték el, de hogy Topolánszky Ákos annak idején borotvaélen táncolt TV-beli interjúival, melyeknél bátrabbakat azóta sem hallottam és vártam a hírt, hogy reggelizés közben véletlenül a pisztolyát vette a szájába müzzlis kanala helyett, annyi szent. Hol állt most, a tárgyalás idején, hiszen róla volt szó leginkább...?

    VálaszTörlés
  5. Tényleg, Szilvásiból kettővel is megvert minket a sors. :-((

    VálaszTörlés
  6. Persze, hogy megeshet. Ez a tárgyalás kifejezetten a bizonyítékok hiányáról szólt.
    A fülbe súgdosott átkokat szinte lehetetlen bizonyítani.

    VálaszTörlés