Blogarchívum

2009. augusztus 26., szerda

Hazánk a multik paradicsoma lett - Adósok kisemmizésére szakosodott a hitelmaffia

A térségben egyedülálló versenyhátrányba kerültek a hazai vállalkozások a multinacionális cégek leányvállalataival szemben – mondta Lóránt Károly közgazdász a Magyar Hírlapnak nyilatkozva. A krízist a Bajnai-csomag is tetézi.

A Brüsszelben élő magyar közgazdász szerint a 2006 óta zajló kormányzati megszorítások mellett csak „mínuszban” lehet növekedni. Ráadásul az elmúlt több mint 35 évben az országot ért kihívásokra a politikai és gazdasági vezetés folyamatosan rossz válaszokat adott. Ő úgy véli, hogy a magyar gazdaság évek óta recesszióban van.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Közép-Európában egyedülálló versenyhátrányba kerültek a magyar tulajdonú vállalkozások a multicégek leányvállalataival szemben. A hazai kis-és középvállalkozások nem tudják betölteni a munkahelyteremtő szerepet, amelyet egy egészséges gazdaságban kellene. A multiknak viszont megéri Magyarországon termelni, hiszen évente 2 ezer milliárd forintnyi pénzt visznek haza, így hazánk a globális cégek paradicsoma lett.
2009.08.24. 09:39
Kapcsolódó cikkek:



Adósok kisemmizésére szakosodott a hitelmaffia: 150 embert gyanúsítanak
Több ezer károsult
[2009.08.19. 08:38]

Pénzügyi vállalkozók, hitel- és ingatlanközvetítők fogtak össze, hogy az értékes ingatlanok tulajdonosait kisemmizzék. A módszer az volt, hogy uzsorahitelt adtak olyanoknak, akikről már az elején lehetett tudni, hogy képtelenek lesznek visszafizetni a kölcsönt.

Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke közölte, hogy 150 embert gyanúsítanak az ügyben - számolt be az MR1 Kossuth Rádió. A hitelkárosultakat képviselő Magyar Hitelszövetség elnöke, Barabás Gyula szerint több ezren lehetnek az országban, akik így veszítették el lakásukat. Mint szavaiból kiderült, havonta mintegy 20 olyan levelet kaptak, melyben azt írták a károsultak, hogy nem kaptak hitelt a banktól, ezért elfogadták a különböző hitelközvetítők ajánlatát. Mivel azonban egy idő után nem tudtak fizetni, elvették a lakásukat.

Barabás Gyula szerint az ország több pontján találhatunk ilyen károsultakat, de főleg azokon a településeken, ahol könnyű értékesíteni a lakásokat. A hitelközvetítők ugyanis pontosan felmérték, kinek érdemes kölcsönt adni.

Korábban Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete vezetője is úgy nyilatkozott a hvg.hu-nak, hogy voltak olyan cégek, melyek nyíltan a lakások megszerzésére mentek rá a hitelek kihelyezésekor. Ezek a pénzügyi szolgáltatók az ingatlanok értékének 50 százalékát fogadták el a kölcsönök fedezetéül, vételi opcióval. Vagyis kikötötték, ha az adós nem képes fizetni a kölcsön részleteit, az ingatlan a hitelező tulajdonába kerül. A feltételezések szerint ezek a cégek összejátszanak a lakások megszerzésében érdekelt maffiózó csoportokkal, vagyis a bedőlt hitelesek ingatlanjait még az elárverezésük előtt igen jutányos áron kiközvetítik. Így jutnak a valós érték feléért lakáshoz az ezeket megszerzők. A cégek még azt is megakadályozzák, hogy az adósok vevőt szerezzenek a lakásukra.

Farkas Ádám a rádióban elmondta, hogy növekszik a lakáshitelüket késve törlesztők száma, de komoly, 90 napot meghaladó hátraléka csupán a jelzáloghitelesek mintegy 1,5 százalékának van. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a PSZÁF-nak nincs jogköre a kilakoltatások megakadályozására, de az önhibájukon kívül bajba jutottaknak segíteni kell.

8 megjegyzés :

  1. A legjobb megoldás az volna, ha arra motiválnák a pénzintézeteket, hogy azok szankció helyett inkább segítő jobbot nyújtsanak a bajba jutott ügyfelek számára, s ha a problémát az adósok előre jelzik, lehetőséget adjanak a hitel felfüggesztésére vagy átütemezésére.

    VálaszTörlés
  2. A pénzintézetek motiválására a jézusi módszert találnám hatásosnak: ostort.
    Másból nem értenek, mert az eszük és a szívük helyén is bugyelláris van.

    VálaszTörlés
  3. Úgy sem rossz. :-)
    (Furcsa: e-mailben látom a figurát, itt helyben meg nem.)

    VálaszTörlés
  4. Az én oldalamon látszik.Mit csináljak,hogy te is lásd? Feltegyem újra?

    VálaszTörlés
  5. Amiatt ne fáradj, mert lehet, hogy csak az én böngészőm túl szigorú.
    Kedves Közvélemény! Ti látjátok? :-)

    VálaszTörlés