Blogarchívum

2009. július 17., péntek

Otthonvédők - Fidesz - EU

Budapest, 2009. július 14. kedd

Az Otthonvédők szerdán felkeresik a Fideszt, hogy politikai segítséget kérjenek a tömegessé vált kilakoltatások azonnali leállításához és a bajba jutottak állami megsegítéséhez - tudatta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum - Szociális Kerekasztal szervezője kedden.

Az Otthonvédők július 4-én azzal a kérdéssel fordultak Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez, hogy mit kíván tenni a Fidesz-MPP annak érdekében, hogy ne lakoltassák ki jogszerűen birtokba vett egyetlen otthonukból az önhibájukon kívül fizetésképtelenné vált devizahiteleseket és közüzemi díjhátralékosokat. Az Otthonvédők emlékeztették a Fidesz elnökét arra, hogy Bajnai Gordon kormánya elutasította követelésüket a kilakoltatások leállításáról és fizetési moratórium elrendeléséről, s tiltó rendelet híján a kilakoltatások folytatódhatnak. "Örülnénk, ha az Ön pártjától megnyugtató választ kaphatnánk a súlyos társadalmi gondra, akár írásban, akár szóban, úgy, hogy delegációnk felkeresné Őnt" - állt az Otthonvédők levelében, melyre most a Fidesz elnöki stábja azzal reagált, hogy személyes találkozóra invitálta a delegációt, hogy kölcsönösen
megismerhessék egymás véleményét és elképzeléseit.

Az Otthonvédők azt remélik, hogy a Fidesz felvállalja arra irányuló követelésüket, miszerint "olyan állami kezességvállalást és adósság-átütemezést kell életbe léptetni, amely lehetetlenné teszi, hogy bárkit is kilakoltassanak jogszerűen birtokba vett egyetlen otthonából, ha - önhibáján kívül - nem tudja törleszteni a kölcsönt, vagy a közüzemi díjhátralékot".

Véleményük szerint teljesen el kell engedni azoknak az adósságát, akik bizonyíthatóan azért mentek csődbe, mert nincs miből fizetniük sem a lakáshitel-részleteket, sem a közüzemi díjakat.

Minden emberi és társadalmi normával ellentétes, hogy az önhibájukon bajba jutott embereket megfosszák egyetlen otthonuktól, és tönkre tegyék az életüket - mondta az Magyar Szociális Fórum szervezője.

Az Otthonvédők szerint az Európai Bizottság által hétfőn jóváhagyott magyar lakáshitel-támogatási program csak azokon segít, akik az áthidaló kölcsönökre vállalt állami kezességet ki tudják egészíteni 20 százalékos önrésszel. De azokon nem segít, akik már elvesztették az otthonukat, nincs munkájuk, és nem rendelkeznek rendszeres jövedelemmel ahhoz, hogy mindennapi megélhetésük biztosításán túl tartozásaikat is törlesszék. Az Otthonvédők ismerete szerint több mint kétszázezer ilyen eset létezik az országban.

4 megjegyzés :

  1. Kéne, hogy legyen.
    Az lehet, hogy egy amolyan általános nyilatkozatban, de ilyen súlyos társadalmi kérdésekre mindenképpen választ kell adni.

    VálaszTörlés
  2. Kell annál súlyosabb társadalmi kérdés, hogy az emberek többsége vagy munkanéküli vagy minimálbéren foglalkoztatott. Kérdezem, ha ilyeneknek elengedik a tartozását, akkor tudja-e fizetni a rezsit, a közüzemi díjakat, a közös költséget? Szerintem csak idő kérdése, hogy majd nem a bankok, hanem a közüzemek és a társasházak bocsátják árverésre a lakásokat. A megoldás megfelelő munkalehetőség és tisztességes bér megteremtése.

    VálaszTörlés
  3. Itt az idő, Halászb.
    A mi közös képviselőnk, aki időnként megfeledkezik arról hogy ő a mi alkalmazottunk, azt találta mondani már egy évvel ezelőtt, hogy akinem bírja viselni a költségeket, költözzön el kisebb lakásba.
    További "bölcsessége", hogy a társasházi költségeket fordítva kell kalkulálni, mint a háztartási konyhapénzt. Otthon ugyanis ahhoz igazítjuk a kiadásainkat, amennyink van. A társasházi költségek esetében annyit kell fizetni, amennyit fizetni kell.
    Mármost vagy én vagyok sötét, vagy ő, de ez nekem nem világos. :-((

    VálaszTörlés