Blogarchívum

2009. május 28., csütörtök

Mire jó a CIB bank?

Erre ment ki a játék? - Csak 3 napon múlt, hogy a Herz nem kaphat állami támogatást



Az előzmények: A 120 éves múltra visszatekintő gyár számláját a CIB Bank korábban zárolta, egy mindössze két milliós tartozás miatt. Hiába folytak tárgyalások a hungarikumot előállító vállalat megmentéséről, a CIB hajthatatlan maradt. Május 27.-én hivatalosan is megindult a felszámolási eljárás a cég ellen.

Ez a tény lehetetlenné teszi, hogy a Herz is részesüljön abból a 30 milliárd forintos garancia hitelből, melyet június 1.-étől biztosít a kormány a nehéz helyzetű cégeknek. Csak azok kaphatnak ugyanis a pénzből, akik ellen még nem indult meg a végelszámolás - ezt jelentette be Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. A Herz tehát 3 nap eltérés miatt ki van zárva ebből a lehetőségből.

Hogy van e összefüggés a felszámolás időzítése, és a hitelgarancia folyósításának időpontja között, arról az érintettek nem nyilatkoznak.

Korábban több szakértő sem zárta ki, hogy külföldi érdeklődők állhatnak a hungarikumot gyártó, csődbe juttatott vállalatok felszámolása mögött.

(Lánchíd Rádió)

Kapcsolódó:

Zalabaromfis pulykatenyésztők demonstráltak a CIB Bank előtt

Független Hírügynökség
2008.10.21. 12:00

Körülbelül félszász a Zalabaromfinak beszállító pulykatenyésztő demonstrált kedden a CIB Bank budapesti székháza előtt, az ellen tiltakozva, hogy a pénzintézet augusztus végén zárolta a cég számláit. Így lehetetlenné vált a dolgozók bérének, és a beszállított pulyka ellenértékének kifizetése.

1 megjegyzés :

  1. A sorra megszűnő nemzetstratégiailag fontos magyar cégeket nem védi meg senki. A Herz nem a húsiparban jelentkező ágazati problémák miatt került nehéz helyzetbe – állítják. Működését a forgóeszköz-finanszírozás leállítása és a finanszírozási tárgyalások elhúzódása lehetetlenítette el. A helyzet különös pikantériája Európai Unió illetékes bizottsága a védett földrajzi termékek közé sorolta a "Budapesti téliszalámit", amelyet Herz téliszalámi néven a cég gyárt és forgalmaz.

    VálaszTörlés