Blogarchívum

2009. május 16., szombat

fidesz.hu: A változás elindult

A változás elindult
2009. május 15., 15:46 fidesz.hu

Orbán Viktor: Megszületett az összeomlás koalíciója (+hang)

Hallgassa meg - részlet Orbán Viktor beszédéből! Az ellenzéki párt elnöke szerint ugyanakkor ... látnak, és nem kérnek a bukott politikusokból. Orbán Viktor úgy véli, hogy nem válságban, hanem átalakulóban van a ...



Amennyiben sikeres és erős nemzetpolitikát akarunk megvalósítani, ahhoz egy erős anyaországra van szükség - mondta Orbán Viktor a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács budapesti ülésén.

A Fidesz elnöke rámutatott, határainkon belül és kívül mindannyiunk érdeke, hogy lezárjuk a hazánkat legyengítő korszakot. Azt a ciklust, amely felszámolta a nemzetpolitikát, nem védi a Kárpát-medencei magyarok érdekeit, sőt nyíltan hátat fordít nekik és a közép-európai térség megerősítésének.


Az egész nemzet, a Kárpát-medencei magyarság, valamint az egész közép-európai térség közös érdeke, hogy mielőbb bekövetkezhessen a változás, és a mostani korszakon minél előbb túlléphessünk. Ennek egyik fontos állomása az európai parlamenti választás.


Elmondta, jó esély van Magyarország megerősödésére és a határon túli magyarok ügye ismét fontos kérdéssé válik. Egy olyan politikai korszak megnyitásában bízhatunk, amely szerint nincs határon belüli és kívüli magyar ügy és gazdaságpolitika, hanem egy nagy gazdasági térséggel számol.

A Fidesz elnöke felhívta a figyelmet továbbá, hogy a június 7-i szavazás ma elsőbbséget élvez minden más üggyel szemben. Az ugyanis, hogy miként szerepel hazánk az európai parlamenti választáson, jelentős mértékben meg fogja határozni a magyarok súlyát az európai politikai színtéren.

Tőkés: egyedi ügyként is lehetne foglalkozni az autonómiatörekvésekkel

Tőkés László a tanács ülésének kezdetén mondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az eddig alkalmazott "hagyományos módszerrel", csak a nyilvános közvita szintjéig jutott el a határon túli magyar önrendelkezés ügye az EP-ben, a célként megjelölt "egységes európai kisebbségvédelmi rendszer kimunkálása" nem valósult meg. Ezért szükséges a magyar ügy markáns, egyedi módon való kezelése. "Ha van koszovói és tibeti ügy, akkor létezik magyar ügy is" - fogalmazott Tőkés László, hozzátéve: ha az anyaországban tízmillió magyart megillet az önrendelkezés joga, akkor a korlátozott önrendelkezés joga a határon túli magyarokat magától értetődően megilleti.

A június elején tartandó EP-választásokról szólva Tőkés László az összefogás fontosságát hangsúlyozta, utalva arra, hogy Romániában ezt jórészt sikerült elérni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács együttműködésével. "A totális egység helyett a plurális összefogásra van szükség" máshol is, és "erre törekszik a KMAT is" - közölte az EP-képviselő.

Németh: a tanács először ülésezik az Országgyűlés épületében

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a tanács először ülésezik az Országgyűlés épületében. Reményét fejezte ki, hogy "talán már nincs olyan messze az idő, amikor a KMAT intézményesen és rendszeresen ülésezik" itt. Beszédében azt is hangsúlyozta, hogy "a jövőben nagyon fontos lehet a KMAT és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának együttműködése".
(orbanviktor.hu, MTI)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése