Blogarchívum

2009. április 2., csütörtök

Műsorajánló

DÉLUTÁNI KALAUZ - Csütörtök 14.05-15.55

Használaton kívüli, a gazba süppedő régi parasztszerszámok, kiapadó, gödrüket kémlelő kútgémek. A pusztuló tájban idős, magára maradt emberek küzdenek a fönnmaradásért. Ma délután arról beszélünk, hogy fotóművészek egy csoportja a végső pusztulás előtt megörökítette az egykor virágzó Hódmezővásárhely körüli tanyavilág végvonaglását.

DÉLUTÁNI KALAUZ: 2009. április 2-án, 14.05-15.55 Műsorajánló

Szerkesztő-műsorvezető: Soós Andrea

Telefonszámunk: 06-1-8148-755
SMS-számunk: 30/749-67-20
E-mail címünk: kalauz@lanchidradio.hu

A néprajzi és gazdálkodási értékeket már hiába keresték. Amit találtak, az az életmódkutatás legújabb fejezete, pótolhatatlan szociofotók, a pusztuló, tanyátlanodó tájról. A málló falú ház, a szétvert búbos kemence, a törött bútorok, a pár nélkül maradt öregek, a lovukban társra talált emberek együtt azt a világot tükrözik, amelyet az vesz észre, aki hozzájuk lehajol.

A Túlpart együttes tagjai azt vallják: zene és vers találkozása különös művészi lehetőségeket teremt. Szerintük akkor jó vers és zene fonata, ha a dallamokkal, kompozícióval, hangszereléssel és akkordikus világgal kifejezett hangulatba a költői szöveg harmonikusan illeszkedik, ha a zene művészi és technikai színvonala közelíti a versét, ha az énekelt dallamot - akaratlanul is - dúdolni kezdi, aki hallja. A zenekart a XX. század klasszikussá vált költői, elsősorban Ady Endre, Juhász Gyula, József Attila, Radnóti Miklós, Weöres Sándor, Nagy László, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor versei ihlették meg.

A Délutáni Kalauzban megismerkedünk a Szent István Király Zeneiskola ütőzenekarával is, akikről kiderül, nemcsak a muzsika elkötelezettjei, de akkor is számítani lehet rájuk, ha egy nemes ügy érdekében össze kell fogni.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése