Blogarchívum

2009. április 1., szerda

Így néz ki az inkák titokzatos labirintusa

Köszönet érte Anyusch-nak.
2009.03.30 16:03:02 blikk

Több ezer kilométeres, máig feltáratlan, titkokkal övezett labirintusrendszer húzódik a dél-amerikai Andok-hegység alatt, Ecuadortól Perun át Chiléig. Munkatársunknak sikerült bejutnia a titokzatos barlangok egyikébe.

Az Andok-hegység alatt húzódó kontinensnyi méretű labirintusrendszernek - amelyet a magyar származású Móricz János fedezett fel még a hatvanas években - több fontos kamrája máig megfejtetlen anyagokat, titkokat őriz. Így azt még most sem tudjuk, kik, hogyan, mikor és miért építették?

A rejtélyes földalatti építményekben ugyanis többek között arannyal bevont múmiákat, arany állatszobrokat találtak. De a leghihetetlenebb és számunkra óriási jelentőségű lelet több száz aranytábla, melyen olyan írás van, ami azonosnak tűnik azzal a rovásírással, amit a magyarok még a Honfoglalás után is használtak.

A legfontosabb kamrák perui terület alatt vannak, ahová munkatársunknak sikerült bejutnia. Az egyik barlang több, mint ezer kilométer hosszú, összeköttetésben áll még az inka birodalom fővárosával, Cuscóval is. Ennek a szakasznak a bejárata Peru északi részén található, Cajamarca tartomány Ninabamba nevű településétől három órányi gyalogútra. Aki meg akarja csodálni a labirintust, annak nehéz terepre kell felkészülnie. Az utolsó szakasz ugyanis egy kiszáradt folyómederben vezet, ahol 3-5 méter magas köveken kell keresztülmászni. A bejáratánál pedig egy víznyelőn át ömlik egy folyó vize a barlang egy részébe.


A labirintus bejárata

Emiatt csak egy igen szűk nyíláson át lehet bejutni a labirintusba, ahol már csak kúszva mehetünk tovább az alig ötven centis járatban. Ez a szűk járat egy óriási, körülbelül 100 négyzetméteres csarnokba vezet. Innen egy lejtős oldalfolyosón lehet lejutni körülbelül száz méter mélyre. Ahogy lejjebb jut az ember, a folyosók egyre kifinomultabbak, egyre jobban megmunkáltak. Mindkét oldalon időnként szobafélékbe léphetünk be, ajtónyílással, néhol még ablakkal is, sőt, még egy fürdőszobát is találtunk.


Munkatársunk olyan szakaszokat is láthatott, ahol ilyen szellőzőfülkéket faragtak a falba

A barlangrendszer másik része Ecuadorban található, ide gyakorlatilag lehetetlen eljutni a "beavatottak" segítsége, helyismerete nélkül. Az esőerdőben ugyanis két, krokodiloktól hemzsegő, veszélyes sodrású folyón kell átkelni. Ráadásul az ecuadori kormány "radioaktiv" sugárzásra hivatkozva lezárt több lejáratot.

Ez az indoklás valószínűleg nem teljesen alaptalan, a barlangok erős elektromagnetikus hatásáról ugyanis több tudós és felfedező is említést tett már. Munkatársunk is azt tapasztalta az általa bejárt szakaszon, hogy gakorlatilag nem működtek a fényképezőgépek. A videófelvevő teljesen tönkrement, csak 4 nap múlva indult újra, magától, mindenféle szervízelés nélkül. A digitális fényképezőgéppel pedig négy óra alatt alig tíz fényképet lehetett készíteni, egy-egy felvétel között ugyanis hosszú percekre leállt.

A labirintus nem csak a gépekre, az emberekre is különös hatással van: aki lejutott, energikus volt végig, senki sem lett éhes vagy fáradt, és a túrázók elveszti az időérzéküket is. Ez lehet a magyarázata annak a történetnek, amit az észak-perui Ninabamba faluban mesélt két helyi ember, akik sok évvel ezelőtt lemerészkedtek, és amikor úgy döntöttek, hogy egy nap után visszatérnek, kiderült, már 3 napja keresték őket.

Golenya Ágnes, Peru

13 megjegyzés :

  1. Köszönöm, hogy ezt feltetted. Csodálatos dolgok ezek, amiket mai ésszel még fel sem foghatunk. Az ékírásunk azonosságáról és hasonlóságáról mostanában sokat olvastam. Nem elképzelhetetlen, hogy azonosak a gyökerek.

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyszerű: mi minden vár még feltárásra.
    Én még régész is szerettem volna lenni...:-) Elvihetem a linket? Köszi.

    VálaszTörlés
  3. Legszívesebben máris mennék megnézni őket :)

    VálaszTörlés
  4. Szívesen. Az alábbi két linken még találhatók ezzel kapcsolatos dokumentumok:
    >> http://olevendula.multiply.com/tag/m%C3%B3ricz%20j%C3%A1nos
    >> http://olevendula.multiply.com/tag/quito

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm, Ólevendula. Itt megtaláljátok Móricz János levelezését, amiben részletesen beszámol a megtalált barlangrendszerről.
    http://szitas.multiply.com/photos/album/4/4#
    Egy ideig úgy tűnt, hogy napvilágra hozzák, mit is találtak tulajdonképpen odabent. Aztán mégis úgy döntöttek, hogy nem. Állítólag olyan súlyú dolgok kerültek elő, aminek "befogadásához" még nincs felkészülve az emberiség....

    VálaszTörlés
  6. Azt ugye nem tudom megítélni, hogy az emberiség mennyire felkészült rá, de Móricz Jánost "halálos baleset érte", majd a rákövetkező évben az operatőrét szintén...

    VálaszTörlés
  7. Hát ennyire fontos dologra bukkant....

    VálaszTörlés
  8. Mi lett Erich Von Daniken allitasaval, hogy egy Indian torzset talaltak akik
    "magyarul" beszeltek? Ezt kutattak azota anthropologusok? Mert biztos van ehez vmi koze. Hat a mondak azt sugalljak vhonnan keletrol jottung. Csak a kerdes az kinek a keletjerol. A sok oda vissza ingazasban a nomad elet stilussal anno lehet hogy gyokereket vertek nemely oseink meg Del Amerikaban is, de lehet ez forditva is.

    VálaszTörlés
  9. Thor Heyerdahl is bizonyította, hogy a Nílus deltájában termő nádból készített hajókon át lehet jutni az amerikai kontinensre. Valószínűleg ő a sumerokról vajmi keveset tudott, ennek ellenére a régi időkben ott élő népek tudását alkalmazva bizonyította, hogy Amerikát már a "felfedezése előtt" is ismerhették más népek.
    Az amerikai őslakók pediglen egy fehér istent vártak vissza maguk közé, aki a nap, vagy fény istene. Különös, nem?

    VálaszTörlés
  10. De igen. Koszi, hogy ezt megemlitette, bar errol en is tudok, de amirol nem, es orulnek egy kis tajekoztatasnak ezen temaval kapcsolatban, az az, hogy milyen "halalos baleset erte Moricz Janost, s operatoret", mert efolott a reszletekbe nem ment bele, de gondolom errol talan jobb ha minnel tobben tudunk.

    VálaszTörlés
  11. Ennek forrásanyagát vissza kell kutatnom hozzá, mert jó néhány évvel ezelőtt volt szó róla az akkor még magyar(abb) köztelevízióban, amikor nem volt még internetem.
    Amint találok egy morzsányi írott infot róla, közreadom.

    VálaszTörlés
  12. Koszonom szepen, mar a nagy nenem allitja, hogy vmi net fantaszta neki azt mondta ez az egesz egy amolyan legenda amit vki pont azert talalt ki, hogy amitsa az embereket. Viszont en mar a 70's evekben olvastam Von Daniken konyveit, es az nem volt kitalacio. Ugyhogy remelem vmi jo hire van ezzel kapcsolatban nyilvan.

    VálaszTörlés
  13. Danikennel kapcsolatban csak azt mondhatom, hogy a felfedezéseit, a könyvét, az arról készült filmet agyonhallgatják, és remélik, hogy feledésbe merül, holott bő 30 év elteltével érdemes volna összevetni az új régészeti feltárások anyagával.
    Amennyiben a Daniken által bemutatott leletek és helyszínek megsemmisültek, netán autópályák, plazák, banképületek vannak a helyükön - akkor biztosra vehetjük, hogy Danikennek igaza van. ;-)

    VálaszTörlés