Blogarchívum

2009. március 31., kedd

Batsányi János: Bíztatás


 

A Hazáért élni, szenvedni, s jót tenni,

Ügye mellett önként s bátran bajra menni,

Kárt, veszélyt, rabságot érte fel sem venni,

S minden áldozatra mindenha kész lenni �

 

Barátom! oly dolgok, mellyek az embernek

Dicsőség mezején oszlopot emelnek,

S mellyekért (bár, míg élsz, sokan nem kedvelnek)

A Jók sírodban is áldanak tisztelnek.

 

(1787)

3 megjegyzés :

  1. Nagyon szép. "Haza" - már nem is tudom, mit is jelent....sikerült elkótyavetyélni a "hatalamasoknak" . Van is, meg nincs is - torokszorító ez az érzés. Legutóbb - a Virágkarneválon Debrecenben, mikor a koronás kocsi érkezett s vele a Himnusz - csak folytak a könnyeim. A körülöttem állók nem értették. Miért is kell ezen sírni...
    Nem kell tőlem félni, nem veszek el senkitől semmit. Maradok száműzetésben, a földön, ami egykor dédapámé is volt...

    VálaszTörlés
  2. Valamelyik kisebb rádió műsorának felvezetőjében hangzott el,hogy mi, a "hivatalos" magyarországi magyarok nem tudjuk átérezni, mit jelent ez a szó: HAZA, mert ez számunkra nnyira természetes, mint a levegővétel. Nem gondolunk arra külön, hogy "levegőt kell vennem":
    Nem egészen értek vele egyet, mert amikor a makói strandon fürödtem a Marosban, a távolban kéklő hegyek láttán egyszerűen felfoghatatlan volt számomra, hogy az ott már nem Magyarország.
    Valami olyan érzés fogott el, mint ha a gyarmekem halálhírét hozták volna, pedig hát elvileg tudtam, tanultam földrajzból, történelemből, láttam a térképen a vörös csíkot, de az ÉRZÉSE..!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm, Ólevendula. Batsányi szülővárosában éltem, nőttem fel. A róla elnevezett gimnáziumban érettségiztem. Nagyon büszke vagyok Rá. A versei alapján- méltán:-)

    Kedves Traviata, kérlek, engedd meg, hogy elmondjam Neked is: mi nem félünk sem tőled, sem a többi MAGYAR EMBERTŐL, akárhol is éljen a világon. Nem mi félünk...Bár szívem szerint néven nevezném, kik azok, de nem teszem. Tudod azt Te is jól, szerintem.
    http://1csengele.multiply.com/photos/hi-res/12/1?xurl=http%3A%2F%2F1csengele.multiply.com%2Fphotos%2Falbum%2F12%2F12%231

    VálaszTörlés