Blogarchívum

2009. március 2., hétfő

A Kard és kaszától A funtineli boszorkányig

(Erdély.Ma)
[ 2009. március 02., 12:18 ]

  Nyilvánvaló: Wass Albert nem lett hirtelen felmentett háborús bűnös attól, hogy a Kárpát-medence 16 településén egyszerre, egy időben 25 órán keresztül olvastak fel műveiből, s az irodalomtankönyvek és magyartanárok sem fogják máról-holnapra a huszadik századi magyar próza és költészet derékhadában emlegetni. Arra azonban talán sikerrel hívta fel a figyelmet: az író és az ember Wass Albertnek egyaránt joga van ahhoz, amire egész életében hiába várt, hogy tudniillik jog és irodalom egyaránt pártatlanul és előítéletektől mentesen tárgyalja ügyét és életművét. A maratoni rendezvény mindezek mellett az egymásnak olvasás lassan feledésbe merülő élményét és hagyományát is felelevenítette.

Nagybányán is lezajlott a Wass Albert maraton. Pénteken este pontosan hat órakor Dávid Lajos üdvözölte a jelenlévőket, a nagybányai programot befogadó Teleki Magyar Ház nevében. A magyar és a székely himnusz eléneklését követően a kezdeményező Pilis-Hargita vándorok közös köszöntője hangzott el, majd Romok József indította el a felolvasát, a Kard és kasza első fejezetével. A regényt a következő órákban misztótfalusi vendégeink folytatták.

Kilenc óra körül megérkeztek az óvárosi református gyülekezet lelkipásztorai: Bak László, és Bakné Major Enikő; utóbbi a Tizenhárom almafa című regényből olvasott fel ízes nyelven. Őt az újvárosi református gyülekezet küldöttsége követte, akik – bizonyára a felszolgált friss farsangi fánkból és forró gyümölcsteából is erőt merítve – több mint három és fél órán keresztül biztosították (Dombi Erzsébet és Pap Anikó vezetésével) a rendezvény folyamatosságát, versekkel és a Voltam című önéletrajzi írás felolvasásával.

Időközben Osváth Rita és Nagy Gábor is megérkezett Debrecenből. Mindketten tagjai a Pilis-Hargita vándorok társaságának, de Rita Nagybányáról került gyermekkorában a cívis városba, így szinte ismerősként üdvözölhettük. Éjjel két órára pedig koltói fiatalok jelentették be magukat, öten. Számítottunk rájuk, de csak másnak délelőttre, annál kellemesebb meglepetést okoztak megjelenésükkel. Eredetileg még többen érkeztek volna, a helyi református gyülekezet egy kisebb küldöttsége azonban szombaton gróf Teleki János síremlékének avató ünnepségén vett részt Budapesten, így nem tudtak eljönni Nagybányára. Varga Károly lelkipásztor utólag elmesélte: útban hazafelé betértek a magyarországi Jászárokszállásra, ahol megtalálták az ottani felolvasó-maraton helyszínét, s így rövid időre mégis csak részesei lehettek a 16 települést felölelő kárpát-medencei összefogásnak.

Hajnali fél négytől – amikor a koltóiak hazatértek pihenni egy kicsit – megcsappant a létszám a Teleki Magyar Házban, de azért megszakítás nélkül folyt tovább a felolvasás (Tavak és erdők könyve, Átoksori kísértetek), többek között a debreceni fiatalok és Szaniszló József közreműködésével. Reggel hét órától a Németh László Gimnázium két diákja, Balogh Brigitta és Vékony Roland tolmácsolták Wass Albert írásait. Majd megérkezett az újvárosi református gyülekezet lelkipásztora, Tasnádi András és felesége, Tasnádi Ella, aki a felolvasásba is bekapcsolódott.

A szombat délelőtt nagy részét az időközben ismét megjelenő koltói csapat töltötte ki olvasással, versmondással. Őket a kiscserkészek követték, majd a nagyobbak, s Tim Márta és Ludmann Zelma mellett két cserkészanyuka is könyvet vett a kezébe.

A kora délutáni órákban ismét megszaporodott közönség előtt folyt a felolvasás. Előbb többek között Vári Renáta óvónéni, majd az Olvass Nekem Klub tagjai vették át a satfétát. Öt óra körül Moldován Blanka (Németh László Gimnázium) adott elő – önmagát kísérve zongorán – igen sikeres összeállítást Wass Albert írásaiból. Végül Bogya Emese tanárnő meséjét követően Frind Ilona olvasott fel román nyelven A funtineli boszorkányból; a regényrészlet a maratoni felolvasás befejező részeként magyarul is elhangzott.

A program – szombaton este negyed nyolc körül – az Üzenet haza című verssel és a Szózat eléneklésével zárult, a Teleki Blanka teremben.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a rendezvényben!

Teleki Magyar Ház
 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése