Blogarchívum

2009. január 24., szombat

Orkán pusztított Európa két végében

  Viharos szél tombolt Spanyolországban, ahol többen meghaltak egy összeomlott tornacsarnokban. Orkánszerű szélvihar söpört végig Franciaország délnyugati részén is, több repülőteret le kellett zárni, és akadozik a vasúti és közúti közlekedés is. A kontinens másik végében, Grúziában is orkán pusztított.

Mintegy hétszázezer háztartás maradt áram nélkül szombat reggel Franciaország délnyugati részén, és fennakadások vannak a vonatközlekedésben is a térségen végigsöprő heves szélviharok nyomán, közölte a francia áramszolgáltató és a vasúttársaság.

A széllökések a tengerparton érték el a legnagyobb sebességet, 173 kilométert óránként, míg a szárazföldön Mont de Marsan városában mérték a legnagyobb értéket, óránként 140 kilométert.

Pusztított az orkán

Az orkánszerű szélvihar miatt több repülőteret, köztük a bordeaux-it le kellett zárni, és akadozik a vasúti és közúti közlekedés a sínekre hullott faágak és törmelék miatt. Bordeuax-tól délre egyetlen vonat sem közlekedik, és a Közép-Pireneusok régióban is szüneteltetik a vasúti közlekedést. A vihar a tengeri hajózást is gátolja, mert felkorbácsolja a hullámokat. A hatóságok felszólították a délnyugati régió lakóit, hogy saját biztonságuk érdekében maradjanak otthon. Esetleges áldozatokról, sebesültekről nem szólnak a jelentések.

Michel Francony, az ERDF áramszolgáltató elnöke az Europe 1 rádióban nyilatkozva azt mondta, hogy amint a szélvihar kelet felé halad, percről percre növekszik a villanyáramtól megfosztott háztartások száma. Mint mondta, ez a szám már megközelíti az egymilliót. Az ERDF ezer munkatársa fáradozik az áramszolgáltatás helyreállításán, de a helyenként járhatatlan utak megnehezítik munkájukat.

A mostani időjárás arra az 1999-es nagy viharra emlékeztet, amikor csaknem 4 millióan maradtak áram nélkül, és több mint három hétbe került, amíg az ERDF-nek sikerült helyreállítania az áramszolgáltatást. Akkor 88-an haltak meg a természeti csapás következtében Franciaországban.

Összeomlott egy tornacsarnok Spanyolországban

Legkevesebb hárman meghaltak és 16-an megsebesültek szombaton Spanyolországban, amikor az erős szél megrongált egy tornacsarnokot az ország északkeleti részén. A tornacsarnokban baseball-meccset játszottak a tragédia idején, 20-30 fiatal tartózkodott az épületben. Hivatalos közlés szerint a Barcelona közelében lévő Sant Boi de Llobregat sportlétesítményének előbb a tetőszerkezetét mozdította el a szél, majd a tető a falakban is kárt tett.

Az Antena 3 helyi tévécsatorna öt halottól tud. A sebesülteket mostanra mind kimentették az épületből. A híradások nem szólnak arról, hány évesek voltak az áldozatok, vagy mekkora befogadóképességű volt a létesítmény.

Orkán Grúziában is

Az elmúlt 10 év legnagyobb orkánja zúdult szombaton Grúzia nyugati részére, számos körzetben és városban több száz fa kidőlt, sok helyen elszakadtak az elektromos távvezetékek, a heves szél házak, épületek százainak fedelét tépte le.

Az orkán a legnagyobb kárt Kutaiszi és Poti városában, illetve a szamtrediai, chaltubói és zugdidi járásokban okozta. Poti kikötővárosban az ítéletidőben nyoma veszett két halásznak.

Kétszázezer ügyfél számára megszűnt az áramszolgáltatás, a szolgáltató várhatóan csak estére tudja helyreállítani az áramellátást.

3 megjegyzés :

  1. És mindez ma történt? Számíthatunk mi is erre az orkánra?

    VálaszTörlés
  2. A déli hírekben hallottam a Lánchid-ban is, tehát tegnap lehetett. Gondolom, elfárad, mire megmássza az Alpokat. :-)

    VálaszTörlés