Blogarchívum

2009. január 22., csütörtök

A termelőtől egyenesen a vásárlóhoz!

A "szociális" bolthálózat első üzlete nyílt meg kedden a Ferencvárosban a Magosz és a IX. kerületi önkormányzat összefogásával. A Balázs Béla utca 7/b szám alatt eddig is kisbolt működött, de most az üzlet egyik felében kialakított zöldségespulton magyar gazdák termékeit árulják: almát, krumplit, hagymát, mézet, tojást, paradicsomot, paprikát és savanyúságot;  kedvező áron.
A megnyitón Bácskai János, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje és Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója tartott sajtótájékoztatót.

Bácskai János, a IX. kerület fideszes országgyűlési képviselőjelöltje szerint a kezdeményezés lényege, hogy a magyar gazdák piachoz juthatnak a hálózat boltjaiban, a kispénzű emberek is jól járnak, hiszen a jó minőségű árut kedvező áron kapják meg, és a boltokat üzemeltető kisvállalkozások is lehetőséget kapnak, hogy forgalmuk emelkedjen.

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója szerint országszerte további üzleteket nyitnak majd, a következőt Balmazújvárosban, majd ismét Budapesten, Zuglóban. Mint elhangzott, országos kiterjedésű bolthálózatot szeretnének létrehozni, és remélik, hogy más önkormányzatok is csatlakozni fognak a Magosz kezdeményezéséhez.

Bertók Mária, a kisbolt tulajdonosa azt mondta, hogy az anyagi csőd szélén állnak, így számára ez a lehetőség mentőkötél volt, másrészt fontosnak tartja, hogy így olcsó termékeket lehet szegény emberekhez eljuttatni. Mint mondta, az eddigi ár feléért tudják adni például az almát és a krumplit, de lényegesen olcsóbb lett a tojás is, amelynek darabja eddig 33 forint volt, most 28. A boltban egy kiló alma például 120 forintba, egy kiló vöröshagyma 90 forintba kerül.

Bácskai János szerint már más IX. kerületi boltok is érdeklődtek a kezdeményezés iránt. Elmondta, hogy önkormányzat rugalmas volt, egy hét alatt minden segítséget megadott, hogy a kisbolt melletti helyiséget raktárként használhassák.

Hegedűs Zsuzsa szociológus az alulról jövő kezdeményezések fontosságáról beszélt, hogy helyben találjanak olyan megoldásokat, amelyek helyzetbe hozzák a kisvállalkozókat, a magyar termelőket, és közben a nyugdíjasok, a többgyerekes családok is meg tudják vásárolni az olcsóbban árult zöldségeket, gyümölcsöket.

Szerinte kész csoda, hogy nem volt eddig Magyarországon éhséglázadás, de mint mondta, ha nem erősödik meg az összefogás képessége, akkor nincs kiút a válságból. "Nem rinyálni, csinálni. Abba kell hagyni a sopánkodást, meg kell fogni egymás kezét" - fogalmazott a szociológus, aki azt reméli, hogy a jövő őszre már mindenhol lesznek ilyen szociális boltok.

forrás: hvg.hu

5 megjegyzés :

  1. Megjegyzem, ez szerintem nem szociális, hanem ez a normális.

    VálaszTörlés
  2. Igen így van.

    Én úgy tudom nem szeretik a gazdák a Magosz-t.

    VálaszTörlés
  3. Gráf Józsefet sem szeretik. Lehet, hogy igazad van, Gábor, ugyanis az emlékezetes téli gazdatüntetés kurtán-furcsán ért véget, március 14-én, hogy már ne legyenek útban a traktorok az ünnepnapra.
    Addig a Hősök tere mellett, kb. a Regnum Marianum helyén táboroztak. A MAGOSZ valamit egyeztetett a kormánnyal, és utána a gazdák huss! - már ha lehet ezt a kifejezést ilyen böhöm traktorokra használni.
    A fene tudja, mi volt a háttérben.

    VálaszTörlés
  4. Becsapták őket, azt mondják:-((

    VálaszTörlés
  5. Én azt hallottam, hogy a tüntetés miatt késésben voltak a tavaszi földmunkákkal is, aztán nyilván be is csapták őket és hazamentek. Azóta már volt róla szó, hogy feljönnének, de időközben Demszky kihelyeztette a traktor tiltó táblákat. Igazi is, én egyet se láttam, mondjuk nem is kerestem.

    VálaszTörlés