Blogarchívum

2009. január 31., szombat

Készenlétiseket vezényeltek Miskolcra?

Draskovics Tibor áthelyezte Pásztor Albertet, mert a miskolci rendőrkapitány arról beszélt: cigányok követték el decemberben és januárban az utcai támadásokat. Lapértesülések szerint több csapatot is Miskolcra rendeltek a fővárosi készenléti rendőrségtől, miután hivatalosan is bejelentették vasárnapra a Pásztor Albert melletti szimpátiatüntetést.

A Fidesz-KDNP miskolci önkormányzati frakciója a Pásztor Albert kapitányságvezetővel szemben indított vizsgálat ügyében az alábbi sajtóközleményt bocsátotta ki: „Dr. Pásztor Albert kapitányságvezető eddigi rendőri munkája mind a civil, mind a szakmai közvélemény előtt elismerést váltott ki. A miskolciak szerint, a városi rendőrkapitány a rendőrség nehéz anyagi
helyzete ellenére is jó színvonalon teljesítette munkáját, ezért arra kérjük Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztert, hogy vizsgálja felül az ügyben meghozott intézkedését”.

Pásztor Albert a Borsod Online-nak telefonon csak annyit nyilatkozott a történtekről, hogy nem várja el, hogy bárki sajnálja, de azt sem tűri, hogy lerasszistázzák. A felfüggesztett rendőrkapitány megismételte: számolt vele, hogy nyilatkozata visszhangot fog kiváltani, de elhatározta: akkor sem hajlandó elhallgatni a tényeket, ha ez beosztásába kerül.

Mint ismert, pénteken a miskolci bűncselekmények statisztikáiról szólva nyilatkozta azt a rendőrezredes, hogy cigányok követték el decemberben és januárban a miskolci utcai támadásokat. Később kifejtette azt is: a rendőrség nem tartja nyilván a magyar állampolgárok nemzetiségét és hovatartozását, de a kihallgatások során a gyanúsított - családi körülményei mellett erről is nyilatkozik. Életkörülményei ugyanis enyhítő körülménynek számíthatnak a bűncselekmény megítélésénél.

Szimpátia tüntetés lesz?

Szimpátia tüntetést tartanak vasárnap 17 órától Miskolcon a városháztéren a munkakörében felfüggesztett rendőrkapitány mellett - derül ki a boon internetes oldal fórumairól. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan kik szervezik a tüntetést, a rendőrséget ugyanis hivatalosan nem kereste meg senki - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Dobi Tamás, a B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A rendőrség - a hivatalos nyilatkozat szerint - még tájékozódik az ügyben. Abban az esetben, ha a demonstráció békés, és a forgalmat sem zavarja, elvileg a spontán tüntetésre lehetőség van. A Független Hírügynökség információi szerint a szimpátia tüntetés hírére már szombaton több csapatot is Miskolcra vezényelnek a Készenléti Rendőrségtől. A rendőrök estétől a közterületi szolgálatban vesznek majd részt. Lukács Anita, a Készenléti Rendőrség szóvivője azt mondta: "ha a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kéri, küldenek rendőröket a rendezvény biztosításához."

Káli: A roma kérdés országos probléma lett

Nem ért egyet a miskolci rendőrkapitány leváltásával a város polgármestere. Káli Sándor erről szombaton délután egy sajtótájékoztatón beszélt. A politikus szerint a rendőrkapitány a vitatott nyilatkozatában csak tényeket és adatokat közölt, ezért ahelyett, hogy leváltják, támogatni kellene. Káli Sándor elmondta: délelőtt telefonon tárgyalt Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszterrel, akitől egyeztetést kért. Ez várhatóan hétfőn lesz, az országos és a megyei rendőrfőkapitány társaságában. A polgármester hozzátette: Pásztor Albertet kiváló szakembernek tartja, de mint fogalmazott, az elmúlt időszak eseményei túllépték a rendőrség lehetőségeit és a roma kérdés országos probléma lett. A vasárnap öt órára tervezett békés demonstrációval egyetért, a megmozduláson a polgármester és több MSZP-s helyi és országgyűlési képviselő is jelen lesz.

Farkas Félix: A miniszternek le kellene mondania

A Mezőkövesdi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Farkas Félix a rendészeti és igazságügyi minisztert döntésének átgondolására kéri. Farkas Félix sajtóközleményében azon véleményének ad hangot, hogy Pásztor Albert leváltásával súlyos feszültséget keltett, amiből a tisztességesen élő cigányok is megkapják a részüket és Draskovics Tibornak le kellene mondania. A továbbiakban arra kéri a szocialista minisztert, hogy gondolja át döntését és helyezze vissza pozíciójába a kapitányt.


Lakatos fel van háborodva

„Mit kellett volna mondani Pásztor Albertnek, ha 200 betörésből 200-at cigány követ el?” - tette fel a kérdést Lakatos Attila borsodi cigányvajda. „Fel vagyok háborodva” - felelte Lakatos Attila borsodi cigányvajda arra Borsod Online azon kérdésére, hogy mit szól a Miskolci rendőrkapitány leváltásához. Szavaival nyomatékosította: maximálisan kiáll Pásztor Albert mellett - szerinte ugyanis a Miskolci Rendőrkapitány nem tett mást, csupán tényeket közölt.

„Ne Pestről osszák az észt, mert az nem ér el idáig. Jöjjenek el ide, éljenek itt, és nézzék meg milyen itt a helyzet” - közölte a cigányvajda.


Draskovicsnak „vérzik a szíve”

Draskovics Tibor rendészeti miniszter a kijelentések miatt áthelyezte a miskolci rendőrkapitányt. Az igazságügyi és rendészeti miniszter ezt a köztelevízió szombat reggeli műsorában közölte. Azt is elmondta: erkölcsi okokból döntött így, azt nem mérlegelte, hogy milyen következménye lesz ennek a rendőrség szervezetén belül. A szocialista politikus arra hivatkozik: a miskolci kapitány átlépett egy határt, amikor tegnapi sajtótájékoztatóján megkülönböztette a cigány és a magyar bűnelkövetőket. Draskovics Tibor hozzátette azt is: „vérzik a szívem, mert egy tapasztalt és sikeres rendőrről van szó”. Az országos rendőrfőkapitány egyébként vizsgálatot is indított Pásztor Albert tegnapi nyilatkozata miatt.

(hírTV, boon.hu, FH)

3 megjegyzés :

  1. Bizony itt van, ezért: "Tisztelt Barátaim!
    Most Miskolcon elszabadul a pokol! Még több rablás, erőszak veszi kezdetét! Nem lehet, a genetikailag bűnözőnek született fajt megnevezni? Még az átkosban Fejtit egyszer úgy megverték ezek, hogy kórházba kötött ki. Draskovics! Gyere Miskolcra és sétálj a főutcán, a miskolci szleng szerint a "forinton" majd megtudod hol lakik az Isten! Én, mint született miskolci, kérem minden jóérzésű magyar barátomat, álljunk ki a miskolci rendőrkapitány Dr. Pásztor Albert mellett, követeljük visszahelyezését! És az ordítóan barom Draskovics azonnali menesztését. Kérek mindenkit, a terjedelmes címlistával bírókat, adják körbe ezt a felhívást.
    Demonstráció holnap, február elsején 17.00-kor a miskolci Városház téren." - most kaptam egy körlevéllel.

    VálaszTörlés