Blogarchívum

2008. november 2., vasárnap

Csibész Alapítvány - Csíksomlyó

A Csíksomlyói plébánia megvalósításai


Templom


Betlehem


Gyógyszertár


Harangláb


Hármashalom


Domokos Pál Péter


A csíksomlyói plébánia


Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó

Egy részük a Csibész Alapítvány támogatásával készült.

Templom
1989-ra készült el Csomortánban a templom és 1993-ban a torony.

Betlehem
A plébánia udvarán 1988-ben kezdtük el az ott álló istálló átépítését, amelyet hittanteremmé alakítottunk át, ugyanakkor közösségi házként is működik, ahol a fiataljaink találkozókat, közös ebédeket, táncpróbákat tarthatnak.

Később egy angol segélyszervezet (JOY), az amerikai magyar Balló István, a magyarországi Majoros László és barátai, valamint helyi vállalkozók segítségével lebontottuk a megrongálódott tetőszerkezetet, majd emelettel bővítettük, ahol vendégszobák és szolgálati lakások vannak a "csibészek" számára is.

Gyógyszertár
1987-től külföldi segítséggel gyógyszertár nyílt a plébánián, ahol a rászorulók ingyenes gyógyszerellátásban részesül-nek.
A plébánia adott otthont az első "csibész" csoportnak 1990-ben, azóta is ott lakik egy csoport fiatal a Fülöp háznak nevezett épületrészben.

Harangláb
1994-ben a régi Csíksomlyó bejáratánál egy három nyelvű, helységnévjelző táblát és Szent István haranglábat állítottunk fel, amelynek tetején a magyar korona másolatát helyeztük el.

Hármashalom
1996-ban szenteltük az "Új Rákosmezején" (Nagysomlyó és Kissomlyó közötti nyereg-ben) a "Hármashalom" szabadtéri oltárt, amely a pünkösdi búcsúra érkező többszázezer zarándoknak teremt alkalomhoz illő hangulatot.

Domokos Pál Péter
Szintén 1996-ban avattuk fel a neves csángókutató, Domokos Pál Péter szobrát.

A csíksomlyói plébánia
A plébánia és egy amerikai alapítvány -Alfred L. Toth Foundation- együttműködésével egy Internetes távoktatásos főiskola indul be Kolozsváron és Csíksomlyón, a magyarországi Pázmány Péter Katolikus Egyetem, nemzetközi jog szakra vesz fel diákokat, akik legalább egy idegen nyelvből vizsgát tettek és szerződésben vállalják, hogy tanulmányaik befejeztével nem hagyják el az országot.

Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó
1978-ban a nyár végén került sor az első Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra, azóta minden év augusztusának utolsó hétvégén szervezzük a Cs.I.T.-et. Mottója a Jézus felhívása: "Jézus az Út, Igazság, Élet"

1996-ban négy harangot szereltünk fel a csíksomlyói és - csomortáni templomokban.

8 megjegyzés :

  1. Nem a Csibész alapítvány élén álló tisztit távolították el? Valami rémlik, de lehet, hogy tévedek.

    VálaszTörlés
  2. A csíksomlyói plébániáról Jegenyére helyezték át. Attól az alapítvány megmaradt. Amennyire tudom, nyugdíjba ment, így nem kell 300 kilómétereket utaznia Csíksomlyóra, a Csibészeihez.

    VálaszTörlés
  3. Akkor jól emlékeztem, ekkor találkoztam először a Csibész Alapítvány nevével... Talán mint nyugdíjas foglalkozhat is a kis csibészekkel. :))

    VálaszTörlés
  4. Remélem megmarad a sok befektetett munka és nem esik szét az alapítvány....

    VálaszTörlés
  5. Tudod, Péter, a remény hal meg utoljára. Előtte az ebihal...

    VálaszTörlés
  6. De a kishal lassan nőni kezd, és meg is nő, ha élni hagyják.... ;-)

    VálaszTörlés
  7. Kezdek komolyan tartani a főpapoktól, az aggaszt engem.
    Nagyon meg lehet kavarni a dolgokat felülről, amint a koloysvári példa is mutatja.
    Ami reménykeltő az a fiatal papok hozzáállása, egyre többről hallok akik kiemelkedően jó munkát végeznek.

    VálaszTörlés
  8. Valahol olvastam róla, hogy XVI. Benedek pápa áldását adta Csíksomlyóra.
    Ennek okán 2008-ban valamilyen ünnepség-sorozat van(?), amelynek záróprogramja most novemberben lesz Csíksomlyón. (Nagyon halványan rémlik a cikk.)
    Mégis úgy tűnik nekem, mintha ez a Jakubinyi mindenkit elzavart volna a környékről, mert csak maga akar az "áldás alá állni".

    VálaszTörlés