Blogarchívum

2008. október 13., hétfő

Szétlopkodták Irak kincseit

Szétlopkodták Irak kincseit
Tízezernyi kincs tûnt el a világ egyik legértékesebb múzeumi gyûjteményébõl.

2008/10/13 - 07:56

Tízezernél is több, értékes kiállítási tárgy tûnt el a bagdadi Nemzeti Múzeumból Irakban. Eddig hatezer került elõ. Az ellopott tárgyak a világ legkülönbözõbb pontjain tûnnek fel, még az eBayen is árusították õket. A lopásokkal kapcsolatban letartóztatták a Fox News tévés csatorna munkatársait is.

Lassan kezdenek visszatérni az iraki Nemzeti Múzeumba az onnan elszállított tárgyak. Eddig hatezret szedtek össze az elõzõ évek káoszában lába kélt 15 ezerbõl.

Addig nem állítják ki a megkerült tárgyakat, amíg a hatóságok nem tudnak száz százalékos biztonságot tartani Bagdadban a múzeum körül - mondja Amira Eidan, az iraki múzeumokat és antik emlékeket felügyelõ hivatal igazgatója.

Az ókori mezopotámia kincseinek egyik legnagyobb és legfontosabb gyûjteményérõl van szó. Azt azután zárták el, hogy az irakiak nekiálltak lassan elszállítani a kincseket a múzeumból.

2003 áprilisában négy napon keresztül három lopássorozat történt, miután a személyzet elhagyta az épületet, majd visszatért abba. Szobrok, sztélék, azaz nagyméretû írásos kõtáblák, frízek tûntek el, három galériából pedig negyven munkát loptak el az értékesebb fajtából.

Ugyancsak elvittek 3100 ásatási leletet is az emeletekrõl, ezekbõl már háromezer megkerült, a tízezer, pincébõl ellopott tárgyból azonban csak 2500-at sikerült eddig elõkeríteni.

Számos darab a hírek szerint az Egyesült Államokba, Jordániába, Svájcba, Japánba került, de voltak, amiket az eBay internetes áruházon is láttak fölbukkanni. A lopásokkal kapcsolatban még az amerikai Fox News hírcsatorna egyik riporterét és operatõrét is letartóztatták.

Mindezeken fölül eltûntként tartják számon az Iraki Központi Bankban õrzött Nimród-kincs 170 ezer darabját, amibõl eddig csak háromezer került elõ.

Az intézmény helyreállítása folyamatban van, a többi közt az Egyesült Államok és az Európai Unió segítségével.

Miután szétverik és kifosztják a múzeumot, segítenek a helyreállításában is. Igazán "nemes" gesztus.

(inforadio, geographic nyomán Szent Korona Rádió)

1 megjegyzés :

  1. Az emberiség kultúrbölcsöjét dézsmálta meg az amerikai háborús gépezet. Gondolom, az utómunkálatok az iraki bennszülöttekre maradtak. A szívem vérzett az elsö leleplezésekkor, azóta is bánatos vagyok. Eppúgy, mint a világ legnagyobb Buddha-szobrainak felrobbantásakor; az afgán tálibok cselekedték.

    VálaszTörlés