Blogarchívum

2008. augusztus 10., vasárnap

Wass Albert fia az EMI-táborban

Magyarositani a magyart kell!
Wass Albert fia az EMI-táborban

Magyarositani nem az oláhot, nem a tótot és a rácot kell, magyarositani a magyart kell! - idézte gróf Széchenyi Istvánt, a legnagyobb magyar ma is aktuális gondolatát Raffay Ernő történész, aki a konzervativizmus és a liberalizmus között eszmetörténeti összehasonlitást végzett az EMI-táborban 2008. augusztus 8-án.

A konzervatizmus nem mucsai, zombi parasztot jelent. A feudalizmus megszűnése után 1867-től 51 éven keresztül liberális kormányai voltak a magyar királyságnak. Ebben az időben az ellenzék is iberális volt - mutatott rá a történész. Raffay Ernő szerint Trianon választóvonalat jelentett a magyar történelemben: ekkor ugyanis a Horthy korszakkal beköszöntött egy konzervativ időszak. Ekkor Magyarország fejlődésnek indult, ám az ezt követő kommunizmus tönkretette a fejlődést.

Raffay Ernő rámutatott: - "Az 1989-90-es magyarországi változások is a neoliberalizmusnak kedvezett. "Wass Albertet kizárólag a liberálisok utálják. A liberalizmus megpróbálta letaposni a hagyományokat már az I. világháború idején is a szabadkőműves pénzen fenntartott lapok által." A liberalizmus nem tiszteli a családokat, próbálja megakadályozni, hogy a fiataloknak kelljen érettségizni történelemből, nem tartja fontosnak a vallás-erkölcsi oktatást. A liberalizmus támadja az Istent, nem csak az egyházakat. A liberalizmusban nincs szakrális. Ezzel ellentétben a konzervativizmus a hagyományos értékmegőrzést tartja elsődleges feladatának.

Raffay Ernő szerint Wass Albert konzervativ ember vot, aki sokat irt az isteni gondviselésről. Vallotta: Isten alakitja a világot. A liberalizmus és konzervativizmus örök ellentéte: a nemzet. A neves történész szerint a jelenlegi román hatalmi vezetés soviniszta, a magyar liberális vezetés azonban nem soviniszta. Véleménye szerint a liberalizmust és a kapitalizmust izraelita emberek hozták létre Magyarországon. Ezek az emberek gyűlölik a hagyományokat, valamint az élő Istent. Ezért gyűlölik Wass Albertet is. Hisz Raffay szerint a jeles erdélyi iró eszmetörténeti szempontból konzervativ. Amig lesz a világon liberalizmus, Wass Albertet gyúlölni fogják, de amig lesz konzervativizmus, szeretni is fogják őt - zárta sorait a történész.

Adjátok vissza a magyar nemzet szabadságát! - folytatta a felszólalók sorát Bartha József holtmarosi református lelkész, a Czegei Wass Alapitvány elnöke, aki arra hivta fel hallgatósága figyelmét: - A magyar nemzeti ügy nem nosztalgia-ügy. Tartsatok össze magyarok, segitsétek egymást, mert összefogás nélkül nincs jövő. A református lelkész szerint Wass Albert emlékeztet és kitartásra ösztönöz bennünket. Amikor Wass Albertet halálában is üldözik, akkor minket is üldöznek - mutatott rá a holtmarosi lelkész.

Bartha József szólt a holtmarosi református templomba menekitett Wass szobor kálváriájáról is. Jelenleg még a templomban őrzik, csakúgy mint a szászrégeni templomban a másik Wass szobrot, de hamarosan kiteszik a helyére. Az "Adjátok vissza a hegyeimet" elnevezésű előadáson felszólalt Wass Endre, az iró legfiatalabb fia,a ki csak 19 évesen találkozott az édesapjával, mert az iró első feleségével Németországban élt. Emlékezetében úgy él édesapja, mint aki nagyon fontosnak tartotta a gyökereket, de mindenfajta embert becsült és tisztelt. Wass Albert arra tanitotta a fiait: ne restaurálják a múltat, hanem tekintsenek a jövőbe! Wass Endre elmondta: édesapja összes kéziratának kiadatását tervezik a jövőben.

A mai nap Jókai Anna irónő "Erkölcs, haza, szerelem" cimmel tartott előadást, de nagy érdeklődés követte Csath Magdolna közgazdász gondolatait is.

2008. augusztus 9-re várják Tőkés László EP-képviselőt, valamint Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács elnökét az EMI-táborba.

Frigyesy Ágnes
tudósitott Gyergyószentmiklós mellől, az EMI-táborból

8 megjegyzés :

  1. Szívesen. Köszönöm, hogy elolvastad. :-)

    VálaszTörlés
  2. Egyszer elmegyek én is, csak már erősen szaporodnak a korral járó építkezési elemek a számban....:))))

    VálaszTörlés
  3. Dolgoznak a "hidászok"? :-))
    Nem baj... Megnézni kell őket, nem megenni. ;-)

    VálaszTörlés
  4. Kosz hogy megosztod.Kellemes hetet!

    VálaszTörlés
  5. Hát ha nem ellenőrzik le a kapuban a harminckettőt még elcsúszom én is "fiatalnak"...:))))

    VálaszTörlés
  6. Látod, azt jól tennéd. Szathmáry barátunktól vártam volna tudósítást, de ennél fontosabb ügyekben volt úton - amint említette. Így hát nem marad más, neked kell beszámolnod a következő évben. ;-))

    VálaszTörlés