Blogarchívum

2018. április 21., szombat

Így fonódott össze a baloldali média a maffiával - 888.hu

Így fonódott össze a baloldali média a maffiával - 888.hu

Oláh Gellért
A rendszerváltás korai időszakában a baloldali establishment kéz a kézben járt a zavarosban halászni próbáló, olajozós maffiával. Ezek a bűnszervezetek egyre nagyobb vagyonra, így egyre nagyobb politikai befolyásra tettek szert. A 90-es évek derekán az MSZMP és szellemi holdudvara tűnt az egyetlen potens politikai szereplőnek, így az utolsó stricitől az igazán nagyhalig mindenki velük alakított ki valamilyen relációt.
Kereszty András a kilencvenes években annak a Fenyő Jánosnak volt a beosztottja, akit aztán ellenlábasai agyonlőttek.
Kereszty a Népszava főszerkesztőjeként közvetlen munkakapcsolatban állt Fenyővel, igaz – saját bevallása szerint – igyekezett a lapot megkímélni az akkori hercehurcáktól, de esete így is jól érzékelteti a baloldal, a média és a szervezett bűnözés kapcsolatát.
Az exújságíró bejegyzést tett közzé, amelyben felsejlik, hogy
  1. 1. a baloldali establishment miként szolgálta ki a bűnözők érdekeit,
  2. 2. a baloldali szellemi holdudvar miként uralta a magyar nyilvánosságot,
  3. 3. a szoci kormány miként játszotta át a költségvetési forrásokat maffiaszerű vállalkozóknak.

A képen balról Fenyő János, Bak Mihály, Szabadi Béla, Torgyán József, Kereszty András a szerkesztőségben
A Népszava volt főszerkesztője így kezdi:
"1997 októberében tisztázott a MUOSZ etikai bizottsága. A 7. számú eljáró tanács megállapította, hogy jogtalan az eljárást kezdeményező Gyárfás Tamás panasza a Népszava ellen és ellenem, a Népszava volt főszerkesztője ellen. Egyetlen porcikám se kívánta ezt a felmentő határozatot. Akkor már elegem volt ugyanis abból, ami körülöttem, Gyárfás Tamás, az úszószövetség, a Nap TV, a Napkelte, a VICO körül kavargott, illetve abból, amit az ügy másik főszereplője, Fenyő János kavart."
A szakmaiság leple alatt kiszolgálni a maffiát
Kereszty András bejegyzésében kifejti, hogy Fenyő János óriási fizetést ajánlott neki azért, hogy sikerre vigye a Népszavát, amely egyben az ő érdekeit és a szocialisták érdekeit is kiszolgálta. Persze a tulajdonos "üzleti hátterére" nem nagyon kérdeztek rá ezek a remek, már akkor függetlenobjektív újságírók.

Fenyő János
" . . .  Négy éven át voltam a Népszava főszerkesztője. Fenyő János hívott oda, mert úgy ítélte meg (korábbi népszabadságos felelős szerkesztői munkám alapján), hogy én vagyok a legalkalmasabb ember arra, hogy frissen vásárolt napilapját sikerre vigyem. Elképesztő fizetést ajánlott (havi félmillió forintot) és ígérete szerint tökéletesen szabad kezet. Éveken át jól megvoltunk. János erőszakos, kőkemény ember volt. Szakmailag azonban jól megértettük egymást, néha egy kicsit ordibáltunk, de sose éreztette azt, hogy ő a góré. Elfogadta azt, hogy a lapból olyan orgánum készül, amely egyszerre megfelel Kuncze Gábornak és Habsburg Ottónak. Vagyis egy normális, kiegyensúlyozott napilap."
"A dolog akkor kezdett megváltozni, amikor a jövedelmező magazinok (pl. Nők Lapja), az élre törő napilap (a Népszava) után Fenyő úgy vélte, hogy egy televízióra is szüksége van. Megvásárolta a Stáb Rt. nevezetű társaságot, amelynek résztulajdona volt a Nap TV-ben. Abban a Gyárfás gründolta vállalkozásban, amely több órás reggeli műsorsávot kapott a közszolgálati televízióban. Gyárfásnak sok évi munkája feküdt ebben a vállalkozásban. De végső soron ő is, és Fenyő is azért küzdött a kis Nap tévéért, hogy ott legyenek, amikor a nagy falat kerül szétosztásra, amikor privatizálják a közszolgálati médiumot. Fenyő ekkor kezdett beleavatkozni az újság munkájába. Folyamatosan hozott „füleseket”, ezt csinálta Gyárfás, azt csinálta Gyárfás. Ilyen per van ellene. Olyan botrány van körülötte. Ez az újságban nem látszott. Sikerült minden alkalommal meggyőzni, hogy meg nem alapozott információkat rendes lap nem közöl. Így aztán az lett a szólása. „Akkor beteszem az asztalfiókba, de azért szólok a barátaimnak.” Nem nevezte meg barátait. De nyilván feljelentgette vetélytársát fontos embereknél. Egy ilyen esetre emlékszem, János hozott olyan dokumentumot, amely szerint Zemplényi György ez a fura, gyanús figura Gyárfással együtt akar pályázni tévécsatornára. Megállapodtam vele, hogy csak rövid hírként szólunk az ügyről, nem kavarunk belőle komolyabb kázust. Az ilyen apróbb viták jó kapcsolatunkat nem zavarták meg.
A sportrovat közben, 1997 májusában előásott egy ügyet. Ezzel – egy évvel korábban – már foglalkozott a Mai Nap. Az úszószövetség rendezett egy olyan versenyt, amely csak papíron létezett. Gyönyörű jegyzőkönyvet gyártottak. A Komjádi uszodában rajthoz állt a teljes élvonal és tucatnyi tehetséges fiatal. A rendkívül tehetséges ifjak olyan időket úsztak, hogy azonnal kvalifikálták magukat az 1996-os atlantai olimpiára. A sportrovat megszerezte a jegyzőkönyvet, beszélt az úszókkal, kiderült a csalás. Emiatt Gyárfás lemondott a szövetség elnöki tisztéről. Ezt nyilatkozta. „Nem akarom kisebbíteni a dolgot, de mivel a hamis jegyzőkönyv ügye már több hónapja közismert, úgy érzem, hogy a hamisítás felmelegítése inkább csak ürügy: egy tudatosan megszervezett lejáratási kampány folyik ellenem a Magyar Televízióban való érdekeltségeim miatt.” Volt tehát lejárató kampány? Volt. De ez inkább a színfalak mögött folyt, mint a lap hasábjain."
Amikor az egész magyar média együtt nyaral a bűnszervezettel! Éljen a párt!
A főszerkesztő azt is leírja, hogy az átláthatóság, a függetlenség jegyében együtt nyaraltak Gyárfással és más közismert, a baloldali médiavilágban nagy befolyással rendelkező "érdekes" alakokkal. Tették mindezt közpénzen az újságírói szövetség széplaki üdülőjében.
Erről így ír:
Aztán eljött a nyár. Feleségemmel elutaztunk két hétre az újságíró szövetség széplaki üdülőjébe. Ott nyaralt Gyárfás is. Nem voltunk barátok. Csak köszöngettünk egymásnak reggelenként. Indulás előtt viszont megmutatott Fenyő egy tervezett cikket, a belpolitikai rovat egyik munkatársa írta arról, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság egy közel háromszázmillió forintos áfacsalási bűnügyben gyanúsítottként ki akarja hallgatni Gyárfást. Kértem, nézzünk a dolognak alaposan utána. Felhívtam egy kaposvári kollégát, aki azt mondta, hogy a rendőrség megszüntette a Nap TV elnöke ellen az eljárást. Igaz, még nem volt tisztázott, hogy az eljárást bűncselekmény hiányában vagy bizonyítottság hiányában szüntették-e meg. Beszéltem Fenyővel, mondtam neki, két hét múlva, amikor visszajövök Széplakról, újra ellenőrizzük a  hírt. Ordított egy nagyot, mit kell egy rendőrségi közlést ellenőrizni? Gyárfás egy csaló. Ki kell nyírni. (Pontosan ezt a kifejezést használta). De látszatra belenyugodott a dologba.
A hűséges fegyverhordozó elárulta a gazdáját
Kereszty egy váratlan pillanatban aztán elárulta Fenyőt. A többi már történelem.
"Aztán egy nap, Széplakon olvasom a Népszavában a cikket, amit ellenőrzés nélkül nem engedtem volna közölni. Visszautaztunk Pestre. Fenyő azzal fogadott, hogy nagy sikere volt az írásnak. Gyárfás őrjöng. Televíziós vitára hívta ki az ügyben. De most „kitöri a nyakát”. A vitára – mondta – természetesen nem én megyek, hanem te. Te vagy a főszerkesztő. Elmentem. Gyárfás megszervezte, hogy a műsor közben Kaposvárról bejelentkezzen egy rendőrségi szóvivő, és cáfolja a Népszava információját. Kimentünk a stúdióból a Szabadság térre. Gyárfás hozzám fordult: „Sokkal jobban tennéd, ha velem tartanál. Fenyőnek nincs jövője. Ahogy most viselkedik, kinyírja magát”. Ő is ezt a szót használta. Én meg írtam egy levelet Fenyőnek, amelyben közöltem, nem tudom vállalni a felelősséget, ha a hátam mögött beerőszakol cikkeket a lapba. Ezért lemondok. János mosolygott: – Rendben. A terepjáródat megtarthatod. Barátságos volt, mint mindig."
Kereszty András a Haza nevet viselő blogján osztotta meg ezt a történetet, mely rávilágít a média, a maffia és a kilencvenes évek zavaros időszakainak visszásságaira.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése