Blogarchívum

2018. március 19., hétfő

VÁDBESZÉDDEL FOLYTATJÁK GYURCSÁNY EGYKORI MINISZTERÉNEK PERÉT

SZABÓ PÁL AKÁR TÍZ ÉVET IS KAPHAT A POSTAPALOTA ELKÓTYAVETYÉLÉSE MIATT

Véghajrához ért Szabó Pálnak, a Gyurcsány-kormány volt közlekedési miniszterének és bűntársainak pere a Fővárosi Törvényszéken, holnap ugyanis már az ügyészi vádbeszéddel folytatódik az ügy. Szabó Pál és társai tízmilliárdos vagyoni hátrányt okozhattak a Postapalota elkótyavetyélésével.
Akár tíz évre is elítélhetik Szabó Pált, a Gyurcsány-kormány közlekedési miniszterét, aki még a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójaként csaknem tízmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozhatott öt másik társával azzal, hogy elkótyavetyélték a Krisztina körúti Postapalotát, és méregdrágán új irodaházat béreltek.
A hűtlen kezelés miatti büntetőperben hamarosan elsőfokú ítélet születik, az országgyűlési választás előtt viszont már biztos nem döntenek, mivel a védőbeszédek április 10-én kezdődnek. Az ügyben még 2010 elején, Balsai István volt fideszes országgyűlési képviselő feljelentése alapján indítottak nyomozást.
 
Erről az épületről állították, hogy nem érné meg rendbe hozni
Fotós: Mirkó István


A Krisztina körúti Postapalota eladásáról 2006–2007-ben döntött a Magyar Posta Zrt. igazgatósága és felügyelőbizottsága, valamint a tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) igazgatósága. Bár a tiltakozás hatalmas volt, az ügyletet mégis nyélbe ütötték.

Az ügyészség szerint a posta részéről Szabó Pál és társai olyan hamis költség- és bevételkimutatást tüntettek fel az eladást megelőző előterjesztésekben, amelyek teljesen oda nem illők és irreálisak voltak. Ráadásul nem tértek ki a cég vagyonvesztésére, helyette azt hangsúlyozták, hogy az épületet nem érné meg felújítani. Mindezt azért tették, hogy az új székház bérlése tűnjön a leggazdaságosabbnak.

A Magyar Posta Zrt. igazgatósága végül ezen koncepció alapján hozta meg döntését, az ÁPV Zrt. részéről pedig szintén olyan valótlan adatokat tartalmazó előterjesztést készítettek, amely alapján az új székház bérlése tűnt az optimális megoldásnak – foglalta össze a történéseket az ügyészség.
A Postapalota eladása és a bérelt üzlet viszont valójában a Magyar Posta Zrt. számára a leggazdaságtalanabb megoldás volt az összes lehetőség közül, hiszen egy új székház építése vagy a Krisztina körúti székház felújítása is jóval alacsonyabb költségekkel járt volna.

Érdekes az is, hogy a posta az eladás előtt körülbelül fél évvel 10 évre szóló szerződést kötött a Népfürdő utcai Gateway Business Centerrel. Az ingatlan eladása után végül havi négyszázezer euróért, azaz mintegy százmillió forintért béreltek itt új székházat.
Az egykori tárcavezető 2013-ban tagadta az ellene szóló vádakat, és úgy fogalmazott: a büntetőügy koholt vádakon alapul, szerinte az eladás és a bérlés is szabályos volt.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése