Blogarchívum

2016. augusztus 24., szerda

A Hedvig elleni támadást előre kitervelték. A tettesek felderítése Fico és Kaliňák politikai karrierjének végét jelentené | Körkép.sk

A Hedvig elleni támadást előre kitervelték. A tettesek felderítése Fico és Kaliňák politikai karrierjének végét jelentené | Körkép.sk


A Hedvig elleni támadást előre kitervelték. A tettesek felderítése Fico és Kaliňák politikai karrierjének végét jelentené


Augusztus 25-én lesz 10 éve, hogy Malina Hedviget Nyitrán a nyílt utcán iskolába menet megverték, csak mert magyarul beszélt. Az évforduló kapcsán védőügyvédjét, Roman Kvasnicát kérdezték.

Cikkünk végén nézd meg a Körkép.sk videóját Malina Hedvig szüleivel.

„Tíz év után ez az ügy még mindig nagyon súlyosnak minősül. 2006-ban alattomosan megtámadták Szlovákia egyik polgárát, és ahelyett, hogy az elkövetőket állították volna bíróság elé, a támadás áldozatával tették meg ugyanezt. Elfogadhatatlan, hogy mindehhez az államapparátust is felhasználták”

-mondta Roman Kvasnica, Malina Hedvig védőügyvédje a HNonline.sk-nak adottinterjújában.

Augusztus 25-én lesz 10 éve, hogy Malina Hedviget két ismeretlen elkövető súlyosan bántalmazott a nyílt utcán, mert magyarul beszélt mobiltelefonján. A folytatást ismerjük, az ügy azóta sem zárult le, a hatóságok a tettesek előkerítése helyett arra koncentrálnak, hogy az áldozatot minden hitelétől megfosszák.

Hogy elkapják-e valaha a tetteseket? Kvasnica szerint nem valószínű.

„Emlékezzünk vissza Fico és Kaliňák médiaszerepléseire. Már akkor világos volt számomra, hogy kijelentéseik után a tettesek azonosítása és a Hedvig elleni támadás kivizsgálása politikai karrierjük végét jelentené a számukra”

– fogalmazott az ügyvéd.

Kvasnica azt is elmondta, hogy rendkívül paradox az a helyzet, hogy 2006-ban a rendőrség alig 15 napig folytatott nyomozást, miközben immár kilencedik éve van érvényes feljelentés Hedvig ellen hamis tanúzás miatt. Kvasnica szerint a támadás szervezett volt, de nem konkrétan Hedvig ellen irányult, hanem egy fiatal, magyar nemzetiségű nő ellen. A támadók ugyanis csak azután támadták meg, hogy Hedvig elmondta, hogy vizsgázni siet.

„A szóban forgó napon a támadástól nem messze 9 diáklány és 1 diák készült államvizsgázni. A támadók a kritikus időpontban a magyar nyelvi tanszék közelében választották ki az áldozatukat. Ezek tények”

– mondta Kvasnica.

Hedvig meghurcolásához a rendőrséget is felhasználták

Az ügyvéd szerint Hedvig meghurcolásához felhasználták mind a rendőrséget, mind az ügyészséget, de még a törvényszéket is. Kvasniva meg van győződve arról, hogy Hedviget nincs miért elítélni, hiszen eddig senki még csak  nem is konkretizálta, miben kellett volna hazudnia.

Kvasnica elhibázottnak tartja Gál Gábor, Hedvig első ügyvédjének lépését, hogy engedte a bántalmazott és teljesen kiszolgáltatott fiatal nőt röviddel az incidens után a sajtó elé állni. Az ominózus sajtótájékoztatóra azt követően került sor, hogy Robert Fico miniszterelnök, és Robert Kaliňák belügyminiszter hamis tanúzással vádolta meg Hedviget.

„Nem tudom, hogyan kellene viselkednie és fellépnie az embernek, hogy meggyőzzön másokat arról, hogy az egész államapparátus és az oly népszerű politikusok tévednek. Ezt akkori jogi képviselője javasolta neki, ő pedig elfogadta. Én nem engedtem volna. (…) Ez rossz lépés volt, mivel Hedvig egészségi állapotát rendkívül megviselte. Erős poszttraumás stresszt szenvedett el, egészségi állapotának minden olyan esemény ártott, amely közvetlenül a támadás után történt vele. Gondolok itt a rendőrség nyomására, hogy vallja azt, a támadást csak kitalálta, illetve hogy nevetségessé tegyék a sajtótájékoztatókon.”

A média előtt is megalázták

Kvasnica elmondta, hogy a belügyminiszter amikor csak tudta, a média előtt alázta meg Hedviget. Példaként említette, amikor a sajtó előtt számolt be a fiatal nő nőgyógyászati leleteiről.

„Mikor lehetősége adódott, a sajtó előtt rúgott bele. Kaliňák nagyon befolyásos ember, ezzel mindent elmondtam”

– fogalmazott Kvasnica.

Az ügyvéd élesen bírálta az ügyben megjelent szakértők eljárásait is, akik az akkori főügyészhez közelálló orvosok voltak. Hedvig ezért elutasította a velük való kommunikációt, bár minden egyes idézésen megjelent. Külön kiemelte, hogy az úgynevezett szakértők megállapításait „nem mutatná meg kongresszusokon”.

„A törvényszéki bizonyítás miatt valóban szégyelltem magam amiatt, hogy hol élünk. Ijesztő, hogy a szlovákok mennyire könnyen hisznek az intézményeknek.”
– tette hozzá.

Érthetetlen vizsgálatok

Több tény is kivizsgálatlan maradt. Kvasnicának nem világos, hogy az ügyészség miért hagyta figyelmen kívül az egyik közvetett tanút, aki tanúvallomást tett az egyik támadó ellen. Az sem köztudott, hogy bizonyíthatóan hamisított volt a támadás vizsgálati irata. A legérthetetlenebb viszont az, hogy a rendőrség a támadás vizsgálatánál miért nem hallgatta ki a támadással gyanúsított személyeket, amikor Hedvig segítségével kiderült a személyazonosságuk, és a rendőrség már a támadás másnapján azonosította őket.

Kvasnica szerint fontos megjegyezni, hogy a Hedvig-ügy kapcsán rengeteg információ és dezinformáció látottnapvilágot. Szerinte nem volt könnyű úgy megnyilvánulni, hogy az egész ország ellen kellett “küzdeni.” Többek között a főügyészség maga is elismerte, hogy a lopásos bűncselekményt nem vizsgálták ki rendesen. Kvasnicát többször is meghívták nyílt vitára a miniszterrel és az országos rendőrfőnökkel, akik ezt mindig elutasították.

Az ügy még nem ért véget

Két héttel az eset után a rendőrség leállította a nyomozást, valaki azonban feljelentette Hedviget. Kvasnica elmondása szerint a feljelentést egy egykori SIS-es (Szlovák Titkosszolgálat) alkalmazott tette, aki abban az időben az egyik parlamenti képviselő asszisztense volt. Szlovákia bomlása szerinte jóval mélyebb, mint ahogy ezeken az ügyeken keresztül látjuk. Kvasnica szerint a Smer berkein belül a Hedvig elleni eljárás különböző játszmák része lehetett.

 Egy azonban biztos, zárja az interjút Hedvig ügyvédje. Hogy maga Hedvig nem felejti el könnyen a meghurcolást.

“A múltban ajánlatot kapott, hogy amennyiben elismeri az ellene tett feljelentés egy részét, akkor  megszüntetik az ellene folyó eljárást. Kellemetlenül érte őt, hogy itt kell hagynia Szlovákiát. Bár nemzetisége magyar, nem akart a családjával együtt elmenni innen.”

– fogalmazott Kvasnica.

Az ügy a mai napig sincs rendesen kivizsgálva és nem tudni, mikor kerül rá sor.

A Körkép.sk Malina Hedvig szüleivel készített interjúja itt látható:


hnonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Hospodárske Noviny

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése