Ólevendula BlogjaIdőkép doboz2015. november 7., szombat

Vízlépcső és atomtemető – Zöldgömb szombat 13.05

Vízlépcső és atomtemető – Zöldgömb
A dunai vízlépcsők ügye évtizedek óta vita tárgya, a hágai Nemzetközi Bíróság 1977-es döntése óta nincs megegyezés Magyarország és Szlovákia között. A kérdés most az, hogy vajon feladjuk-e a rendszerváltás óta képviselt elveket a dunai vízlépcsők ügyében. A zöldmozgalom szervezetei aggódnak, mert a háttérben zajló szlovák–magyar tárgyalásokon újból felmerült a szigetközi gátak építése és a vízmennyiségről való lemondás is. A Duna Charta szerint vízre van szükségünk, nem gátakra. Illés Zoltán környezetpolitikust, a második Orbán-kormány környezetvédelmi államtitkárát kérdeztük arról, hogy mi az igazság, mit tud a tervekről.  

A természet ára
A természet és a pénz kölcsönhatása volt a téma a Magyar Természetvédők Szövetségének tanácskozásán. Napjainkban a pénz, a profit és a zsákmányszerzés határoz meg mindent. Vida Gábor akadémikus arról tartott előadást, hogy a természeti értékeket nem lehet beárazni, Kükedi Zsolt, a Naphimnusz Egyesület alelnöke pedig a helyi közösségek értékteremtő tevékenységéről beszélt, őket halljuk a műsorban.

Szén-dioxid-bombává alakultak az égő indonéz erdők
Hetek óta égnek az erdők Indonéziában, emiatt rengeteg szén-dioxid jutott a levegőbe. A WWF régóta foglalkozik a felgyújtott erdők kérdésével és az esőerdők helyén létesített olajpálma-ültetvények természeti káraival. Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője a helyszínen is járt.

Atomtemető, információhiány és rezsicsökkentés
A paksi atomerőmű erősen sugárzó kiégett fűtőelemeit a Pécshez közeli Boda agyagkőzetében kívánják elhelyezni. A pécsi LMP-szervezet vezetői arról panaszkodnak, hogy a pécsi lakosok nem kapnak tájékoztatást a tervekről. Eközben olyan híreket is hallani, hogy a Központi Nukleáris Alap feltöltése nem folytatódik. Kóbor József biofizikus, az LMP nukleáris biztonsági szakszóvivője beszél az aggályokról.  

Hallgatóink észrevételeit a zoldgomb@lanchidradio.hu drótpostacímen várjuk.Szerkesztő-műsorvezető: Mangel Gyöngyi