Állítólag a Kézizálog Zrt. veszteségét nem fedezik a zálogba vett tárgyak, a tulajdonos által fedezetül adott aranytömbökről pedig kiderült: hamisak; trombitarézből készültek, és még aranyborítást sem kaptak – értesült a Napi.hu. Az utóbbi tétel még nem szerepelt az év elején becsődölt cég veszteséglistáján, pedig magánszemélyek és bankok adtak sok száz milliós kölcsönöket – valódi vagy hamis aranyfedezet mellett – a cég tulajdonosának.

Óriásit bukhattak rajta

A lap úgy tudja, hogy egy vidéki pénzintézet – valószínűleg az Alba Takarékszövetkezet – 600 millió forintot, egy ismert budapesti nagytőkés 300 milliót, egy másik ismert milliárdos pedig 2 milliárdot bukhatott el.
600 milliós hitelnyújtás
Az Alba Takarékszövetkezet 600 millió forintos hitelt nyújtott a Kézizálog Zrt.-nek – aranyfedezet mellett. Erről azonban kiderült, hogy hamis. Egyszerű trombitarézből készültek a tömbök, amelyeket állítólag nem is a kisbank széfjeiben, hanem Bíró Péter lakásában tároltak – számolt be róla aPortfolio.hu. A hitelt a Kézizálog tulajdonosa részben törlesztette – de erre is hitelt vett fel, mégpedig az időközben felszámolás alá került Alba Takaréktól.
Az aranyhamisítás nagyüzemi módon történhetett, és tapasztalt üzletembereket is érint. Nagyon sok a megválaszolatlan kérdés azzal kapcsolatban, hogyan készültek ezek az aranytömbök, hogyan kerülhetett rájuk fémjel, hol tárolták – írja a Napi.hu.
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (Nehiti) a portál megkeresésére azt közölte, hogy a Kézizálog Zrt. részére soha nem végzett aranytárgy és aranytömb hitelesítést. A garancia vagy fedezet céljára adott aranytömbökről tudni vélik, hogy egyáltalán nem rendelkeztek magyar fémjellel, mert a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. sem vizsgált be a Kézizálog Zrt. által beadott aranytömböket.

A bankok vesztesége közel 20 milliárd forint

A céget hitelező bankok együttes vesztesége igen jelentős – 20 milliárd forinton felüli –, de eddig nem sok jelét mutatták az aggodalomnak. Még a biztosítékként a zálogcég széfjeiben lévő tízezer értéktárgyat sem becsültették fel, mert ennek összege a százmillió forintot is elérheti, és a pénzintézetek inkább megspórolták azt maguknak – teszi hozzá a Napi.hu
A kötvénykibocsátás során milliárdokra tettek szert
A Kézizálog Zrt. által piacra dobott kötvények (Lombard Bond) körül is áll a bál. A két sorozatban, 10 milliárd forintos keretösszegben kiadott kötvényeket ugyanis BB+ besorolással adták el, a céget a Creditreform vizsgálta meg, a kötvény forgalmazását pedig ismert pénzintézetek intézték. Bíró többek közt ilyen kötvényekkel fizetett egy szállodáért egy magyar üzletembernek, majd azt a „zálogfőnök” azonnal készpénzért tovább is adta. (Napi.hu)
A szakértő becsüsök által végzett utólagos értékbecslés a könyvekben szereplő zálogtárgyérték alig 5 százalékát tartotta valósnak.
A Kézizálog Zrt. legnagyobb banki finanszírozója a CIB, a Raiffeisen és az UniCredit, de további öt banknak tartozik.
A hamisítási ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda  vizsgálódik.
A Lombard zálogcégét májusban számolták fel – amint arról beszámoltunk –, a rendőrség a Lombard Kézizálog Zrt. tulajdonosát előállította, miután önfeljelentést tett. A nyomozás csalás gyanújával indult. Akkori becslések szerint a kár meghaladta a négymilliárd forintot.