Blogarchívum

2014. október 31., péntek

Mégis vádat emel az ügyészség Vizoviczki kidobói ellen

Mégis vádat emel az ügyészség Vizoviczki kidobói ellen:

okt 30, 2014
'via Blog this'

Mégis vádemeléssel zárul a Dokk diszkó biztonsági őreivel szembeni – emberölés – miatt indított nyomozás, miután a Legfőbb Ügyészség úgy döntött, elegendő bizonyíték gyűlt össze Vizoviczki kidobóemberei ellen, ezért vádemelésre utasította a nyomozást korábban  megszüntető Fővárosi Főügyészséget.

PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu
Vádemeléssel zárul a Dokk diszkó biztonsági őreivel szembeni nyomozás, miután aLegfőbb Ügyészség helyt adott H. Géza édesanyja panaszának, és hatályon kívül helyezte a Fővárosi Főügyészség korábbi megszüntető határozatát. A gyanúsítás szerint a 21 éves H. Gézát a Hajógyári-szigeten még 2011 decemberében két biztonsági ember bántalmazta, majd a Dunába dobta. A főügyészség szeptemberben szüntette meg  az emberölés bűntette miatt indított eljárást, azonban az áldozat családja panasszal élt, ezért az ügy iratai a Legfőbb Ügyészségre kerültek. Miután megvizsgálták a gyanúsítottakra nézve mentő és terhelő bizonyítékokat, a Legfőbb Ügyészség úgy döntött, hogy az ügy vádemelésre alkalmas.

MÉGIS VAN ELÉG BIZONYÍTÉK

Legfőbb Ügyészség indoklásában kitért rá, az áldozat édesanyja, H. Gézáné panasza szerint a nyomozás megállapította, hogy a Dokk diszkóban szolgálatot ellátó két biztonsági őr erőszakkal lerángatta H. Géza ruháit, majd kivitték a szórakozóhelyről. Hivatkoztak arra az orvosszakértői véleményre is, amely megerősítette, hogy a 21 éves fiatalember halála és a két kidobó, B. Ádám és Z. Alfréd erőszakos fellépése egy időben történt. Az indoklás szerint a panaszt erősítette a két gyanúsított poligráfos vizsgálatának eredménye is. Mindezek alapján a nyomozás megszüntetését megalapozatlannak és tévesnek ítélték meg, mellyel aLegfőbb Ügyészség is egyetértett, ezért vádemelésre utasította a Fővárosi Főügyészséget. A döntés kapcsán megkerestük Bagoly Bettinát, a főügyészség szóvivőjét, aki portálunknak elmondta, a Fővárosi Főügyészség végrehajtja a felettes ügyészség utasítását.
Fotó: ilovemusic.hu
Dokk Beach. Fotó: ilovemusic.hu

A VÉDELEM NEM ERRE SZÁMÍTOTT

A megszüntető határozattal szemben nemcsak a sértett rokonai, hanem az egyik gyanúsított, B. Ádám védője is panaszt nyújtott be. A védő azt kérte, mivel a védelem álláspontját több tanú és szakértői vélemény is alátámasztotta, az ügyészség ne bizonyítottság hiányában szüntesse meg az eljárást, hanem a végzésben az szerepeljen, hogy a gyilkosságot nem védence követte el. Ezt az észrevételt ugyanakkor a Legfőbb Ügyészség alaptalannak minősítette és elutasította. Versitz Piroska a PestiSrácok.hu-nak azt nyilatkozta, számára érthetetlen, hogy a Legfőbb Ügyészség miért hagyta figyelmen kívül a harmincoldalas beadványukat, amelynek elutasítását összesen két sorban indokolták. A védő hozzátette azt is: szerinte nincs olyan bizonyíték az ügyben, ami alátámasztaná, hogy a két gyanúsítottnak bármilyen köze lett volna H. Géza halálához. A jogi képviselő elmondta, egyáltalánnem számítottak arra, hogy a Legfőbb Ügyészség vádemelést fog javasolni, arra ugyanakkor gondoltak, hogy esetleg elrendelik a nyomozás folytatását, mivel még szerintük is lehetnek elvarratlan szálak az ügyben.

HÁROM ÉVE TÖRTÉNT A TRAGÉDIA

A két kidobót, B. Ádámot és Z. Alfrédot 2012. július 26-án vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba, mert a rendőrség megalapozott gyanúja szerint a Dokk nevű szórakozóhely biztonsági őrei H. Gézát bántalmazták, és a Dunába dobták. A fiatalember holttestét 2011 december 3-án találták meg a Sziget melletti Duna-szakaszon. Akkor közigazgatási eljárás indult, de az ügyet a rendőrség 2012 június közepén újra elővette, mivel ellentmondások merültek fel a korábbi eljárás során. A 21 éves fiú 2011. december 2-án a Hajógyári-szigetre ment szórakozni a barátaival, és a rendőrség akkori információi szerint hajnali kettő körül távozott a szórakozóhelyről. A Blikk korábban azt írta, a fiú egyik ismerőse látta, ahogy Gézát a biztonsági emberek kilökdösik a helyről“. A fiút másnap holtan találták meg a Duna-parton, a nyomozásba bevont fizikus szakértők szerint az áldozat önmagától nem kerülhetett a vízbe.
Vizoviczki letartóztatása után vették elő a rejtélyes haláleseteket. Fotó: Mno.hu
Vizoviczki letartóztatása után vették elő a rejtélyes haláleseteket. Fotó: Mno.hu

VIZÓ LETARTÓZTATÁSA UTÁN VETTÉK ÚJRA ELŐ AZ ELTŰNÉSI ÜGYEKET

A Vizoviczki László által egykoron fémjelzett Hajógyári-szigeten több rejtélyes eltűnés is történt, az ügyeket azután vették újra elő, hogy  a az éjszaka császárát és több magas rangú rendőri vezetőt 2012. május 31-én őrizetbe vették. Ezek az esetek ugyanis azoknak a szórakozóhelyeknek a közelében történtek, amelyeknek Vizoviczki volt a tulajdonosa. Márpedig a “vállalkozó” remek összeköttetései révén egészen letartóztatásáig és birodalma megtépázásáig el tudta érni, hogy szórakozóhelyeit ne zargassák „feleslegesen” a hatóságok (a Vizoviczki-üggyel aPestiSrácok.hu is többször foglalkozott, a Vizó-birodalom tündökléséről és bukásáról ittés itt olvashat). „Az a felelős rendőri magatartás, ha azokat az eltűnési ügyeket, amelyek a Hajógyári-szigethez köthetők, a szervezet leporolja, azaz újra megvizsgálja annak érdekében, hogy ne maradjon nyitott kérdés” – nyilatkozta még 2012 nyarán Fülöp Valter, a BRFK egykori bűnügyi helyettese. Ilyen eltűnési ügy volt például Strehó Gergőesete, aki barátaival együtt 2006. február 12-én szórakozni indult a Hajógyári-szigeten található diszkóba, de oda már nem érkezett meg. A fiúról azóta sincs hír. Pár hónappal később, 2006 júniusában hasonló módon tűnt el a Hajógyári-szigetről egy másik fiatalember is. Rajnay Zoltán eltűnése éjjelén adott magáról életjelet utoljára, amikor telefonon beszélt meg találkozót a barátjával, aki azonban hiába várta őt. Fél óra múlva már a telefonja is ki volt kapcsolva. A fiú holttestét másfél héttel később találták meg a Duna partján, a Batthyány tér környékén.
Címlapfotó: Blikk.hu
Határozat 20141017 (1)-page-001Határozat 20141017 (1)-page-002

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése