Blogarchívum

2014. június 20., péntek

Várkert Bazár: azonosították az egyik katonát | Híradó

Várkert Bazár: azonosították az egyik katonát | Híradó:

Forrás: Duna Híradó | 2014. 06. 20. 18:34:27
'via Blog this' 

Sikerült beazonosítani az egyik II. világháborús katonát, akinek a földi maradványait nemrég találták meg a Várkert Bazárnál folyó útépítési munkálatok során. A honvéd tizenegy társával a főváros ostromában vesztette életét; lánya csaknem hetven éven át semmit sem tudott édesapja sorsáról. Most nem kívánt nyilvánosság elé állni; annyit mondott, megelégszik azzal, hogy édesapja méltó helyre kerülhet, a budaörsi katonai temetőbe.

Az egyik katona azonosítójának a tokja is előkerült a sírból. Bár az alumínium erősen megrongálódott, minden kétséget kizáróan sikerült megállapítani a honvéd személyazonosságát. A születési anyakönyvi kivonata szerint Huba József Budapesten született 1911-ben; huszonöt éves korában házasodott meg. Halálának helye mindeddig ismeretlen volt.




„Azt gondoljuk, hogy 1945. január közepe és február közepe között halt hősi halált. Számításaink szerint nem a kitöréskor, tehát nem február 11-ét követően, hanem még a budai oldal ostroma során” – mondta a Híradónak Maruzs Roland alezredes, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának osztályvezetője.

Huba Józsefnek egy lánya is született, aki mindeddig semmit sem tudott édesapja sorsáról. Nem szeretett volna nyilatkozni, csak azt mondta: mély megdöbbenéssel fogadta a részleteket édesapja haláláról.

A HM szerint még mindig reménykedhetnek a II. világháborúban elesettek és eltűntek hozzátartozói.

„Több tízezer katona esett el Budapest területén. Mivelhogy az ostromot lépésről lépésre, háztömbről háztömbre kellett az orosz, a szovjet-orosz hadseregnek lefolytatnia, így bárhonnét előkerülhet akár egyéni, akár tömegsír” – állapította meg Töll László ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezetője.

A Várkert Bazárnál négy német katona azonosítója is előkerült. Miután az ott harcoló alakulat jelentős részét magyarországi sváb fiatalokkal töltötték fel, elképzelhető, hogy közöttük is van magyar. A földi maradványokat a budaörsi német-magyar katonai temetőben helyezik örök nyugalomra.



Témába vág
Hetven évig feküdtek halott katonák a Lánchíd utca alatt

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése