Blogarchívum

2014. május 22., csütörtök

XII. kerület - Hegyvidék | Nem kezdődnek el az idén a Normafa Park beruházásai?

XII. kerület - Hegyvidék | Nem kezdődnek el az idén a Normafa Park beruházásai?:

Nem lesz síparadicsom?

'via Blog this'


A Normafa Parknak nevezett sportközpont kialakításának előkészületei lassabbak és bonyolultabbak, mint az önkormányzat vezetői korábban képzelték. Pokorni polgármester az önkormányzati Hegyvidék újságnak adott erről interjút, amelyből a fő pontokat idézzük.
"Egy évvel ezelőtt még naivan azt hittem, hogy a Normafával kapcsolatos munkák megkezdődhetnek az idén. De ahogyan elmélyedünk ebben az ügyben, úgy látjuk, hogy sokkal alaposabb végiggondolásra van szükség, sokkal több szereplővel kell összeillesztenünk mások elképzeléseit. Próbáljuk grammra kimérni a kerékpárosok és gyalogosok, kutyások és nagycsaládosok, vagy épp a kivilágított útvonalra vágyó futók és a fényszennyezés miatt aggódó természetvédők igényeit."
"A gerincről a Harangvölgy aljáig húzódó sípálya kialakítása szerintem illuzórikus. Ez nem azt jelenti, hogy ne keressünk helyet a hobbisíelőknek, azoknak, akik munka után, vagy hétvégén a családdal pár órára feljönnének síelni, vagy akik itthon, biztonságos körülmények között szeretnék megtanítani gyermekeiknek a sportág alapjait. A számukra kijelölhető, támogatott pálya sem érinthetné azonban a Harangvölgy aljában található ősbükköst, ezt a természeti értéket semmiképpen sem szabad veszélyeztetnünk.
"Meglehet, valóban nem volt hibátlan a törvény indoklása, vagy az azt övező kommunikáció, de ma már szerintem minden szereplő pontosan látja, hogy nincs szó semmilyen beruházásról, vagy építkezésekről. Minden funkció elhelyezhető ugyanis a meglévő épületekben. Sőt, a meglévő épületek számát csökkenteni is lehetne: az egykori Hotel Olimpiát, ezt a kísértetkastélyt, ami a Normafa szégyene – bár ez nincs a törvényben –, érdemes lenne lebontani, hiszen ott tudnánk kialakítani a meghosszabbítandó fogaskerekű vasút felső végállomását. Az építési övezetbe tartozó ingatlanon a sportolókat kiszolgáló csomagmegőrző, büfé, tusoló, toalett, vagy egy kerékpárkölcsönző is bőven elférne. A Jánoshegyi úti Budai Sport Hotel vagyonkezelését is átvesszük. A hotel nem túl kihasznált, így bőven lenne hely például arra, hogy kialakítsunk benne egy pihenőt a Normafa közbiztonságára ügyelő rendőrök, parkőrök számára. Azt, hogy nem akarunk beruházni és új épületeket emelni, egyre világosabban látják és támogatják a korábban tiltakozásuknak hangot adó zöldszervezetek is."
"A természetvédők kérésére néhány hónappal meghosszabbítjuk az egyévesre tervezett európai uniós Natura 2000-es hatásvizsgálat időtartamát, tavaly ugyanis csak május végén tudták elkezdeni a vizsgálatokat, és sikertelenül végződött a terület emblematikus lepkefajának, a csíkos boglárkának a számlálása. Vagy azért, mert évek óta szorul vissza az egyedszámuk – öt évvel ezelőtt is már alig háromszázat számoltak össze, tavaly pedig egyet sem találtak –, vagy pedig amiatt, mert későn láttak hozzá a munkához. Ezért, hogy tisztán lássunk ebben a fontos természetvédelmi kérdésben, az elkövetkező időszakban újabb lepkeszámlálást végeznek a szakemberek."
"A WWF-et, valamint több más zöldszervezetet, köztük a Greenpeace-t és a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesületet, bevontuk egy tanösvény kialakításának előkészületeibe. A tanösvény a Fácánost kötné össze a Normafával, érintve a Mátyás király úti erdei iskolát, valamint a kerület legrégebbi épületét, a közel kétszáz éves Zerkovitz-majort. A régi majorsági épület, amely részben az önkormányzat tulajdona, alkalmas lenne arra, hogy a környezetvédelmi nevelést szolgáló, a budai tájegység természeti értékeit bemutató látogatóközpontot hozzunk létre benne."
A teljes interjút elolvashatjátok itt, a Hegyvidék újság honlapján.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése