Gulyás Gergely, a kormánypárt országgyűlési képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Simon-ügy „példátlan bűncselekmény-sorozatában” a bissau-guineai útlevél olyan új szál, amely önmagában is többrendbeli bűncselekmény gyanúját veti fel.
Az ügyészség tájékoztatása szerint Simon egy afrikai ország hamis útlevelével nyittatott számlát egy magyar banknál.
A Fidesz képviselője felidézte, pártja korábban arra kérte a mentelmi bizottságot, vizsgálja meg, milyen jogi lehetőség van arra, hogy Simon Gábornak vissza kelljen fizetnie az Országgyűlésnek az összeférhetetlenség időtartama alatt felvett jövedelemét, több mint 36 millió forintot. Ha a testület nem talál ilyen megoldást, a Fidesz az új Országgyűlés alakulóülése után jogszabály-módosítást kezdeményez, hogy a jövőben az ehhez hasonló esetekben akkor is visszakövetelhető legyen a jövedelem, ha nem a parlament állapítja meg az összeférhetetlenséget, hanem a képviselő lemond.

„Legfeljebb zsebpénzt kaphatott”

Gulyás azt is kifogásolta, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök nem jelent meg a mentelmi bizottság ülésén, holott – mint mondta – érdemi nyilatkozatot kellene tennie, sőt nemcsak neki, hanem Gyurcsány Ferenc korábbi MSZP-pártelnöknek, miniszterelnöknek és Bajnai Gordon volt kormányfőnek is, hiszen Simon az ő idejükben kulcspozícióban volt a szocialista pártban.
„Egyre kevesebb az arra utaló adat, hogy magányos bűnelkövetővel állunk szemben” – fogalmazott a kormánypárti politikus. Hozzátette: az a sajtóhír, hogy Simon – a vallomása szerint – csupán vagyonkezelő volt, azt valószínűsíti, „idegen vagyonról van szó”. Ha ez igaz, akkor kérdés, kié ez a vagyon – jegyezte meg.
Még egy megválaszolatlan kérdés
„Én voltam ennek a pártnak az elnöke. Sok helyről vándorolt oda a pénz, Európából nem nagyon... Ahonnan meg vándorolt, azt megjobb, ha nem tudjuk” – ezt mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Újságírók Országos Szövetsége belpolitikai szakosztályának pódiumbeszélgetésén 2013 októberében, de a korábbi szocialista pártfinanszírozásról többet nem árult el.
Gulyás komolytalannak nevezte Mesterházy Attila korábbi magyarázkodását, amely szerint Simon az osztrák számlán lévő pénzre még a politikai életét megelőzően tett szert. A KISZ-ben és baloldali ifjúsági szervezetekben aktív Simon Gábor politikai szerepvállalása előtt „legfeljebb zsebpénzt kaphatott” – fogalmazott a fideszes képviselő.

A Simon-ügy

Február 4-én a Magyar Nemzet írt elsőként arról, hogy Mesterházy egykori helyettese, Simon Gábor évek óta hatalmas, csaknem 250 millió forintnyi devizát parkoltat egy osztrák pénzintézet számláján, amelyet nem tüntetett fel egyetlen vagyonnyilatkozatában sem.
Mint arról a Hír Televízió beszámolt, ezenfelül 75 millió forint értékű valutát helyeztetett el egy fővárosi bankfiókban. A nyomozó hatóság közlése szerint Simon egy régebbi ismerősét kérte meg arra, hogy a más nevére szóló, de a politikus saját személyi adatait tartalmazó hamis útlevél felhasználásával nyisson neki számlát. Az útlevelet Simon Gábor fényképével állították ki egy bizonyos Gábriel D. bissau-guineai állampolgár részére. Az MNO úgy tudja: a Gábriel D. a Gábriel Derdák rövidítése, Simon Gábor a hamis útlevélben édesanyja, Derdák Erzsébet vezetéknevét használta. Az Index korábban azt írta: a hamis okmány Welsz Tamás páncélszekrényéből került elő házkutatás során.
Az MSZP volt elnökhelyettesét adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. A bíróság úgy véli, alapos a gyanú, hogy a vádlott megszökhet, meghiúsíthatja a bizonyítási eljárást, és fennáll a bűnismétlés veszélye, ezért 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte.
„Simon Gábort a Központi Nyomozó Főügyészség összesen hat bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként. Indítványunk szerint az előzetes letartóztatás különös okai nem egy-egy bűncselekmény tekintetében, hanem összességében állnak fenn” – nyilatkozta a Híradónak szerdán Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.