Iratok, köztük az elmúlt években kiállított bissau-guineai útlevelek igénylőlapjai, továbbá néhány kész okmánynak a fénymásolata is a rendőrség kezére került március 20-án. A vállalkozó hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át a rendőröknek, akikkel egyeztetett időpontban találkozott március 20-án Budapesten, a Logodi utcai irodájában – írja a lap.
A Népszabadság szerint Welsz jó néhány dokumentumot és adathordozót előkészített a rendőrség megérkezéséig. Majd már a rendőrök előtt, két idős hölgy jelenlétében kinyitották az irodához tartozó pincerészt, ahol Welsz „irattára” volt, tele régebbi dokumentumokkal, majd miután közölte, hogy az érdi lakásában is vannak még a rendőrség számára hasznos anyagok, autóba ültették és Érdre vitték. Ott élettársa jelenlétében adta át a rendőröknek azokat a papírokat és adathordozókat, amelyeket a korábbi házkutatáson az akkor eljáró hatóság emberei nem találtak meg.

Elképesztő bizniszek

A lap forrásai szerint Welsz és „ügynökei”, akik Welsz megbízásából értékesítettek bissau-guineai útleveleket, rendszámokat és forgalmi engedélyeket, afrikai országok jövedelemigazolásaival is sefteltek, amelyekkel azok tulajdonosai a magyar hatóságok előtt bizonyíthatták, hogy vagyonuk után Afrikában már befizették az adót.
Welsz nem csak útlevelekkel üzletelt
Welsz nem csak útlevelekkel üzletelt
A Népszabadság szerint „mind több bizonyíték szól ugyanakkor arról”, hogy a hatóságok tudtak Welsz illegális tevékenységéről, de valamiért nem tettek semmit. Először 2002-ben jelölte Bissau-Guinea konzulnak – ekkor adminisztratív okokból nem lett az –, 2005-ben pedig a térség egy másik országa, Mali is jelölt egy tiszteletbeli konzult, akinek a személyét arra hivatkozva utasították el, hogy bissau-guineai útlevéllel és rendszámmal közlekedett Magyarországon – írja a lap.

A külügy 2005-ben tudhatott az üzelmekről

Meghallgatnák Mesterházyt
„A szocialisták körüli hamis útlevélbotrány példátlan bűncselekmény-sorozat, és súlyos nemzetbiztonsági kockázatot is felvet. Ezért a nemzetbiztonsági bizottság valamennyi kormánypárti tagja kezdeményezi Mesterházy Attila bizottsági meghallgatását” – olvasható a Fidesz közleményében. Mint írták: egyedül Welsz Tamás tudott arról, hogy az MSZP-ben kiknek volt hamis afrikai útlevelük, és kik nyitottak ezek segítségével titkos bankszámlákat; ugyanakkor a kialakult helyzetben Mesterházy Attilának kell megválaszolnia, hogy kik azok az MSZP-s politikusok, akiknek hamis útlevelük van. Hozzátették, hogy Mesterházy Attilának a törvény értelmében kötelessége megjelennia bizottság ülésén.
A lap arra a következtetésre jutott, hogy a külügy eszerint 2005-ben már tisztában volt azzal, hogy magyar állampolgárok adóelkerülés, a közlekedési bírságok elkerülése végett bissau-guineai útleveleket és rendszámokat használnak. Suha György, a Magyarországon működő tiszteletbeli konzulok testületének elnöke pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: informálisan és hivatalosan is többször, több csatornán keresztül jelezték a Külügyminisztériumnak a „problémát”, de volt, aki 2011-ben fel is jelentette Welszt, amiért tőle utazásra alkalmatlan úti okmányt kapott, ám ennek a feljelentésnek a sorsáról a rendőrségről nem kaptak tájékoztatást – írja a lap.

Ilyen útlevél nem is létezhetett volna

A Simon Gábor szocialista politikus fényképével ellátott, és Gabriel Derdak névre kiállított okmánnyal – az ügyészségi gyanúsítás szerint – Simon kérésére egy ismerőse bankszámlát nyitott a hazai Magnet Bankban, és a számlán később több tízmillió forintot helyeztek el.
A Népszabadság azt írta: a Simon fényképét tartalmazó útlevélben nem volt schengeni vízum, azzal tehát soha senki nem léphetett be az Európai Unió területére. Valódi útlevele akkor lehetett volna, ha bissau-guineai állampolgár lett volna – ami nem lehetett, mert az afrikai ország nem ismeri el a kettős állampolgárságot.

Külső helyszínen nyitott számlát?

A Magnet Bank fiókjaiban 2013 novembere–2014 februárja között kilenc számlát nyitottak bissau-guineai névre – mondta Fáy Zsolt, a bank igazgatósági elnöke az M1 Ma reggel című műsorában. Ebben az időszakban összesen négyezer számlát nyitottak a fiókokban. A kilenc számla tulajdonosai közül nyolc ügyfél személyesen járt bent a Magnet Bank fiókjában, míg egy személy külső helyszínen nyitott számlát – tette hozzá az elnök.

Témák