Blogarchívum

2014. február 21., péntek

A legfőbb követelés nem teljesült

A legfőbb követelés nem teljesült:

'via Blog this'

Forrás: Hír TV
2014. február 21., péntek 18:38
Nemzeti egységkormány alakul Ukrajnában, és még idén előre hozott elnökválasztást tartanak. Erről állapodott meg Viktor Janukovics elnök az uniós külügyminiszterekkel és Oroszország, valamint az ukrán ellenzék tárgyalóival. A parlament kora este megszavazta a 2004-es alkotmány visszaállítását. Ez alapján Janukovics elnöknek jelentősen csökkentik a jogköreit. A megegyezést az utcai tüntetők vezetői is aláírták, de a kijevi demonstrációknak nincs vége, még mindig több ezren vannak a Függetlenség téren.
A rendőrök is átálltak a tüntetők oldalára Kijev központjában, a Függetlenség téren. Az egyenruhások kivonultak a középületekből és a közlekedési korlátozásokat is feloldották. Pénteken, helyi idő szerint délben állapodott meg a francia, lengyel és német külügyminiszter Janukoviccsal, illetve orosz és ukrán tárgyalókkal.

„Janukovics elnök elfogadta, hogy még idén előre hozott elnökválasztás legyen, emellett beleegyezett a 2004-es alkotmány visszaállításába – közölte a kormánypárt frakcióvezető-helyettese. – Ezzel párhuzamosan megkezdődnek a tárgyalások a nemzeti egységkormány létrehozásáról” – jelentette be Anna Herman.

A parlament néhány órával később megszavazta, hogy visszaállítják a 10 évvel ezelőtti alkotmányt. „Ez lényegesen korlátozza az elnöki hatalmat. A kormányt a parlament fogja kinevezni és a parlamentnek tartozik felelősséggel és ebbe beletartoznak azok a kérdések, például az új kormányalakítás, új hadügy-, belügyminiszter. Ezzel úgy gondolják, és helyesen szerintem, hogy lényegesen megváltozhat a helyzet az utcán is” – fejtette ki a magyarok kijevi egyesületének elnöke, Vass Tibor.

Az ukrán parlament azt is megszavazta, hogy az összes letartóztatott tüntető feltétel nélkül amnesztiát kap. A pártok pedig 10 napon belül nemzeti egységkormányt hoznak létre. Még idén előre hozott elnökválasztás is lesz.

„A legfontosabb, hogy a mostani megállapodást maradéktalanul végrehajtsák” – mondta Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője hozzátéve, hogy ehhez minden segítséget megadnak.
A legfőbb követelés nem teljesült
A legfőbb követelés nem teljesült
Janukovics a tüntetők legfőbb követelését mégsem teljesítette, nem mondott le és várhatóan az előre hozott választáson is megpróbál indulni.

Az ukrán egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt napokban 77 halott és 570 sérült volt, de az ellenzék szerint a valódi szám ennek a kétszerese.

Háromnapos gyász Kárpátalján

Közben háromnapos gyászt hirdetett a kijevi áldozatok emlékére a Kárpátaljai Megyei Tanács. A közintézményekben félárbocra engedik az ukrán állami zászlót, a különböző felekezetek pedig gyászszertartásokat tartanak. Bővebben>>

Kapcsolódó:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése