A szóvivő elmondta, hogy az ügynek 20 gyanúsítottja van, akikkel szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt javasol vádemelést a nyomozóhatóság. Az eljárás az Andrássy út 3., 8. és 52. szám alatti ingatlanokat érinti. Az ügyben 2012 augusztus végén már vádjavaslatot tett a rendőrség, akkor azonban az ügyészség pótnyomozást rendelt el – erősítette meg az MTI értesülését a szóvivő.
A rendőrség akkori közlése szerint 21 emberrel szemben éltek vádemelési javaslattal. A Magyar Nemzet akkor Verók István volt MSZP-s polgármestert is a gyanúsítottak közé sorolta, a politikus 2012 szeptemberében elhunyt.

Félmilliárdos veszteség ingatlanonként?

Az újabb vádemelési javaslatról szerdán számolt be az M1 Híradó. Közlésük szerint versenytárgyalás nélkül, 328 millió forintért adta el a Terézvárosi Önkormányzat 2004-ben az egykori Saxlehner palotát, a benne lévő 40 ingatlant átlagosan 8 millió forintért adták oda egy kft.-nek. Egy utólag készült értékbecslés szerint a kerület több mint félmilliárd forintot veszített az ügyleten. A Híradó szerint hasonló mértékű vagyonvesztést szenvedhetett el a VI. kerületi önkormányzat két másik Andrássy úti ingatlan, a 8. és az 52. számú házak csereügyletén. A 2010-es önkormányzati választások után a rendőrség büntetőeljárást indított az ügyleteket kezdeményező önkormányzati vezetők és képviselők ellen.
A Híradó úgy tudja: a gyanúsítottak között vannak a korábbi képviselő-testület szinte teljes szocialista és szabad demokrata frakciójának tagjai, köztük három volt alpolgármester, valamint két egykori jegyző. Az önkormányzat megpróbálja visszaperelni az elvesztett pénzt – közölték a hírműsorban az önkormányzat jogi képviselőjére hivatkozva.

Újbudai és erzsébetvárosi ügyek

Első fokon négy év börtönnel, 2 millió 200 ezer forint vagyonelkobzással és félmilliós pénzbüntetéssel sújtotta vesztegetés miatt Wieszt János volt szocialista politikust a Fővárosi Törvényszék. A vádemeléskor a főügyészség azt közölte, egy vállalkozó 2010. május 17-én tett feljelentést Weiszt János, az MSZP akkori újbudai frakcióvezetője ellen, ehhez egy 2007-ben, rejtett kamerával készített felvételt csatolt. A felvételen látható, amint Wieszt János 2,2 millió forintot vesz át a feljelentőtől. A főügyészség közleménye szerint Wieszt János, az újbudai vagyongazdálkodási bizottság vezetőjeként, egy személyes találkozón pénzt kért azért, hogy az önkormányzat egy üzlethelyiséget a vállalkozó tulajdonában lévő kft.-nek eladjon.
Másfél év szabadságvesztésre ítélte másodfokon a Szegedi Ítélőtábla október közepén Erzsébetváros korábbi szocialista polgármesterét, Hunvald Györgyöt, míg Gál Györgyöt, a kerületi önkormányzat volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökét nyolc és fél évre. A nem jogerős ítélet szerint Hunvald, Gál és a többi vádlott részt vett VII. kerületi ingatlanok pályázat nélküli értékesítésében, baráti körhöz tartozókkal tényleges munkavégzés nélküli szerződések megkötésében, hivatali telefonok szabálytalan használatában, a polgármesteri kerethez tartozó lakások bérleti szerződésének megkötésében, majd ismerősöknek való értékesítésében.
Eközben első fokon fölmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság Hunvaldot, Gált, illetve Weinek Leonárd volt SZDSZ-es zuglói polgármestert egy megbízási szerződésekkel kapcsolatos hűtlen kezelési ügyben. Az ügyészség szerint a 2007-től megkötött szükségtelen megbízások miatt ötvenmilliós kárt okoztak az elkövetők.
„Alakul a szocialista börtönválogatott”
Kémkedés, az ország nemzetbiztonsági érdekeinek veszélyeztetése, állami földterületekkel és az önkormányzati vagyonnal való visszaélések, békés demonstrálók megveretése, korrupció – büntetőjogi szempontból így írható le a Gyurcsány Ferenc vezette kormányok működése.Olvassa el Magyar Nemzet e témában íródott cikkét!