Bár Tarlós, ahogy maga is fogalmaz facebookos posztjában, nem szokott közvetlenül reagálni a személyét vagy munkáját érintő kritikákra, ezúttal kendőzetlenül elmondta véleményét. Az MSZP-SZDSZ-es városvezetés korábbi főpolgármester-helyettesét korlátolt fickónak nevezi, aki „több ízben feltűnően igazolta már, hogy rendszerint felejthetetlen ostobaságokat beszél, amikből aztán nem tud visszajönni”.
Tarlós azon kapta fel a vizet, hogy az MSZP kiadott egy „fekete könyvet”, amelyben többek között az áll, hogy Budapest költségvetése 2010 óta csaknem a felére csökkent, a városvezetés a kormány bábja, önálló döntései pedig alig vannak. Horváth Csaba vasárnapi sajtótájékoztatóján közölte: a 220 oldalas, az MSZP honlapján elérhető virtuális kiadványban 198 megszegett ígéret, 112 hazugság, 515 ostoba döntés a Tarlós-féle városvezetés elmúlt három évi mérlege.
Tarlós válaszában azt írja, Horváth maximum akkor bírálhatna ilyen agresszíven, ha „friss, kipróbálatlan arc lenne”, amilyennek egyébként lefesti magát. Mivel azonban minden korábbi fontos döntés meghozatalakor ott ült Demszky Gábor mellett helyettesként, ő is tisztában volt a helyzettel. Ennek ellenére Horváthék Tarlós szerint a teljes felelősséget megpróbálják a volt főpolgármesterre kenni. Teszik mindezt annak ellenére, hogy „az MSZP frakciója két és félszer akkora létszámú volt a fővárosban, mint az SZDSZ képviselőcsoportja”. Így Demszky szocialista támogatás híján egyetlen érdemi lépést sem tudott volna tenni Budapest ügyeiben.
Tarlós István bejegyzésében kitér rá: a mostani vezetés évek óta küszködik, hogy az szocialisták által súlyosan elrontott vagy kezeletlen, a fővárosra nézve egyértelműen kedvezőtlen döntések következményeit enyhítsék. Itt külön említi a metrószerződéseket, a BKV-t, a „CET”-et (új nevén Bálna), vagy a közmű privatizációs szerződéseket. Hozzáteszi, a 4-es metrót és a Bálnát már a legutóbbi választások előtt át kellett volna adni.
„Nem oldották meg a Rác fürdő ügyét, a 3-as metró állapotát súlyosan elhanyagolták, óriási adósságállományt halmoztak fel, és maguk mögött hagytak a városban egy szinte általános rendetlenséget” – írja Tarlós, és hozzáfűzi: „Horváth Csabának le kellene másznia a hordó tetejéről, mert nem tudni, miről is beszél. Ő Demszky helyetteseként bizonyította már, hogy gyakorlatilag semmit nem képes megoldani, csupán ordítozik, akárcsak Cohn-Bendit.”