Blogarchívum

2012. szeptember 10., hétfő

Orbán: 2008-as feltételeket támaszt az IMF

Orbán: 2008-as feltételeket támaszt az IMF:

'via Blog this'

Az IMF most ugyanazokat a feltételeket támasztja hazánkkal szemben, mint a 2008-as, szocialisták által megkötött egyezmény idején – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdetén, amely a politikus napirend előtti felszólalásával vette kezdetét. Az ellenzéki pártok szerint a gazdaság rossz irányba megy, és azonnali fordulatot sürgettek.



A dolgok a kormány elképzelései szerint alakulnak: százezreket szabadítottak ki „a devizahitelezés fogságából”; bevezették az arányos, teljesítményösztönző, családi alapú adózást, és a KDNP javaslatai alapján folytatják is annak kiépítését; továbbá a válság előtti szintre szorították vissza a munkanélküliséget, a munkahelyvédelmi akciótervet pedig „bárki bármit mond, végig is fogjuk vinni” – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök hétfői, napirend előtti felszólalásában.
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásáról, a frakcióvezetők reagálásáról és a viszonválaszról is percről percre számolt be az mno.hu.
Szólt arról is, hogy Magyarországnak saját problémái miatt nincs szüksége az IMF-megállapodásra, mert „stabilan állunk a lábunkon, a magunk problémáit saját erőből is meg tudjuk oldani” – válaszolta, közölve, hogy az országnak az Európai Unió problémái miatt van szüksége egy biztosításihitel-megállapodásra, Magyarország ugyanis így védheti meg magát az „Európát nyomasztó betegségtől”.

Jöhet a pénzügyi ombudsman

A miniszterelnök közölte azt is, hogy bár az elmúlt két évben sokat tettek – és el is értek eredményeket – annak érdekében, hogy az embereket megvédjék az uzsorahitelektől, az erőfölényükkel visszaélő pénzintézetektől, a bankok gyakorta tapasztalt kíméletlenségétől, még mindig sok a „dokumentálható állampolgári sérelem”. Ezért azt javasolta, hogy angol mintára Magyarország is állítsa fel a pénzügyi ombudsman, vagyis pénzügyi szószóló intézményét az emberek védelmében.

Jelezte továbbá, hogy Magyarországnak is fel kell készülnie a fenyegető élelmiszerár-robbanásra – amelynek nyomában társadalmi nyugtalanság, feszültség, sőt konfliktusok alakulhatnak ki a világ különböző pontjain –, ezért az ősz során a gazdasági és vidékfejlesztési tárca külön munkacsoportja készíti fel a magyar nemzetgazdaságot a jövő év tavaszán várható nehéz világhelyzetre.

Sok fiatal megy el
Nem csak erő, hanem ész is kell az IMF/EU-megállapodáshoz, ezért jó lenne, ha a miniszterelnök nem csak az erő nyelvén politizálna – mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője Orbán felszólalására reagálva. Az MSZP elnöke a romló gazdasági adatokat sorolva úgy vélte: a miniszterelnök alternatív valóságban él, a magyar emberek és a külföld sem látja ezt a „sikersztorit”.

A Jobbik parlamenti frakcióvezetője szerint a Fidesznek kapóra jön a Nemzetközi Valutalappal (IMF) folytatott tárgyalás, hiszen ez „jó ürügyet teremt arra, hogy az örökölt és a saját gazdaságpolitikai csődjét rákenje az IMF-re”. A munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán a jobbikos politikus hiányolta, hogy Orbán beszédében nem esett szó a munkahelyteremtésről. Emlékeztette a kormányfőt arra, hogy soha nem vándoroltak külföldre olyan magas arányban a fiatalok, mint napjainkban.

Válságtűrő állam kell

Egyáltalán nem mindegy, milyen IMF-megállapodás születik, mert több olyan intézkedést ellenzett a valutaalap, amelyet a mostani kormány hozott – vélekedett Rogán Antal. A Fidesz frakcióvezetője úgy látja, ennek a vitának érdemi és tartalmi elemekről kell szólnia, a miniszterelnöknek határozottan ki kell állnia a magyar emberek és cégek érdekei mellett.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint egy működőképes és válságtűrő államot kell kiépíteni a túlköltekező állam helyett. Harrach Péter frakcióvezető kiemelte: az elmúlt két évben megkezdték az adósság csökkentését, a hiánycél megvalósítását, a nagy rendszerek saját lábra állítását, biztosították a nyugdíjrendszer működőképességét.

A valóságészlelés teljes hiányáról tanúskodó „mesedélutánnak” minősítette a kormányfő napirend előtti felszólalását az LMP frakcióvezetője a parlament hétfői ülésén. Jávor Benedek szerint Orbán „egy picit el van tévedve”, mert úgy beszélt a fajok vagy osztályok harcára épülő rendszerek meghaladásáról, mintha 1989-ben kezdett volna kormányozni.

Labancpártok

A miniszterelnök viszonválaszában kifejtette, hogy közmunkával, más, magánjellegű munkával szeretné kiváltani a kormány a segélyek rendszerét – ezeket a munkákat nem szabad lebecsülni. Orbán Viktor labancpártnak nevezte az LMP-t és az MSZP-t, mert azok minduntalan olyan ponton támadják a magyar gazdaságpolitikát, ahol az csökkenteni kívánja a külföldiek kiváltságait, és erősíteni a magyar érdekeket.

A kormányfő biztosította az MSZP-t: az IMF most ugyanazokat a feltételeket támasztja hazánkkal szemben, mint a 2008-as, szocialisták által megkötött egyezmény idején, így logikailag kikövetkeztethető, hogy mi áll a Mesterházy által követelt dokumentumban. A szocialista politikus a parlamentben ugyanis azt követelte, Orbán Viktor hozza nyilvánosságra az iratot, mely tartalmazza a valutaalap hitelfelvétellel kapcsolatos feltételeit. A miniszterelnök megismételte: Magyarország nem küzd saját problémákkal, melyek miatt IMF-hitelhez kell folyamodni, ezt az európai gazdasági válság miatt kell megtennünk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése