Blogarchívum

2012. július 15., vasárnap

MNO: Előzetesbe került Portik és négy társa

http://mno.hu/belfold/elozetesbe-kerult-portik-es-negy-tarsa-1092126 
2012. július 15., 19:00

A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) nem jogerősen harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Portik Tamást, illetve azt a négy férfit, akiket a Terrorelhárítási Központ (TEK) szombaton fogott el. Portik abszurdnak tartja a vádakat, ártatlannak vallotta magát, és ennek megfelelően meg is tagadta a vallomást.A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) előterjesztése alapján a Fővárosi Főügyészség indítványozta a gyanúsítottak: P. Tamás, F. Ferenc, K. Tibor, H. István és L. János előzetes letartóztatását, amelyet a Pesti Központi Kerületi Bíróság július 15-én elrendelt – írta az NNI vasárnap kora este kiadott közleményében. A gyanúsítottakkal szemben az NNI kiemelt nyomozó csoportja az 1996. november 1-jén, Budapest III. kerületében, a Ladik utcában P. József sérelmére előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének gyanúját, valamint az 1998. július 2-án, a főváros V. kerületében, az Aranykéz utcában B. József Károly és további három személy sérelmére, több emberen előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúját közölte – írták.

Nem jogerős

A Fővárosi Törvényszék honlapján vasárnap kora este közzétett közlemény szerint a kényszerintézkedést előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt indult büntetőügyben rendelte el a PKKB. „Figyelemmel a nyomozás irataiból rendelkezésre álló adatokra, a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények tárgyi súlyára és azok szervezett jellegére, megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak jelenléte az eljárási cselekményeknél csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható. Emellett az is megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén egymás vagy a büntetőeljárásban már kihallgatott vagy kihallgatandó személyek befolyásolásával a bizonyítási eljárást meghiúsítanák” – írták a vasárnap hozott végzés indoklásában. A végzés nem jogerős.


Portik Tamás ügyvédje, Bánáti Kristóf a Hír TV-nek a nap folyamán azt mondta, hogy két gyanúsítást közöltek védencével. Egyrészt az Aranykéz utcában megölt – Boros Tamás néven ismert – Boros József Károly meggyilkolásával kapcsolatban felbujtóként gyanúsították meg, és ugyanígy felbujtóként gyanúsították meg Prisztás József meggyilkolásával kapcsolatban is. Hozzátette: ügyfele abszurdnak tartja a vádakat, ártatlannak vallotta magát, és ennek megfelelően meg is tagadta a vallomást. A Nemzeti Nyomozó Iroda emlékeztetett, hogy az NNI felkérésére a TEK szombaton öt embert fogott el, több budapesti és vidéki helyszínen összehangolt akció keretén belül intézkedett.

id="videoplayer_56418" src="http://video.mno.hu/embed/56418" style="margin: 0px; padding: 0px; border-width: 0px; font: inherit; vertical-align: baseline; width: 432px; height: 270px; ">
Portik Tamás egy időben a körözött magyarok listáján a legkeresettebbnek számított. Ő volt az olajügyekben játszott állítólagos központi szerepe miatt elhíresült Energol Rt. egyik igazgatója. A Népszabadság 2003-ban írt arról, hogy „nemrégiben (...) minden különösebb hírverés nélkül törölték Portikot a körözöttek sorából”. A neki tulajdonított bűncselekmények ugyanis elévültek, miután a rendőrség azóta, hogy elfogatóparancsot adott ki ellene, nem tudta elfogni és meggyanúsítani Portikot. A bűncselekmény az adott jogsértésért kiszabható maximális büntetés időtartamának megfelelő idő elteltével elévül. A közel hatéves nyomozás alatt nem gyűlt össze annyi bizonyíték, amennyi a gyanúsítás, Portik esetleges őrizetbe vételének megalapozásához szükséges lenne – írta annak idején a lap.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése