Blogarchívum

2012. július 20., péntek

MNO: Eger: megelevenedik a legendás ütközet

http://mno.hu/grund/eger-megelevenedik-a-legendas-utkozet-1093330

Dobó István és kétezer egri várvédő 1552-ben vastag betűkkel írta be Eger nevét a krónikákba. A 460. évforduló alkalmából az Egri Vitézlő Oskola az ország hagyományőrzőivel összefogva eleveníti fel Eger várának leghíresebb ostromát a 17. Végvári Vigasságok fesztiválon.

Fordulóponthoz érkezik az Egri Történelmi Vigasságok: szakít a múlt autentikus megjelenítésével, a fesztiválra idén meghívott előadások modern formában próbálják meg újraértelmezni a történelmi örökséget. A szervezőknek nem titkolt szándéka, hogy a fiatal közönséget is megszólítsák a darabokkal. Több új, Egerhez kötődő produkció is született erre az alkalomra: ma késő este mutatják be Cakó Ferenc homokanimációját az egri vár viadaláról, utána a Kiégő Izzók Vizuális Csoport a középkori Eger hangulatát megidéző fényinstallációját láthatjuk a Dobó téren. Egri témára épül az Attraction Látványszínház holnapi feketeszínházi előadása, és bemutatják Bulla Márta iparművész török viselet ihlette kollekcióját is. A hét végén a Bohemian Betyars, a Katáng és a Holdviola is zenél Egerben, délelőttönként pedig a gyerekeket várják színházi előadásokkal.

Holnap szereplőválogatáson választják ki Dobó István, Bornemissza Gergely, Cecey Éva, Sárközi és Jumurdzsák mai kori alakjait. Váratlanul felbukkanhatnak bárhol, korhű és életszerű fordulatokat teremtenek a város különböző pontjain, idézve Gárdonyi Géza regényének világát. Ezen a hétvégén minden Dobó, Bornemissza, Cecey és Sárközi nevű látogató ingyenesen léphet be az egri várba.

Július 28-án lesz a 460. évfordulója, hogy Dobó István és kétezer egri várvédő 1552-ben vastag betűkkel írta be Eger nevét a krónikákba. Az Egri Vitézlő Oskola az ország hagyományőrzőivel összefogva eleveníti fel Eger várának leghíresebb ostromát. Három napon keresztül újból végvári vitézek, huszárok és darabontok védelmezik a falakat a hódító oszmánokkal szemben, majd százan. Ezen a napon ágyúdörgés, lőporfüst és látványos párviadalok várnak minden érdeklődőt, járjanak akár Eger belvárosában, vagy épp az egri várban.

A Várkonyi Zoltán rendezte 1968-es film részletei:



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése