Blogarchívum

2012. június 17., vasárnap

Pintér: Vizoviczki úr elfelejtett adót fizetni

MNO
2012. június 17., 21:02

Két éve megígértük, hogy gyökerestül tépjük ki a korrupciót, ennek is a következménye a Vizoviczki-ügy – mondta el a Hír TV-ben Pintér Sándor belügyminiszter. A politikus arról is beszélt, hogy új típusú átvilágítást vezethetnek be a testületnél.

Vizoviczki úr elfelejtett adót fizetni, ennek leplezésére pedig rendőröket korrumpált – mondta a Hír TV Kontraszt című műsorában a rendőrségi korrupciós botrányról Pintér Sándor. A belügyminiszter hozzátette: két éve megígértük, hogy gyökerestül tépjük ki a korrupciót, ennek szellemében jártunk el most is. Pintér azt az információt nem erősítette meg, hogy akár több száz rendőr is érintettje lehet az ügynek, fogalmazása szerint titkosszolgálati eszközökkel kezdték meg a szervezett bűnözés felszámolását.

Nincs helye bandaháborúnak

A belügyér közölte azt is, hogy nagyon erős a fővárosi és készenléti rendőrség, amelyek felkészültek arra, hogy az alvilágban megüresedett helyért folyó bandaháborút esetleg megakadályozzák. „Semmi ilyet nem tudunk elfogadni, ilyennek nincs helye” – mondta.

Az esetleges további leváltásokkal kapcsolatban is azt mondta, hogy vizsgálatok folynak, de Pintér azt kijelentette, hogy akikről kiderül, hogy érintettek, azok nem fogják ugyanazt a beosztást betölteni, mint eddig. Az eddig lekapcsolt rendőrökről pedig a belügyminiszter úgy fogalmazott: hogy kecskére bízták a káposzták, nekik kellett volna felderíteniük ezeket az ügyeket, ehelyett esküt szegtek és korrumpálódtak.

Ott lóg felettük Damoklész kardja

Pintér bejelentette azt is, hogy kezdeményezni fogja egy új típusú vizsgálat bevezetését az egyenruhás testületeknél. Elmondása szerint a NATO-nál tapasztalható az a típusú kontroll, amelyben a vezetők nem azt vállalják, hogy hivatalba lépésükkor egyszer ellenőrzik őket, hanem azt, hogy folyamatosan kontrollálhatják őket, amíg munkájukat végzik. „Akikre államtitkot bízunk ezután, azok mindig tudni fogják, hogy ott lóg Damoklész kardja a fejük felett” - mondta Pintér.

A tárcavezető kitért a Büntető törvénykönyv szigorítására is, a jogos védelem megerősítése mellett foglalt állást, mivel szerinte „évezredes történelme van az önhatalom érvényesítésének” és úgy látja, hogy akit a saját lakásában megtámadnak, annak minden eszköz rendelkezésére kell hogy álljon az önvédelemre.

Ismertette a BM álláspontját a gyermekekre is kiterjesztett büntethetőség kérdésében: e szerint emberölés esetében, orvosszakértői vizsgálat mellett ki lehessen szabni büntetést az elkövetőkre, vagyon elleni bűncselekmények esetében azonban nem támogatnák ezt. A három csapás törvény kapcsán pedig közölte: 300 olyan személy van rács mögött, aki nem szabadulhat az új rendelkezés értelmében.

Szorul a hurok, dőlnek a dominók

Mint ismeretes, két hete pénteken robbant ki a botrány, mikor a Központi Nyomozó Főügyészség közölte, hogy csütörtökön rendőri vezetőket vettek őrizetbe. A hatóságok hallgatásba burkolóztak, ugyanakkor a Magyar Nemzet szombaton már arról számolt be: az éjszakai élet ismert figurája, V. László vesztegethette meg a rendőri vezetőket, két főtiszt a rendőri korrupciós ügy újabb gyanúsítottja – értesült a Hír TV ugyanezen a napon. Vasárnap pedig már előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a rendőrségi korrupciós ügy négy gyanúsítottját, és Hatala József országos rendőrfőkapitány felmentette Gulyás Imre alezredest, Hopka Lajos felettesét.

Hétfőn megszólalt a Központi Nyomozó Főügyészség, majd kedden újabb két magas rangú rendőr kezén kattant a bilincs, Pintér Sándor ekkor már úgy nyilatkozott, hogy nem kizárt, hogy további személycserék lesznek a rendőrség vezetésénél.

Szerdán bejelentkezett a Vadász is, aki vérdíjat tűzött ki a rendőrökre. Egy napra rá előzetesbe került a kedden őrizetbe vett két egyenruhás, sőt újból előkerült egy gyilkossági ügy is. Pénteken pedig arról szóltak a hírek, hogy nem a rendőrségtől, hanem az alvilágból szerezte a korrupciós ügy leleplezéséhez szolgáló információkat V. László vállalkozóról a Nemzeti Védelmi Szolgálat.

A Hír TV Célpont című műsora is ellátogatott „A béke szigetére”, majd kiderült, hogy két korábban balesetnek tűnő vízbefulladást és egy eltűnést is vizsgálnak.

E hét hétfőn már Orbán Viktor is megszólalt a korrupciós üggyel kapcsolatban. Nem maradhatnak megválaszolatlan kérdések a 2006-ban történt, főleg a Hajógyári-szigethez köthető ügyekben, így az eltűnt fiatalember ügyében – mondta egy kedd esti televíziós műsorban Fülöp Valter, a BRFK bűnügyi helyettese. – Biztosan távozniuk kell a belügyi szervektől azoknak, akik érintettek lehetnek a rendőri korrupciós ügyben – jelentette ki kedden Pintér Sándor

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése