Blogarchívum

2012. április 1., vasárnap

A műbalhé hullámai Schmitt Pál körül

MNO:
Forrás: Hír TV
2012. április 01., 17:30

A Chicago Tribune című lapnak a testület szóvivője azt mondta: kikérik a magyar államfő kisdoktorijával kapcsolatos jelentéseket. Schmitt Pál 1983 óta tagja a bizottságnak, jelenleg a sport és környezetvédelmi bizottság elnöke. Az amerikai lap publicisztikájában egy korábbi amerikai bizottsági elnök esetét hozza fel, aki tíz éve mondott le, mert hamis adatokat tüntetett fel tudományos pályájáról az önéletrajzában.

Tiszta a lelkiismerete

Ahogy azt korábban megírtuk, Schmitt Pál köztársasági elnök az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában kijelentette: „nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta”. Az államfő az interjúban azt mondta: kisdoktori címét a jelenlegi szabályok szerint csak bíróság vonhatta volna vissza. Schmitt Pál méltatlannak nevezte az őt ért támadásokat, amelyek szerinte nemcsak a személye, hanem a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét is aláássák.

Schmitt Pál a kisdoktori elvételéről szóló döntés után először a köztévében szólalt meg, ahol bejelentette, PhD-dolgozat írásába kezd.
A Jobbik és a kormánypárt szavazataira is számít az LMP Schmitt Pál lemondatásához. Az ellenzéki párt hétfőn úgynevezett megfosztási eljárást kezdeményez a köztársasági elnökkel szemben. Ehhez 78 képviselő aláírása szükséges. Az ellenzéki párt az alaptörvényre hivatkozik, miszerint az államfő megfosztható a hivatalától, amennyiben elnöksége alatt szándékosan törvényt sért. Schiffer András szerint Schmitt Pál nem a plágiummal sértett jogszabályt, hanem azzal, hogy azt nyilatkozta, a dolgozat a saját munkája.

Sérthetetlen

Orbán Viktor pénteken úgy fogalmazott, a köztársasági elnök döntéseit lehet bírálni, személye azonban „efölött áll”, sérthetetlen. Ismert, a Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtök este döntött arról, hogy visszavonja Schmitt Pál 1992-ben megszerzett kisdoktori címét.

A kormánypártok fizethetik meg

A kormánypártok fizethetik meg Schmitt Pál döntésének árát – állítja Kiszelly Zoltán politológus. Az ellenzéki pártok az államfő ellen elindított, úgynevezett megfosztási eljárással arra kényszeríthetik a Fideszt és a KDNP-t, hogy megvédjék az elnököt, és sorsát így összekapcsolják a sajátjukkal. Kiszelly Zoltán szerint Schmitt Pált – és rajta keresztül a Fideszt – újabb támadások fogják érni. Kattintsanak a Lánchíd Rádióban készült beszélgetés meghallgatásához!

Mint az MNO korábban beszámolt róla: mintegy ezer ember vonult a Sándor-palotához szombaton, hogy lemondásra szólítsa fel Schmitt Pált.
***


Forrás: Hír TV
2012. április 01., 16:36

Lemond Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora. Az intézményvezető azzal indokolta a döntését, hogy az egyetemet magára hagyták Schmitt Pál doktorija ügyében.

A Hír TV információi szerint lemond a Semmelweis Egyetem rektora. Tulassay Tivadar hétfőn viszi el felmondólevelét a nemzeti erőforrás miniszternek. Döntését azzal indokolta, hogy az egyetemet magára hagyták Schmitt Pál doktorija ügyében.
Az intézmény tényfeltáró bizottsága a vizsgálat lezárása után elküldte a jelentést a tárcavezetőnek, aki felbontatlanul postázta azt vissza az egyetemnek. A doktori cím visszavonásáról így a szenátus döntött csütörtökön.

Tulassay szerint az intézményt ért támadások az ő személye ellen irányultak, döntésével pedig azt akarta elkerülni, hogy a megingott bizalom ártson az egyetemnek. Tulassay megbízatása június 30-án járt volna le, az új rektor személyéről már csütörtökön döntött a testület: Szél Ágostont június 29-én iktatják be hivatalába.

Tulassay Tivadar közleménye itt olvasható.

***

Forrás: MTI
2012. április 01., 08:16

„Nincs szándékomban lemondani, mert a lelkiismeretem tiszta” – jelentette ki Schmitt Pál köztársasági elnök az MR1-Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a plágiumügyével összefüggésben. Az államfő az interjúban azt mondta: kisdoktori címét a jelenlegi szabályok szerint csak bíróság vonhatta volna vissza.

Schmitt Pál méltatlannak nevezte az őt ért támadásokat, amelyek szerinte nemcsak a személye, hanem a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét is aláássák. „Hiszen akárhogy is, az ország megválasztott első embere vagyok, aki az ország egységéért, a demokrácia működésért, az alkotmányosság őrzéséért felel” – fűzte hozzá.

Kiemelte, nem szabad elfelejteni, a plágiumügy abból indult ki, hogy „egy blogger” bejelentette: a kisdoktorija körül „valami nem volt rendben”. „Én meg úgy gondoltam, hogy rendben volt” – mondta.

Mint az MNO korábban beszámolt róla: mintegy ezer ember vonult a Sándor-palotához szombaton, hogy lemondásra szólítsa fel Schmitt Pált.

Arra is kitért: méltatlannak tartja, hogy húsz évvel ezelőtti kisdoktori értekezésével kapcsolatban lemondásra szólítják fel, és „az ország rossz hírét keltik”, noha a mostani ügynek semmi köze sincs az államfői funkciójához. „Anélkül, hogy az ártatlanság vélelmét megkaptam volna, mindennek kikiáltottak” – mondta.

A Semmelweis Egyetem szenátusának a kisdoktori cím visszavonásáról szóló döntését úgy értékelte: „gyakorlatilag a tudomány saját magát korrigálta”. „Ha húsz évvel ezelőtt tévedett a tudomány, mert nem hívta fel a figyelmemet bizonyos hiányosságokra, azt most a szenátus kijavította. Hogy úgy mondjam, önmaguk között 1:1 a meccs, csak sajnálom, hogy ennek én voltam a szenvedő alanya, hogy rólam szólt, az én becsületemről, az én eljárásomról a dolog" – fogalmazott.


Schmitt Pál azt mondta, elfogadja kisdoktori címének visszavonását, de azt szerinte a jelenleg érvényes jogszabályok alapján csak bíróság vonhatta volna vissza. „Talán lesz valaki, talán lesz egy ügyvéd, aki utánamegy, hogy milyen alapon hagyta ki a Semmelweis Egyetem szenátusa a Magyar Akkreditációs Bizottságot” – mondta.

„Milyen alapon vették át (Réthelyi Miklós) miniszter úrtól a lezárt borítékot, nem hívták fel a figyelmét arra, hogy először az akkreditációs bizottságnak kell vizsgálni az ügyet?” – tette fel a kérdést jelezve ugyanakkor, nem akar pereskedni az egyetemmel.

Orbán Viktor szerint a köztársasági elnök döntéseit lehet bírálni, személye azonban „efölött áll”. A miniszterelnök pénteken az államfő plágiumügyét firtató újságírói kérdésekre válaszolva – reggeli nyilatkozatához hasonlóan – elmondta: a legfontosabb az ország érdeke, ez pedig az, hogy Magyarországnak mindig legyen olyan vezetője, akinek a személye sérthetetlen. Hozzátette: a köztársasági elnök sérthetetlenségéről szóló alkotmányos szabályt mindenkinek megfontolásra és betartásra javasolja.

Arra a kérdésre, kinek akar bizonyítani azzal, hogy hetvenévesen PhD-dolgozat írásába kezd, úgy válaszolt: önmagának és azoknak is tartozik ezzel, akik idáig bíztak benne. Mint mondta, nem fogadja el, hogy csorba esett a húsz évvel ezelőtt megírt dolgozatán, ezért ír „egy másikat”.

Interjú a közszolgálati tévében

A köztársasági elnök kiemelte, hogy kiáll az igazáért, mert úgy érzi, hogy az egyetem mellett segítőit is meg kell védenie.

A riporter felvetésére arról is beszélt: lehet, hogy jobb lett volna, ha korábban lemond kisdoktori címéről. „Visszaadni vagy felfüggeszteni, mindenféle megoldás lett volna, mert az e körüli vita megosztotta a magyar társadalmat (...), holott a feladatom az egységen való fáradozás" – magyarázta, hozzátéve, azért nem adta vissza címét, mert bízott az igazában, abban, hogy megerősíti az egyetem tényfeltáró bizottsága.

Kitért arra is, fair play-díjas olimpiai bajnok vívóként nem szokott hozzá az „oldalról és hátulról jövő” támadásokhoz, de kiáll az igazáért.

Azzal kapcsolatban, hogy lemondásra szólították fel, úgy fogalmazott: nincs oka lemondani, s ebben szerinte a tényfeltáró bizottság jelentése is megerősítette. Mégis „valamilyen szakmai-etikai hivatkozással a Semmelweis (Egyetem) szerintem helytelenül, elvette a fokozatomat” – tette hozzá, azzal együtt, hogy a szenátus csak a Testnevelési Egyetem húsz évvel ezelőtti hibáját javította ki.

A kormánypártok fizethetik meg Schmitt Pál döntésének árát – állítja Kiszelly Zoltán politológus. Az ellenzéki pártok az államfő ellen elindított, úgynevezett megfosztási eljárással arra kényszeríthetik a Fideszt és a KDNP-t, hogy megvédjék az elnököt, és sorsát így összekapcsolják a sajátjukkal. Kiszelly Zoltán szerint Schmitt Pált – és rajta keresztül a Fideszt – újabb támadások fogják érni.  Kattintsanak a Lánchíd Rádióban készült beszélgetés meghallgatásához.

Arra a kérdésre, most, a döntése után megkönnyebbült-e, nemmel válaszolt. Elmondta, úgy látja, elvadultak a személyét érő támadások, például ha uszodába vagy étterembe megy, körülveszik, bekiabálnak, hogy miért nem mond le, ám szerinte nem tudják megindokolni, hol követett el komoly hibát. „Nincs érvanyaguk. Ha ebbe kapaszkodnak (...), a kisdoktori dolgozatba, az kevés, most már ők is tudják” – jelentette ki.

Zárásként azt mondta, nem hagyja, hogy miután egész életében feddhetetlenségre törekedett, úgy emlékezzenek rá az emberek, mint akit egyszer csaláson kaptak. „Be fogom bizonyítani, hogy egyetlenegyszer sem, ez becsületbeli ügy” – jelentette ki. Hozzátette, politikai támadások érték, de nem mutat gyengeséget és nem roppan bele a ránehezedő nyomásba.


Mint ismert, Schmitt Pált csütörtökön, külföldi útja alatt a Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta az 1992-ben a Testnevelési Egyetemen megszerzett kisdoktori címétől. Az egyetem rektora a döntést azzal indokolta, hogy a kisdoktori értekezés – mivel nagy terjedelmű szövegazonos fordításon alapul – nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak. Az egyetem tényfeltáró bizottságának a disszertációval kapcsolatos jelentését a Semmelweis Egyetem rektora kedden elküldte a nemzeti erőforrás miniszternek tájékoztatásul, valamint állásfoglalás céljából, Réthelyi Miklós viszont illetékesség hiányára hivatkozva olvasatlanul visszaküldte. Ezután foglalt állást az egyetem doktori tanácsa, majd döntött az intézmény szenátusa az államfő doktori címének visszavonásáról.

Címkék
Semmelweis Egyetem, plágium, MR1-Kossuth Rádió, Schmitt Pál, doktori cím

Előzmények, kapcsolódó hírek:

  • Visszavonták Schmitt Pál doktori címét + Videó

    3 napja

    Belföld Archív: Döntöttek Schmitt Pál doktori címéről a Semmelweis Egyetem szenátusi ülésén. A dél-koreai Szöulból hazafelé tartó köztársasági elnök csütörtök este a frankfurti repülőtéren nem kívánt nyilatkozni. Orbán Viktor miniszterelnök egy interjúban kijelentette: „a magyar alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen, én pedig ehhez tartom magam”.

  • Kisdoktori: nyilvános a különvélemény

    2012. március 29., csütörtök 06:36

    Belföld Archív: Nyilvánosságra hozta különvéleményét Fluck Ákos, a Schmitt Pál kisdoktorijával szemben felmerült plágiumgyanú miatt felállított tényfeltáró bizottság egyik tagja. Ebben egyebek mellett azt írja: javasolt megvizsgálni az egykori pályázó egyetemi doktori címe visszavonásának lehetőségét és módját, figyelembe véve a közjogi méltóságával együtt járó védettség adta korlátokat.

  • Schmitt kisdoktorija: formailag megfelelő, az egyetem hibázott + Videók

    2012. március 27., kedd 11:39

    Belföld: Formailag megfelelt a Semmelweis Egyetem doktori eljárása Schmitt Pál kisdoktorijának értékelésekor – állapította meg az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított bizottság.

  • Megmaradhat Schmitt Pál doktori címe

    2012. március 27., kedd 05:30

    Belföld Archív: A napokban nyilvánosságra hozza jelentését a Schmitt Pál köztársasági elnök kisdoktori disszertációjának keletkezési körülményeit vizsgáló bizottság, mely lezárta vizsgálatát – értesült a Magyar Nemzet.

  • Hamis doktorival tanúskodott a büntetőperekben

    2012. március 09., péntek 08:45

    Kék hírek: Sosem szerzett doktori oklevelet, egy szegedi felszámolóbiztos személyi igazolványában mégis szerepelt ez a cím – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az MTI-t.


4 megjegyzés :

  1. bazmeg
    lemondott
    (MOST hallgattam a beszédet és meglepett, hogy ezzel zárta a mondanivalóját, abból, ahogy ismételgette az eddigi, a sajtóból már jól ismert szövegét)

    VálaszTörlés
  2. Ebböl a tragikus esetböl nagyobb földindulás keletkezhetik, mint az ügynökök és tartóik listája nyilvánosságra hozatalából.
    Ha teljes föltárásra kerül, ki, honnan, mit vitt megjelölés nélkül, a címek tömeges visszavonása lesz a következmény. Akkor azok kerülnek sorra, akik Schmitt Pál ellen bevetették a német receptet, amely egy hadügyminisztert és egy államföt mondatott le: elvtársék, a foximaxi-egyetemröl.

    VálaszTörlés
  3. Úgy ám.
    Nagyon úgy néz ki, hogy Schmitt Pál ellenségei adtak a sz..-nak egy pofont, merthogy így nem jobb lett nekik, hanem rosszabb, az már látszik. :D

    VálaszTörlés
  4. Csöppnyi megjegyzésem, hogy EsPén kívül mindenki jól járt ezzel a kis intermezzoval, megvan a hozadéka a céécónak fideszéknél is, ellenzék is most ünnepli magát. Meggyőződésem, hogy ez a "parlamenti összhang", amivel a lemondást elfogadták, nem annak szólt, hogy a "kapitány elhagyja a hidat".

    VálaszTörlés