Blogarchívum

2012. március 3., szombat

Origo: Szekrénybe bújtak a tornádó elől Amerikában

http://www.origo.hu/nagyvilag/20120303-harmincegy-halalos-aldozata-van-a-tornadoknak-az-egyesult-allamokban.html

Templomokban és alagsorokban keresték menedéket az USA középnyugati államaira lecsapó tornádók elől menekülők. Volt, aki családjával arra ért haza, hogy eltűnt a háza, egy nő autója elé komplett háztetőt sodort a szél, Tennessee államban egy család a földre borulva imádkozott az életétért, egy idős férfi pedig a szekrénybe bújva vészelte át a vihart. A napok óta tartó ítéletidő eddig harmincegy halálos áldozatot követelt.

Forrás: AFP/Scott Olson

Már harmincegy halálos áldozata van az Egyesült Államokban napok óta pusztító szélviharoknak. 15-en Indiana államban, 12-en Kentuckyban, hárman Ohióban, egy ember pedig Alabama államban vesztette életét. A sebesültek száma csak Kentucky államban eléri a háromszázat.

A forgószelek Indianán és Kentuckyn kívül Alabama, Tennessee, Missouri és Mississippi államokban pusztítottak, nagyjából ugyanott, ahol három nappal ezelőtt is tornádók tomboltak, amelyekben tizenhárman haltak meg.

A legsúlyosabb károk Indiana államban keletkeztek. Az 1900 fős Marysville városát állítólag a földdel egyenlővé tette egy forgószél, és hatalmas pusztítást végzett a szomszédos Henryvillben is, ahol egy középiskolát rongált meg a szél. Házak százaiban keletkeztek károk, elektromos vezetékeket szaggatott le a tornádó. Az áramellátás helyreállítása több napot vesz igénybe. Alabama államban golflabda nagyságú jég esett a tornádó kíséretében. Komoly károk keletkeztek egy ottani fegyintézetben, de a rabok közül senki sem szökött meg. A térségben a tornádó veszélye miatt számos iskola és felsőoktatási intézmény maradt zárva.

A CNN amerikai hírcsatorna beszámolói szerint a tornádó sújtotta középnyugati városokat törmelék borítja a házak helyét. A templomok menedékhellyé váltak. A viharok péntek délután csaptak le Alabama államra, majd Tennessee és Indai irányába haladtak tovább. Szombat kora reggel a viharok Észak-Georgia irányába indultak: az államban leromboltak két általános iskolát, egy helyi kisebb repülőteret és egyelőre felbecsülhetetlen számú lakóházat - mondta a helyi seriff szóvivője.

Házak százaiban keletkeztek károk, elektromos vezetékeket szaggatott le a tornádó. Az áramellátás helyreállítása több napot vesz igénybe. Alabama államban golflabda nagyságú jég esett a tornádó kíséretében. Komoly károk keletkeztek egy ottani fegyintézetben, de a rabok közül senki sem szökött meg. A térségben a tornádó veszélye miatt számos iskola és felsőoktatási intézmény maradt zárva.

 

 

A pusztulásnak voltak szemtanúi. Ohióban egy ötvenéves férfi halt meg, akinek mobilházát letarolta a vihar. Az alabamai Madison városában az előzetes becslések szerint 25 ház dőlt össze a szél miatt -írja az egyik helyi lap. A szomszédos Limestone-nal együtt összesen 190 házban keletkezett valamilyen kár. A Tennessee állambeli Jacksonban több család ragadt autójával az utakon a vihar idején késő éjszaka. Többen a sötét templomokba szorultak leszakadt tetődarabok, törmelékek, faágak és elektromos vezetékek közé.

Egy ingatlanügynökként dolgozó nő azt mondta, rövidre fogta a pénteki munkaidejét, és inkább úgy döntött, siet haza a vihar elől. Heves szél és jegeső csapkodta autóját, majd hirtelen a fékre kellett taposnia, amikor az autópályán egy leszakadt háztető került elé a semmiből. Órákkal később is még az autójában volt, a járműben talált kekszet ropogtatva várta a vihar múlását. "Kint ragadtam, míg a családom bent ragadt" - mondta, férje és két lánya ugyanis a vihar ideje alatt a házukban tartózkodott.

Forrás: AFP/Scott Olson
További képekért kattintson!

Más beszámolók szerint többen féltek feljönni garázsukból, vagy templomokban várták a segítséget. A 22 éves Josh Cook feleségével és két pici fiával tartott haza Colombus városából, hazatérve azonban hűlt helyét találták a házuknak. "Egy kicsit vad volt a helyzet. Nem tudtuk, hogy hol fogjuk tölteni az éjszakát, gondoltuk, hogy majd az autóban" - idézi a férfi szavait a helyi újság online kiadása.

A Vöröskereszt sátrakat állított fel a vihar által leginkább sújtott területeken. Sokan azt mondták: annak ellenére, hogy milyen károk érték autóikat és házaikat, hálát adnak, mert máshol sokkal kegyetlenebb áldozatokat követeltek a viharok. Egy Henryville felett repülő tévéstáb felvételein látszik, hogy milyen sok ház ment tönkre, néhánynak az egész tetőszerkezete leszakadt, és mindent törmelék borított. A videófelvétel mutat egy leomlott épület alá beszorult iskolabuszt is. Indiana államban a 24 éves Jenn Helvering szintén hazafelé tartott, amikor észlelte az autópálya felé közeledő viharcellát. Nem sokkal később az úton mindenfelé roncsokat látott, többek között egy felborult traktort - írja a BBC.

 

 

Egy 76 éves férfi azt mesélte, hogy csak egyszer csapott le a vihar, de akkor "figyelmeztetés nélkül jött. A tető, a szigetelés és minden a házban elkezdett felénk jönni. Minden olyan gyorsan történt, hogy fogalmam sem volt, mit tegyek. Csak egyet tehettünk: bemásztunk a szekrénybe." Egy rendszeresen a szomszédos város bolhapiacára járó családot útközben ért a vihar: ők a földre feküdtek, és imádkozni kezdtek. Az egyik útszéli motelben megszálló vendég azt mondta, sosem látott még ilyet.

Forrás: AFP/Scott Olson
További képekért kattintson!

"Minden a földdel vált egyenlővé. Az egész város eltűnt" - idézi a Kentucky állam híreivel foglalkozó egyik portál Liberty város egyik lakóját. A városra lecsapó vihar letépte a főutcán található keresekedelmi bank és a városháza tetejét, a metodista templom tornyát pedig a templom főbejárata előtt találták meg. A helyiek egy nagy tölcsérfelhőt láttak a város felé közelíteni, Patsy és Zeke Hensley sátrat vertek házuk alagsorában, amikor látták, hogy közeledik a forgószél. "Azt mondtam, ez nem vihar. Ez tornádó. Úgy nézett ki, mint egy nagy barna oszlop." A helyi lapok tornádóról szóló cikkei alatt rengeteg a hozzászóló. Sokan eltűnt rokonaikat keresik, míg mások a segítségüket ajánlják fel a fedél nélkül maradt embereknek.

A meteorológiai szolgálat szerint féltucatnyi tornádó haladt át a térségen, és több mint 15 forgószél kialakulásának a veszélye áll fenn, a szélviharok fokozatosan kelet felé, az Appalache-hegység irányában vonulnak.

Kapcsolódó:http://www.weather.com/outlook/weather-news/news/articles/tornado-outbreak-indiana_2012-03-02

43 megjegyzés :

  1. A mobilházak olcsók, de gyengék. Persze nem önszántukból vesznek ilyen házakat, hanem azért mert nincs másra pénzük.

    VálaszTörlés
  2. Azért vesznek az ilyen természeti csapásos területeken faházat mert könnyen olcsón és gyorsan lehet újra építeni őket.Nem azért mert nincs másra pénzük.Nincs semmi értelme ezeken a területeken a tégla épületeknek,úgy is jön a következő természeti csapás,és kezdhetnének mindent újra,és újra.Nem a pénz az oka amiért könnyűszerkezetes faházakat húznak fel 1-2 évente,hanem mert felesleges pénzkidobás lenne a tégla ház.

    VálaszTörlés
  3. Egyébként a cikk elején levő képen jól látható, hogy a templom felét is rendesen elvitte, a harangok a földön hevernek.
    Japánban is azért laktak papírházban régebben, mert egy földrengés esetén könnyen ki lehet mászni alóla. Nem úgy egy toronyházból.

    VálaszTörlés
  4. Úgy gondoljátok, hogy az emberek azért építenek tornádónak ellenálló ház (mert van ilyen) helyett mobil vagy papirházakat, mert direkt kockáztatni akarják életüket és teljes ingó vagyonukat? Már annak is fel kellene tünni, hogy az emberek miért mennek olyan területekre, ahol évente egy tornádó garantált? Nem azért, mert ott olcsó a telek is?

    VálaszTörlés
  5. Ha olvasod az általad feltett tudósítást, akkor több helyen is az van, hogy az emberek - annak ellenére, hogy az egyik képen van egy félig rombadölt templom - a templomokban húzták meg magukat. Vajon miért?

    VálaszTörlés
  6. Nagyon bírom amikor valaki akkora lexikális tudással rendelkezik hogy minden feltett témához tud írni,és mindig mindent sokkal jobban tud mint bárki.....Nem kellene vetélkedőkben részt venned inkább,ott aztán megtudhatnád hogy mekkora tudás tulajdonosa vagy.Nem mellékesen lehetséges hogy milliomos lehetnél:))Ha más nem idő:)):))

    VálaszTörlés
  7. Én meg azt szeretem, ha valaki logikusan gondolkodik és nemcsak azért mond valamit, hogy a másikra rátromfoljon, belecsípjen.

    VálaszTörlés
  8. Csipkedjen téged a hideg Halászb.....
    Amit te mondasz az aztán tényleg logikus,rajtad kívül az egész multis társadalom tudásbeli hiányosságokban szenved mint olvasható millió helyen...legyen az politika vagy bármi más.Ha valaki akkor aztán te itt mindent tudsz mindig,mindenre van válaszod,mindenkit kitudsz oktatni mindenben.....Csak azt bánom hogy azt nem tudom letiltani hogy másokhoz írt okoskodásaidra még véletlenül se találjak rá...De mivel ez lehetetlen, ha baromságot írsz meg is kapod a választ rá!Ha bejön neked ha nem:(Úgy hogy ez maradt neked,meg a belenyugvás:))

    VálaszTörlés
  9. Hülyeségeket te irtál, akkor meg mit buzogsz. Ezzel a hangnemmel meg nem mész semmire. Legfeljebb magadról állítod ki a bizonyítványt.

    VálaszTörlés
  10. Magyarországon egy mobil ház (ami természetesen nem azonos a konténerlakással) ára a következő:

    26,5 m2, 23,3 ezer Ł, 7 millió Ft-tól
    82 m2, 125 ezer Ł, 37,5 millióFt-ig.

    Ennyit az olcsóságról.

    Úgy vélem, hogy ott egy magántulajdonú kőház ennél sokkal többe kerül, amit csak kifejezetten jómódú emberek engedhetnek meg maguknak, s jó helyen már az üres teleknek is magas ára van.

    VálaszTörlés
  11. Értetlenkém!
    Hogy jön ide a magyarországi mobil ház ár????B+ nem simagöröngyösön volt a pusztítás te oktondi,hanem az USÁ-ban


    Az nem stílus kérdése ha valaki elmondja a véleményét rólad,főleg úgy hogy nagyon is jól ismerik az kioktatásaidat.....
    A bizonyítvány pedig csak most jön , ugyan is eddig nem találtam kivetni valót az irományomban De majd most lesz..
    Akkora paraszt vagy ezzel a gyökér kiokosító stílusoddal hogy már teljesen biztos vagyok abban hogy a bölcsiben és az óvodában is szalonna volt a jeled:(( Barom arc......


    Na most hőböröghetsz,sírdogálhatsz milyen csúnya bácsi írt neked:))
    Pá kislány!!!

    VálaszTörlés
  12. Ha befejezted, akkor takarodj el a másik mocskos szájú svábbog barátodhoz. Illetek egymáshoz.

    VálaszTörlés
  13. :)):)):)):)):)):))
    Majd ha az oldal tulajdonosa is erre kér megteszem!
    Senkiházi!!Itt te is csak vendég vagy hogy tudd!Úgy hogy nyasgem!!

    VálaszTörlés
  14. Nem kell annyiszor bizonygatni, az emberek már úgy is tudják kik vagytok:

    VálaszTörlés
  15. Nem mintha veled nem lenne mindenki tisztában IQ kalóz!
    Keresd fel az orvosodat amíg nem késő:))Lelki szegény Kislány!
    Itt bagoly!Itt bagoly!:))

    VálaszTörlés
  16. Meg ezek (a szervilizmus magasiskolája):

    Házasodjatok tömegesen a cigányokkal!

    VálaszTörlés
  17. Házasodjanak velük a rokonaid te FASZ!
    Az isten áldjon meg vagy 10 szép unokával!
    Olyan szép fekete talpúval:))

    VálaszTörlés
  18. Ne erőlködj már ennyire, megszakadok a nevetéstől.

    VálaszTörlés
  19. Megszakadhatnál végre.....vagy akár be is fejezhetnéd...

    VálaszTörlés
  20. Ne pattogj már annyit, mert összetévesztenek a pattogatott kukoricával.

    VálaszTörlés
  21. Nagyon jó duma......még az oviből hoztad magaddal mi....
    Figyeld meg olyat írok hogy magam is megbánom.....
    Ne akard hogy leírjam....
    Menjél pihikézni Halász Béla.....későre jár,holnap munka és nem fogod bírni.....

    VálaszTörlés
  22. Tömören ennyit az amerikai viharról. Mert, ugye, aki szelet vet... :D

    VálaszTörlés
  23. Tudod, nagy az Isten állatkertje.

    VálaszTörlés
  24. Nagy bizony, csak a kerítés sajnos olyan alacsony hogy az ilyen őstulkok mindig azt hiszik átugorhatják...Szar Jankó!Tehetsz egy nagy szívességet....

    VálaszTörlés
  25. Te igazi gyökér vagy a legszarabb fajtából:)
    Nem veszed észre hogy nem reagálok az ilyen dolgaidra Bééélaaa???
    Tőlem aztán teleszarhatod Orbánnal az internetet:))Simán megütöd a Jobbik szinvonalát:))
    Siránkozol itt mint egy igazi Kislány!Tudod ha valaki kurvának áll az ne sikítozzon amikor b....k!
    Mondtam már ha nem fejezed be a dedós dolgaidat nagyon csúnyán elfoglak küldeni.....
    Nem leszek úri fiú...És akkor aztán tényleg sírhatsz...Kihúzod a gyufát meglásd....

    VálaszTörlés
  26. Ne tétovázz, akármit irhatsz, csak magadról állítod ki a bizonyítványt.

    VálaszTörlés
  27. Leszarom mások véleményét és azt is ki mit gondol:))
    Pontosan úgy ahogy téged,,a pártodat,és a véleményeidet:(

    VálaszTörlés
  28. Elmondtad, amit akartál, most már alo mars.

    VálaszTörlés
  29. Latom itt egy kis vita alakult ki a tornadobol, de a valosagot igazan egyik sem tudja.

    VálaszTörlés
  30. Ügy látom, te nem a fenekeden ereszted ki a szart, hanem a szádon. Fura egy ízlésed van, de az legalább a tied.

    VálaszTörlés
  31. CSIBA! HÉ!
    A többit az utcán, jó?

    VálaszTörlés
  32. Mindenesetre a lapot lementettem, hátha jó lesz valamire.

    VálaszTörlés
  33. Őt speciel nem kedvelem. Sem vekkerrel, sem anélkül.

    VálaszTörlés
  34. Te pedig ne tanácsokat adj másoknak, hanem csinálj rendet a lapodon.
    Az sem árt, ha megválogatod a "barátaidat".

    VálaszTörlés
  35. Nem zavar, hogy valaki trágyadombot csinált a lapodból?

    VálaszTörlés
  36. Nem zavar már különösebben, mert mindenki mellé rakja a névjegyét is annak, amit csinál. Ahogy említetted: a stílus maga az ember.

    VálaszTörlés
  37. Erre mondják azt, hogy vétkesek közt cinkos aki néma.

    VálaszTörlés
  38. Mentsd el az oldalt hátha jó lesz valamire...
    Mondjuk töröld ki a segged vele...

    Ezzel befejeztem:(

    VálaszTörlés
  39. Ha jól meggondolom, igazad van. Visszaélsz a vendégjoggal, naponta jársz ide hányni, aztán felszólítasz, hogy takarítsak ki. Legyen... Megválogatom a barátaimat, és Neked máshol kell ezen túl provokálni.

    VálaszTörlés
  40. Mi történt itt? A tornádó Téged is elért Ólevendula?

    VálaszTörlés