Blogarchívum

2012. március 7., szerda

Időkép.hu - Égkémlelők és éjjeliőrök figyelmébe :-)

http://www.idokep.hu/hirek/sarki-feny-sem-kizart
Szente-Varga Bálint | 2012. március 7. 20:30 | Frissítve:

Sarki fény sem kizárt

Csütörtök reggel éri el a Földet az X5.4-es napkitörés szele. Akár sarki fény is lehet!

Szerdán hajnali 1 óra 24 perckor X5.4-es erősségű napkitörést észlelt a NASA, mely az aktuális napfoltciklus második legnagyobb kitörése volt. A kitörés a Nap Föld felőli oldalán történt, így a koronaledobódás bolygónkat is eléri majd.

Balra: Sarki fény ma reggel Amerikában, Magyarországnál is délebbre (fotó: Justin Phillips)

A hétfői X1.7-es erősségű kitörés szele ma reggel érte el bolygónkat, mely Amerikában még a 45,2-es szélességi fokon is látható sarki fényt okozott. A 45,2-es szélességi fog Magyarországnál is délebbre, Milánó és Újvidék magasságában húzódik.

A spaceweather.com információi szerint az X5.4-es kitörés anyagfelhője csütörtökön kora hajnalban éri el bolygónkat, nem kizárt, hogy Európa délebbi felén is megfigyelhető lesz sarki fény. A várható érkezés időpontja a legfrissebb becslések alapján magyar idő szerint reggel 7 óra 25 perc, az időablak éjféltől délután 2 óráig van nyitva. Érdemes lesz tehát közvetlenül a pirkadat előtt kémlelni az eget, az eseményekbe az időjárás nem fog beleszólni - alig van felhő az ország felett.

Várakozások szerint a hétfői kitörést követő másodfokú riasztás után éjjel nem kizárt, hogy harmad, vagy akár negyedfokú geomágneses-vihar riasztás léphet életbe - írja a spaceweather.com. A NOAA ismertetője szerint ilyenkor már előfordulhat akadozás az áramállátás biztosításában, sőt néhány műhold pályáját is lehet, hogy korrigálni kell.

Maradjanak velünk, továbbra is élőben közvetítünk! Várjuk fényképeiket!

Cimkék: ,

Kapcsolódó hírek

  • X5.4-es napkitörés 1 óra 24 perckor a NASA X5.4-es erősségű napkitörést regisztrált. Amerikában Magyarországnál is "délebbre" láttak sarki fényt.
  • Újabb heves napkitörés Hétfőn hajnalban újabb heves, X1-es erősségű napkitörést regisztráltak.
  • Tornádó a Napon Ismét elképesztő felvételeket sikerült rögzítenie a NASA-nak. A kavargó plazma nagyobb lehet, mint a Föld! (Videóval)
  • Az X190-es esemény Milyen rövid-, és hosszú távú következményei lennének, ha telibe találná a Földet egy X-osztályú napkitörés? Részletes elemzésünk.



1 megjegyzés :

  1. Ugy latszik most kezd a nap aktivabb lenni. Ma ejszaka is volt ket X kategoriaju.

    VálaszTörlés