Blogarchívum

2012. február 7., kedd

SZALDÓ: Hangyától a Coopig - Büntetés vagy kettős mérce?

http://mno.hu/lanchidradio/hangyatol-a-coopig-1049293

Adás: 
2012. február 7. kedd 13.05 
2012. február 7. kedd 22.05


A szövetkezetekben nagy lehetőségek rejlenek, állítja mindenki. Magyarországon mégis mintha nehezen alakulnának a formációk. Pedig nálunk már 1881-ben volt gazdasági „összekapaszkodás”, akkor Gazdakörnek hívták, az idei évet az ENSZ a Szövetkezetek Nemzetközi Évének nyilvánította. A világszervezet szerint a Földön 1 milliárd ember tagja valamilyen szövetkezetnek, mert megéri neki másokkal együtt beszerezni, termelni vagy eladni. A világkampány vajon hogyan hat a magyar szövetkezési kedvre?

A stúdióban Farkas Tamás elnök, Országos Szövetkezeti Tanács

Büntetés vagy kettős mérce?
„Aki nem európai módon viselkedik, ezt kapja.” 

Egy internetes összefoglalóban Inotai András közgazdász a fentiekkel indokolta a Malév leállását. Róna Péter közgazdász viszont azzal, hogy nem volt nyereséges a cég, helyes, hogy bezárták.  A harmadik közgazdász, Pogátsa Zoltán a hazai kapitalizmus újabb koporsószögeként értékelte a lépést. Ugyanakkor friss adatok vannak arra, hogy az  EU más országok más állami cégeinek állami támogatását nem minősíti versenytorzítónak. A francia, a görög, a belga és a német posta például jelentős euró milliárdokat kaphatott államától. Hogyan kell ezeket értékelni? És nálunk miért vetnek keresztet a közgazdászok egy közvetve és közvetlenül 30 ezer főt foglalkoztató cégre?

A stúdióban Hossó Andrea közgazdász

Akkreditált Innovációs Klaszter. Három idegen szó, és egy nagy lehetőség azoknak a közösen dolgozó cégeknek, amelyek együttműködve fejlesztenek exportképes, innovatív termékeket.

A telefonnál dr. Novák Csaba igazgató, Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. és

dr. Szekeres György, Biotechnológiai  Innovációs Bázis Klaszter, Pécs 

Szerkesztő: Kovács Anita
E-mail cím: szaldo@lanchidradio.hu

2 megjegyzés :

  1. " Ugyanakkor friss adatok vannak arra, hogy az EU más országok más állami cégeinek állami támogatását nem minősíti versenytorzítónak. "

    Ez a szokásos fidesz-es érzelemfakasztó reakció. Pedig a válasz pofonegyszerű (ne tudná az, aki ezt feltette?), a légiforgalom nem közösségi szolgáltatás, így versenyszférának minősül (még akkor is, ha állami cégról van szó) és ezért a közvetlen állami támogatás tiltott. A postai szolgáltatással (és pl. a közösségi közlekedéssel) más a helyzet.

    VálaszTörlés
  2. Hamarosan kezdődik a műsor, meghallgatom. Kovács Anita műsorai rendszerint érdekesek, és kellőképpen pragmatikusak. :-)

    VálaszTörlés