Blogarchívum

2012. február 22., szerda

Nánási Tamás: Andor

Magyar Nemzet
2012. február 23., csütörtök 00:01

Ez már nem vicc, itt már vérre megy a játék. Az sem volt kevés, ami eddig történt, hogy a jó hírünkkel, nemzetközi megítélésünkkel szórakoztak Strasbourgban és Brüsszelben. Most viszont a nekünk járó támogatások kerültek terítékre, létfontosságú pénzösszegek, amelyek megvonása az ország jövőjét veszélyezteti.

Ez már nem a szokásos lejárató kampány, rémhírterjesztés és fenyegetőzés. Az unió végrehajtó szerve, az Európai Bizottság átlépte tegnap a Rubicont. Olyan döntést hozott, amely a magyar polgárok mindennapjait érintheti. Ezek után nehezen hihető, hogy Brüsszelben tényleg csak az Orbán-kabinet térdre kényszerítéséről van szó. Kínpadra vonnának itt mindenkit, meggyőződéstől és világnézettől, kormánypártiságtól és ellenzékiségtől függetlenül.

A szocialisták nem segítik elő olyan uniós lépések megszületését, amelyek a támogatások felfüggesztésével járnak, és a magyar embereket rosszul érintik – védekezett felháborodottan a minap Tabajdi Csaba uniós képviselő, amikor kiderült, hogy a mi baloldali képviselőink tevékenyen közreműködtek a hazánkat elítélő uniós parlamenti állásfoglalás összeállításában. Tegnap óta biztosan tudjuk, hogy Tabajdi megállapítása nem állta meg a helyét. Nehezen hihető ugyanis, hogy az Európai Bizottság eleddig példátlan döntésében nem játszott szerepet a Strasbourgban született, vörös-zöld többségi ítélet. Ne felejtsük el, hogy ez az állásfoglalás előfutára volt a tegnap történteknek, hiszen kilátásba helyezte egy olyan eljárást elindítását, amely végső soron a támogatások felfüggesztésével járhat. Akkor hát miről is van szó? Arról, hogy Tabajdi és a hazai uniós szocialista delegáció most már kihátrálna abból, amit okozott, de késő: még tegnapelőtt kiadott „lehető leghatározottabb tiltakozásuk” a várható brüsszeli következmények ellen épp azt árulja el, hogy igenis közük van az egészhez. Segítettek felgyújtani az otthont, amelyben élnek, és most a tűzoltásban jeleskednének.

Megköszönhetjük a közreműködését annak a kommunista múltú biztosnak is, aki a Gyurcsány-kormány javaslatára került az Európai Bizottságba. Andor Lászlónak ugyan beosztásából adódóan tilos nemzeti érdekek szerint szavaznia, de talán a lelkiismeretére – ha van neki ilyen – hallgathatott volna. Az elképesztő összegeket kereső és majdan ugyanilyen nyugellátásra jogosult foglalkoztatási biztos távol tartotta magát a tegnapi döntéstől, és egy budapesti konferencián múlatta a nekünk oly drága időt. S ha már Magyarország sorsa nem érdekelte, az már igazán kötelességtudóvá tehette volna, hogy olyan határozatnál kellett nélkülözni az ellenérveit, amely az uniós szocialista képviselők szerint is igazságtalan, és a „magyar önkormányzatokat, a magyar embereket és a magyar vállalkozókat” bünteti. S természetesen az Andor László által oly féltett uniós foglalkoztatásra is kihat. Ennek ismeretében különösen elképesztő a biztos nyilatkozata, mert Andor László hallgathatott volna, de megszólalt: s büszkén közölte, hogy méltányosnak tartja a bizottság döntését. Ez azt jelenti, hogy – feladatával és hivatásával szemben – támogatja, hogy állások szűnjenek meg, és még több munkanélküli legyen ebben az országban.

Vajon milyen emberek ülnek a brüsszeli döntéshozó testületben? Lelketlen bürokraták, akik most élvezik, hogy valódi hatalmat kaptak, ráadásul pont a magyar elnökség ideje alatt. Meg olyanok, akik nemrég még jövendőmondókra és asztrológusokra támaszkodva adtak tanácsokat. De most sem ártana belenézniük a kristálygömbbe, amelyik egy olyan Európát mutat, amelynek vezetése semmibe veszi az uniós polgárokat.


KAPCSOLÓDÓhttp://www.168ora.hu/itthon/a-foglalkoztatasi-es-szocialisugyi-tarcat-kapja-magyarorszag-az-uj-europai-bizottsagban-47310.html   !  

7 megjegyzés :

  1. Úgy szól a mondás, hogy aki kardot ránt az kard által fogja végezni. Esetünkben először Orbán lépte át a Rubicont, így ne csodálkozzunk azon, hogy mások meg követték. A baj csak az, hogy Orbán nem a saját bőrét vitte a vásárra, ő köszöni szépen most és a jövőben is jól meg fog élni, hanem az országét, ezért felelőssége kiemelkedő.
    Orbán EU tagként kesztyűt dobott az EU-nak. Ebben a harcban azonban csak elbukni lehet.
    Az EU-val nem utcagyerek módra kell civakodni, hanem emelt fővel, férfias módon elhagyni. Úgy ahogy azt a Jobbik nagyon helyesen mondja.

    VálaszTörlés
  2. Ha összeszámolom, hogy a tagsági díjunkkal, a külföldi cégek által kivitt haszonnal szemben szinte szerencsejáték jelleggel lehet "támogatást" kérni, aztán a gépezet kiírja, hogy "NEM NYERT", vagy esetleg "NYERT" - hát tényleg lehet, hogy jobban járnánk. Csak azt tudnám, hogy minek erőltettek minket bele, ha most meg "nem szeretnek" minket.
    Sajátos módon éppen az dühíti őket, hogy Magyarország mégsem ment tönkre.
    Orbán jól tette, hogy kesztyűt dobott a telhetetlen, elkényelmesedett, göbbedt, önhitt bürokratáknak. Csak akkor utána nem érdemes már behódolni. Láthatjuk. Ezekkel ugyan nem érdemes tárgyalni, mert nem a józan megfontolás az alapelvük.
    A végén még úgy járunk, mint Irak, aki addig-addig bizonygatta az ártatlanságát és ártalmatlanságát, amíg az összes kém... akarom mondani ... szakértő... meggyőződhetett róla, hogy símán letámadható, és hatalmas hullahegyeken keresztül szállították nekik az ún. demokráciát. Szadat elnököt, a legitim állam kormányfőjét vadidegenek felakasztották az "igazság nevében", mert kivégzett 300, vagy 3000 embert. A "megmentők" meg ezerszer annyi ártatlan ember életét vették el, és még ma sincs rend és biztonság.
    Így megérte gazsulálni a nagyhatalmaknak. Boááá :-((

    VálaszTörlés
  3. Csak ismételni tudom magam:

    halaszb wrote today at 8:52 AM
    Én ezzel nem kívánok vitatkozni, mert értelmetlen. Úgy látom véglegesen átkerültél arra az oldalra, amely valódi megoldásokra ugyan képtelen, de sohasem magában keresi a hibát, hanem mindig másokat okol és állandóan a saját sebeit nyalogatja, sajnáltatja magát.

    VálaszTörlés
  4. Akkor nem értelek. Szerinted tehát Orbánnak már kezdettől fogva megalkuvónak kellett volna lennie, és ellenállás nélkül teljesíteni az uniós elvárásokat?
    Így viszont nem passzol az unió-nélküliség igényéhez a véleményed.
    Szerinted helytálló és helyénvaló az úniós acsarkodók viselkedése Magyarországgal szemben?
    Szerinted jól tette az USA, hogy letámadta Irakot?
    Miben sajnáltattam MAGAM?

    VálaszTörlés
  5. Egy aktuális cikk az általam mondottakhoz:

    Orbánék maguk ásták a brüsszeli vermet

    2012. február 24., péntek, 10:30 • Utolsó frissítés: 7 órája

    Szerző: Folk György/Brüsszel/hvg.hu

    Magyar diplomaták "érdeme", hogy Brüsszel az eddigieknél keményebben léphet fel ellenünk. A sors iróniája, hogy Orbánék akkoriban még büszkék is voltak a közreműködésükkel elfogadott csomagra.

    Az uniós politikacsinálásban jártas újságírók és diplomaták némi kárörömmel, de legalábbis somolyogva fogadták Magyarország jövő évi kohéziós pénzeinek befagyasztásáról szóló európai bizottsági bejelentést. Itthon kevesen tudják, hogy éppen Magyarország 2011. első félévi uniós elnöksége idején tárgyalták azt a szigorodó szankciórendszert bevezető hatos gazdasági csomagot, amelynek eredményeképpen az uniós biztosok szerdán javaslatot tettek a pénzek zárolására.

    Azt is tudni, hogy kinek a nevéhez fűződik a szankció bevezetésének ötlete. Kármán Andráséhoz, aki akkor még a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára volt, s most az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) helyettes igazgatója.

    Keleti oldal

    Kármán vezetésével dolgozták ki a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsban a hatos gazdasági csomagot. Ennek tavaly év végi életbe lépése előtt is létezett ugyan a kohéziós pénzek befagyasztásának lehetősége, azonban soha nem alkalmazták, mivel az eurózónában nem voltak határozott, a kiszámítható és szabályszerű fiskális politikát kikényszeríteni képes szankciók. Márpedig Brüsszelben is világosan látták, nehezen védhető, hogy az amúgy is gazdasági nehézségekkel küszködő újonnan csatlakozott tagállamokat büntessék a szabályok be nem tartása miatt, miközben ugyanezt az eurózónában nem tudják megtenni.


    Ha Orbán Viktor szerint az Unió lépése méltatlan, akkor Matolcsy Györgynek kellene megköszönnie

    Fotó: Túry Gergely

    A 2008-ban kezdődő válság hatására megindultak a tárgyalások a szabályok szigorításáról és a szankciókról. És bár a hatos csomagot végül Lengyelország soros elnöksége idején írták alá, az a magyar kormány akkori hivatalos kommunikációja szerint “99 százalékban” Kármán és csapatának érdeme, amire büszkén hivatkozott a kormánypropaganda.

    Leggyengébb láncszem

    Tény továbbá, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa éppen az újonnan bevezetett szankcionálási lehetőségek alapján döntött úgy, hogy ezentúl a kohéziós támogatások befagyasztásának lehetőségével is élnek. A hvg.hu bizottsági forrásokból úgy értesült: a brüsszeli politikacsinálás partvonalára kerülő Orbán-kormány megintésével valóban példát akar statuálni az Európai Bizottság.

    Selmeczi Gabriella és a KDNP a brüsszeli döntés után mégis annak az Andor László magyar uniós biztosnak esett neki, aki nem vett részt az EB ülésén, de írásban azt javasolta biztostársainak, hogy a kilátásba helyezett forrásmegvonást a lehető legminimálisabb összegben határozzák meg. Selmeczi szerint "Andor Lászlónak kutyakötelessége kiállni a magyar emberek mellett". Csakhogy ez egyértelműen ellentmond az uniós alapszerződésnek, mert az deklarálja, hogy a biztosoknak semmilyen nemzeti kormányoktól érkező befolyásolási kísérletet nem szabad figyelembe venniük. Ehhez képest a Fidesz EP-frakciója ugyanígy foglalt állást lapunknak.

    VálaszTörlés
  6. "valódi megoldásokra ugyan képtelen, de sohasem magában keresi a hibát, hanem mindig másokat okol és állandóan a saját sebeit nyalogatja, sajnáltatja magát"

    Természetesen Orbánra és táborára értendő, amit az általad feltett fenti és az általam bemásolt alábbi cikk együttesen jól alátámasztanak. Neked kell eldöntened, lehet persze, hogy már el is döntötted, ehhez a táborhoz akarsz-e tartozni.

    VálaszTörlés
  7. Az EU-n belül a szegény és kis országoknak az EU ellen egyedül harcolni amellett, hogy reménytelen dolog, igen komoly költségkihatással is van, aminek számláját az országnak kell megfizetni. Az EU-n belül a szegény és kis országoknak alig van játékterük, s ha nem akarnak még rosszabbat a népüknek, akkor jobbára csak bólogathatnak. Ez az egyik alternatíva.

    Az a proliszintű magatartás, amit a fidesz itthon is tanúsít, EU-s szinten végképp nem célravezető. Orbán EU-s pályafutását így kezdte: "Kiosztottunk egy-két kokit és sallert ...", aztán folytatta nemcsak egy-két, hanem nagyon sok irott és iratlan szabály tudatos megszegésével, azok nyilvánvaló letagadásával, hamis igéretekkel, az EP-s vezetők és képviselők durva leugatásával. Orbán és a fidesz ezzel a magatartással kivívta az EU ellenszenvét, aminek eredményét a bőrünkön érezhetjük. Az EU már majd 2 éven át türelmet tanúsított Orbánnal szemben, de úgy néz ki, hogy most náluk is elfogyott a cérna. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a radikális Jobbik hazai és EP képviselői rendszerint határozottan és keményen lépnek fel, de sohasem lépik túl az elvárható becsületességet és udvariassági szabályokat.)

    Még a németek sem elég erősek ahhoz, hogy a maguk képére formálják az EU-t, hát még mi. Ha nekünk nem tetszik az EU, akkor nincs más út, mint szép csendben távozni. Ez a másik alternatíva.

    Bárhol is vagyunk azonban, a szegény és kis országok csak nagyon okos politizálással érvényesülhetnek, ami az elmúlt majd 2 évre egyáltalán nem volt jellemző.

    VálaszTörlés