Blogarchívum

2012. február 17., péntek

Ketyeg a rezsibomba (avagy: "Pénzt, vagy életet")

2012.02.16. 09:29 penzkerdes.blog

Tíz forint jövedelemből már négyet a lakásra költünk.

Gyors ütemben és drasztikusan növekedtek az elmúlt fél évtizedben a lakásfenntartási költségek. Ha folytatódik a tendencia tömegek lakhatása kerülhet veszélybe. A helyzetet jellemzi, hogy míg 2005-ben 32,96 százalék volt a magyar háztartások lakáscélú kiadásainak aránya a teljes nettó jövedelmükhöz képest, addig 2011-re ez az arány 41,68 százalékra emelkedett.

A KSH statisztikái alapján vettük górcső alá, hogy mennyit is költ az átlag magyar háztartás lakhatására (rezsi, karbantartás, lakáshitel, egyéb munkálatok). 2011-ben ez az érték átlagosan 1 026 607 forintra rúgott, ami az előző évhez képest 7,2 százalékos növekedést jelent, ha pedig 2005-höz viszonyítunk, akkor már 48,9 százalék a növekedés mértéke. A háztartások nettó jövedelme eközben 2011-ben 2 463 069 forint volt, 5,9 százalékkal több, mint 2010-ben, s mindössze 17,8 százalékkal haladta meg a 2005-ös szintet.

A legnagyobb, és egyben leggyorsabban növekvő tételt a lakásokkal kapcsolatos kiadási oldalon a rezsiköltségek jelentik. Ebbe a kategóriába tartoznak a többi között a közszolgáltatásokért fizetett díjak, a lakóközösségekkel kapcsolatos állandó költségek. Míg 2005-ben éves szinten 324 381 forintot költöttek ilyen célra a háztartások, azaz a nettó jövedelmük 15,51 százalékát, addig 2011-ben ez az összeg 505 713 forintra nőtt, ami a nettó jövedelemnek a 20,53 százalékát tette ki.

Még megdöbbentőbb képet mutat, ha összevetjük, hogy míg 2005 és 2011 között a háztartások átlagos nettó jövedelme 17,8 százalékkal nőtt, addig a rezsikiadások ugyanezen időintervallumban 56 (!!!) százalékkal emelkedtek. A rezsiköltségek ilyen magas arányát főleg a növekvő energiaárak magyarázzák, valamint az, hogy a magyarországi lakások jelentős része energiahatékonysági szempontból elhanyagolt állapotban van nemzetközi összehasonlításban.

A különböző hitelkiadások, azaz jellemzően a hitelre vett lakás havi törlesztő részlete, és annak kamatai is növekvő arányú költségtételt jelentenek a háztartások éves nettó jövedelméhez viszonyítva. Tavaly már átlagosan a jövedelmük 13 százalékát fordították a hasonló költségek finanszírozására a magyar háztartások, ez az arány 2005-ben még 9,34 százalék volt. Abban az évben átlagosan 195 269 forintot fordítottak a hitelekkel kapcsolatos kiadásaikra a háztartások, tavaly ez az összeg már meghaladta a 320 199 forintot. Az emelkedésben nagy szerepe volt az elmúlt évek drasztikus árfolyammozgásainak is.

Mindez azt jelenti, hogy a lakáscélú háztartási költségek lassan fenntarthatatlan szintet érnek el, az arányuk további növekedése akut finanszírozási válságba taszíthatja a lakosságot. Mindez arra figyelmeztet, hogy egyre többeknek kell elgondolkodniuk azon, hogy addig nyújtózkodjanak, amíg a takarójuk elér. Azaz tömegeknek kellene önként kisebb lakásba költözniük, amelyet könnyebben fent tudnak tartani a jelenlegi jövedelemszintjük és az emelkedő költségek mellett. A magyar lakosság mentalitását ismerve azonban erre kevés az esély, így elképzelhető, hogy a "devizahitelesek megmentése" után újabb válságkezelésre lesz rövidesen szükség a hazai lakáspiacon.


5 megjegyzés :

  1. " Mindez arra figyelmeztet, hogy egyre többeknek kell elgondolkodniuk azon, hogy addig nyújtózkodjanak, amíg a takarójuk elér. Azaz tömegeknek kellene önként kisebb lakásba költözniük, amelyet könnyebben fent tudnak tartani a jelenlegi jövedelemszintjük és az emelkedő költségek mellett. A magyar lakosság mentalitását ismerve azonban erre kevés az esély, így elképzelhető, hogy a "devizahitelesek megmentése" után újabb válságkezelésre lesz rövidesen szükség a hazai lakáspiacon. "

    Ez egy nagyon álságos beállítás. Ugyanis a jelenlegi lakáspiac tele van "eladhatatlan" lakásokkal. Csak végig kell menni a Nagykörúton, Rákóczi úton, Thököly úton stb. és láthatjuk, hogy mennyi évek óta eladó lakáshirdetés van az ablakokba kitéve. Ilyen körülmények között, ha valaki akarna, akkor sem tudna kisebb lakásba költözni.

    VálaszTörlés
  2. http://halaszb.multiply.com/photos/album/147/147

    Az önkormányzatok 2012-től újabb adókat vetnek ki az emberekre

    A kormány hamis propagandájának megfelelően (nincs és nem lesz megszorítás vagy adóemelés) a mi önkormányzatunk 2012-től a lakástulajdonosokra kommunális adót vetett ki. Mértéke 39 m2 alapterületig 12.000,-Ft/év, 40-79 m2 között 18.000,-Ft/év, 80 m2 fölött 25.000,-Ft/év. Persze ez csak a kezdet, mert, ha egy üzlet beindul, akkor nehéz megállítani.

    VálaszTörlés
  3. Ugyanezen okból a kisebb lakások ára nagyjából megegyezik a nagyobb alapterületűekével.
    Valójában nagyobb lakásban is lehet egyetlen szobát fűteni, és egyetlen villanykörtét égetni.
    Lehet egy lavór hideg vízben mosakodni, stb. A vízdíj m2-re kitalálva is baromság, hiszen az ember nem felmosni akarja a parkettát vele. Ez már tipikusan "pénzt, vagy életet". A puszta létedért is adót kell fizess, vagy... mehetsz a levesbe.

    VálaszTörlés
  4. Viszont valamivel pótolni kell a kieső bevételeket:
    Rogán és Pokorni havi 330 ezret bukik, mégsem az ő fejük fájhat Népszabadság Belföld - 2012-02-17 06:52:00 A budapesti kórházak állami kézbe adása jelentősen csökkenti a fővárosi önkormányzat képviselőinek jövedelmét. Eddig ugyanis hallgatólagos megállapodás volt arról, hogy a fővárosi kórházak tulajdonosi felügyelőtanácsi (ft) tagságával járó havi 200-500 ezer forintos tiszteletdíjjal egészítik ki az önkormányzati képviselők 113 és 216 ezer forint között mozgó, valóban nem túl magas fizetését.

    VálaszTörlés
  5. Ami nálunk folyik, azt én a rákosista "padlásseprés"-hez vagy a középkori "kilenced" és "tized" beszedéséhez hasonlítanám. Akkor persze fizikailag vették el a "törvény"-ben nekik járó javakat, most meg fizetéscsökkentéssel, adóemeléssel, kilakoltatással való fenyegetéssel.

    VálaszTörlés