Blogarchívum

2012. február 4., szombat

Csurka István: Történelemhamisítás Döntetlen (2.oldal)

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 5. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Döntetlen (2.oldal)

Valami nagyszerû van most a vészben kibontakozóban. Minél több egyén, úgynevezett kisember, aki sokszor a legnagyobb, áll ki a maga életével, tanúságtevôként egyszerûen és bátran, minél világosabban látszik, hogyan akar Vásárosnamény, Bugac és Mohács hozzájárulni az új magyar kultúrához, minél többet és többször serénykedünk akár kis jelenetek megformálásában, annál többet tettünk az új magyar kultúráért. Csak ez ment meg bennünket. Panaszkodó népbôl, akármennyire nehezek is az anyagi körülmények, most kell teremtô nemzetté válnunk. Ne azt magyarázgassuk egymásnak folyton-folyvást, hogy valamit miért nem lehet megcsinálni, hanem lássunk hozzá, próbáljuk meg! Kulturális életterünket semmilyen bankok-tankok, semmilyen bombák és Uzi-géppisztolyosok nem vehetik el tôlünk. Van ebben a nagy megpróbáltatásban, vészben, világválságban és globalizmusban valami biztató kezdet, valami magyar hajnalodás is. Ezt most bátran és világosan meg kell állapítanunk. Lehet, mindig így volt? A magyarságot a nagy veszélyek emelték békébeni tespedtsége fölé? De ne is ezen lamentáljunk: csináljuk! Ez a megmaradás egyetlen módja.

Nagyításhoz kattintson a képre!

 Mészáros Tamás újratöltve – azaz tolvajból feljelentô (3.oldal)

Az ATV-n gyakorta feltûnô Mészárosnak hétrôl hétre kell kellemetlen kérdéseket feltennünk. A múlt héten az MT monogramú úr magántulajdonhoz való sajátos viszonyát tártuk fel egy 1970-es évek elején kelt cikkbôl. Azóta idôben sokkal közelebbi események késztetnek minket kérdésekre, de új iratok kerültek elô a régi ügyrôl is. Egy egészen elképesztô történetet ismerhetünk meg, mely valószínûleg csak Magyarországon és csak egy Mészáros Tamás-szerû emberrel történhet meg.

 

A patrióta szellem erôsítéséért

A válságból a helyi gazdaság megerôsítésével kerülhetünk ki (4.oldal)

Aki segít, tûzifát kap Jászapátin – így szól a fáma, és ez bizony jó hír lehet azoknak, akik most a téli idôszakban dideregnek a hûvös szobában. Szerkesztôségünk vendége Pócs János, Jászapáti polgármestere, országgyûlési képviselô, akivel ezen az akción kívül a fontosabb beruházásokról is beszélgetünk.

 

Devecser a megújulás útján

A végsô cél egy biztonságos, értékteremtô település létrehozása (4.oldal)

Szociális szövetkezet létrehozását tervezik a devecseri kistérségben. Devecser egyike volt annak a három településnek, melyet 2010. október 4-én elöntött a Magyar Alumínium Termelô és Kereskedelmi Zrt. Ajka melletti tározójából kiömlô vörösiszap. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná. Toldi Tamást, a település polgármesterét arra kértük, hogy vázolja föl a szociális szövetkezet keretei közt létrehozandó mezôgazdasági tevékenység körvonalait és beszéljen a munkahelyteremtô tervekrôl.

 

A kozmopolitizmus az egyik legnagyobb veszély

Nem lesz jobb a magyarnak, ha szlováknak vallja magát (5.oldal)

„Felvidékrôl tizenhat iskola kapcsolódott be a Palóc Társaság esszéíró pályázatába, kiemelt elsô díjban részesült a somorjai Halász Gábor”– tudósít a Felvidek.ma hírportál. A Magyar Kultúra

Napja tiszteletére tizenhatodik alkalommal meghirdetett pályázatra beérkezett pályamûveket a Kolczonay Katalin egyetemi oktató vezette zsûri értékelte. Az ünnepélyes eredményhirdetésre Budapesten, január 22-én, vasárnap délután a Magyarság Háza Deák termében került sor. Az ünnepségrôl, a pályázat jelentôségérôl és a társaság munkájáról Z. Urbán Aladárt, a Palóc Társaság elnökét, a Magyar Kultúra Lovagját, a Krúdy-díj kitüntetettjét kérdezem.

 

A vidéki életmód népszerûsítéséért

Megismertetjük a gyerekekkel a helyben elôállított termékek fontosságát (7.oldal)

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) meghirdette általános iskolásoknak szóló akcióját, a Vesd bele magad! programot. A mozgalom keretében a diákok vetômagokat kapnak zöldségek termesztésére – közölte a kezdeményezést támogató Vidékfejlesztési Minisztérium. A vetômagokat adományokból veszik, és annyi gyereknek jut, amennyi pénz összegyûlik. A programról dr. Mikula Lajost, az AGRYA ügyvezetô elnökét kérdeztem.

 

A régi rítus az új evangelizáció eszköze

Amit az elôzô nemzedékek szentnek tartottak, hogyan is lehetne károsnak ítélni? (9.oldal)


Kovács Ervin Gellért, premontrei szerzetesEgy közhiedelmet szeretnék eloszlatni: a II. Vatikáni Zsinat soha nem törölte el a régi római miseformát. 

Amikor XVI. Benedek pápa kiadta a 2007-es Motu proprio-t a régi rítus újbóli engedélyezésérôl, akkor kijelentette, soha nem törölték el ezt a rítust, mert az egyház nem törölheti el az emberemlékezetet meghaladó hagyományt. Amit az elôzô nemzedékek szentnek tartottak, hogyan is lehetne károsnak ítélni? Tehát nem volt törvényen kívül helyezve a tridenti rítus, de az új átvétele, és tömeges végzése arra engedte következtetni a híveket, hogy a régit betiltották. Inkább azt lehetne felvetni: miért volt szükséges egy új létrehozása a régi mellett?

 

Az élet célja a várás maga

(Godot-ra várva a Térszínházban) (12.oldal)

A Térszínház Godot-ja pont azért különleges, mert jóval tömörebb és lényegre törôbb, mint a többi, csak a franciából történô fordítás alapján elôadott produkció. A Godot ma már rádöbbentô, katartikus mû, igazi modern klasszikus. Azt lehet olvasni, hogy Beckettnek ez a darabja az abszurd dráma kiindulópontja. Viszont ez mégsem annyira abszurd, mint Mrozek, vagy Ionesco drámái. Itt sokkal több a – nem is a tragikum, hanem a fájdalom. Az üresség fájdalma. Maga a színpadkép is az elidegenült világ azonosíthatatlan tája. És ott várakozik a két fôszereplô. Nem tudják, hol vannak: ott-e, ahol tegnap, és egyáltalán jó helyen várnak-e?

Estragon: Mondtam már, hogy tegnap este nem voltunk itt. Álmodtad az egészet. / Vladimir: És szerinted hol voltunk tegnap este? / E: Nem tudom. Máshol. Ürességben itt nincs hiány./ Vladimir: Nem ismerôs a környék? / E: Mi legyen ismerôs? Ebben a sivárságban töltöttem az egész kurva életet. Ki figyel ilyenkor az árnyalatokra?

Az üresség pedig maga a nihil, a földre költözött pokol. Az a pokol, ahol még arra sincs erejük az embereknek, hogy öngyilkosok legyenek, mert bizonytalanok tetteik sikerében. Tehát már rég nincs szó a középkori pokolról, kénköves füstök közül elôbukó Mefisztóról. Helyette az üresség az, ami a fájó, kínzó és a csönd. Ezt a csöndet akarják a fôszereplôk megtörni bármi áron.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

Telefon. +3630-7545-017

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése