Blogarchívum

2011. november 26., szombat

Szükségállapot fenyeget Szlovákiában, nincs megegyezés a kórházi orvosok és a kormány között

Szerző: mti – 19 órával ezelőtt

Radicová a több mint kilenc órás tárgyalások után közölte: a kórházi orvosok alapvető követeléseinek teljesítését garantáló emlékeztetőt aláírta, de a kormány több mint 300 euróval nem tudja emelni az orvosok havi bérét. A kórházi orvosok 707 eurós átlagos béremelést követelnek. A miniszterelnök azt is mondta, hogy többé már nem tárgyal az orvosi szakszervezetekkel, s ha szükség lesz rá, egyenesen az orvosokhoz fordul. Felszólította az orvosokat, hogy térjenek vissza munkahelyükre, vonják vissza felmondásukat. Az emlékeztetőbe foglaltak teljesítését szerinte az államfő és a parlament elnöke is garantálják. Radicová ugyanakkor leszögezte: nem vállalhat olyan ígéreteket, amelyeket az átmeneti kormány nem tud teljesíteni. "Populista, felelőtlen és hazug lenne, ha a miniszterelnök és a kormány olyan kötelezettségeket vállalnának, amelyeket másoknak kellene majd teljesíteniük" - húzta alá Radicová. Marián Kollár szakszervezeti vezető azt mondta, több kérdésben sincs megállapodás, s ennek következtében a mintegy 2000 orvos, aki felmondott kórházában, nem hajlandó azt visszavonni. A felmondási idő november végén lejár, s ezt követően számos kórházban komoly orvoshiány állna elő. A LOZ az eredménytelen megbeszélések után újra felszólította a kormányfőt, hogy menessze Ivan Uhliarik egészségügyi minisztert, amit Radicová elutasított. A miniszterelnök szombatra rendkívüli kormányülést hívott össze, s egyben összeül az ország biztonsági tanácsa is. Mindkét testület egyetlen kérdéssel, a szükségállapot esetleges kihirdetésével fog foglalkozni. Amennyiben ugyanis a felek nem jutnak egyezségre, a szükségállapotot még december elseje előtt ki fogják hirdetni. A nem hivatalos, médiákban közölt értesülések szerint a szükségállapot mintegy harminc szlovákiai kórházat, illetve egészségügyi intézményt érintene. A kórházakban kialakult feszültségeket már kezdik megérezni a páciensek is. Több intézményben elhalasztották a december elejére tervezett műtéteket, másutt azok elhalasztását jelezték. Néhány intézmény közölte, hogy napi feladatait sem lesz képes maradéktalanul ellátni. A szükségállapot kihirdetése Ivan Gasparovic államfő jogkörébe tartozik. Amennyiben erre sor kerülne, az orvosoknak haladéktalanul fel kellene venniük a munkát, mert ellenkező esetben büntetőeljárásnak tennék ki magukat.

Related articles


3 megjegyzés :

  1. Nálunk sem sokkal rózsásabb a helyzet.

    VálaszTörlés
  2. Az a közgaz(da)sági elképzelés, amit ráerőltettek az európai országokra, nyilvánvalóan csődöt mondott. Lehet, hogy a "liberál-monetáris" csapat nem gondolta, hogy évtizedekig is képesek életben maradni a közép-európai országok, az ő minden igyekezetük ellenére. Most nagyon megsértődtek, hogy söpörnék a padlást, aztán már padlás sincs, mi meg még mindig élünk.
    Ha nem szítanák az ellentétet Közép-Európában, a hasonló sors miatt olyan kőkemény összefogás jöhetne létre, hogy abba a világ bankárjai belegebednének.

    VálaszTörlés
  3. Az EU-ról meg csak annyit, hogy valóban ennél jobb alternatíva lehetett volna a Kossuth által már kigondolt közép-európai összefogás, azaz egy, Nyugat-Európával rivális ellencsoportosulás létrejötte/létrehozása, ám ennek realitása a nullával volt (van) egyenlő. Ez már 20 évvel ezelőtt sem ment, lásd "Visegrádi hármak/négyek" történetét.
    Most meg a sok kifosztott kelet-európai állam még összefogás esetén sem lenne képes a nyugatiak riválásává válni.

    VálaszTörlés