Blogarchívum

2011. november 17., csütörtök

Közeleg a Leonidák maximuma

http://www.idokep.hu/hirek/kozeleg-a-leonidak-maximuma

A meteorrajok királyaként is emlegetik az olykor fényes jelenségeket okozó Leonidákat.

A novemberi hónap és minden év egyik legaktívabb meteorraja aLeonidák, nem véletlen, hogy a "a meteorrajok királyaként" emlegetik. Aktív időszaka november 7. és november 28. közé tehető, ám a maximumidén várhatóan november 18-án 03:00 UTC körül fog bekövetkezni.

Naprakész információk, aktuális tudnivalók a meteorokról itt!

A meteorrajt a 55P/Tempel-Tuttle üstökös hozta létre, melynek keringési ideje körülbelül 33 év. Ilyen időközönként van a meteorrajnak is az átlagosnál jóval nagyobb kitörése. 1966-ban a Leonidák minden idők egyik leghatalmasabb kitörését produkálta, az Egyesült Államok középső részén akkor óránként több mint 5000 felvillanást láttak. A következő nagy kitörést 1999-re várták, de már egy évvel előtte, 1998-ra is nagy aktivitást jósoltak a szakértők!

Személy szerint az 1998-as kitörésről sok más érdeklődővel együtt lemaradtam, mert az előre jelzett időpontnál egy nappal előbb következett be a kitörés. A rá következő években, sorra jöttek a beszámolok a látványos Leonida maximumokról, aminek a csúcsa a 2001-es és a 2002-es maximum volt, mint amit az előrejelzésekben is megjósoltak.

2011-ben, az előrejelzések szerint nem várható az átlagnál nagyobb kitörés, de ez a raj már okozott meglepetéseket a múltban. Így hát bármi lehetséges. A mostani maximum idején a Hold pont az utolsó negyedben lesz, eléggé közel a radiáns ponthoz, ahonnan a meteorok látszólag kiindulnak. Mivel a radiáns éjfél körül kel, ezért inkább az éjszaka második felében lesz érdemes megfigyelni az átlagnál jóval gyorsabb (71km/s), olykor igen fényes meteorokat! 

A kimozdulni nehezebben tudók figyelemmel kísérhetik az aktivitás alakulását:

- "szemmel" a hazai videómeteoros hálózat honlapján;

- "füllel" a rádiómeteoros detektáló rendszeren! Kellemes időtöltést kívánunk!

1 megjegyzés :