Blogarchívum

2011. október 11., kedd

Forradalmi átépítés a Kossuth téren

2011, október 10 - 17:33 Barikád.hu

A kormány tervei szerint 2012-ben megkezdődnek a Kossuth tér átépítési munkái, melyeket a tervek szerint 2014 márciusára be is kell fejezni. Két és félmilliárd forintos költségvetés: látványberuházás?


A 2012-es költségvetési törvény-tervezete már tartalmazza azt az összeget, melyet a kormány az Országház körül futó tér teljes megújítását célozza. A tervek szerint 530 millió forint a felszíni parkolót kiváltandó mélygarázs építésére, 845 millió egy parlamenti látogató központ létesítésére (?), míg 1 milliárd 25 millió forint a Kossuth tér történelmi rekonstrukciójára lett betervezve.

Az előterjesztést Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Balsai István jegyezték, utóbbi azóta alkotmánybíró lett.


A tervek szerint a régi szobrok is visszakerülnének helyükre, Károlyi Mihály alakját ugyanis csak 1952-ben állították, előtte ott az 1918-as forradalomnak nevezett puccs áldozatának, gróf Tisza Istvánnak állt szobra.

A probléma a költségeknél kezdődik, mert az már most jól látható, hogy 530 millió forintból nem lehet mélygarázst építeni - a metró közelsége, a Parlament műemlék mivolta, meg a Duna közelsége miatt speciális tervezési, műszaki eljárásokra van szükség, tehát az összeg legfeljebb az engedélyezésekre futja. Tovább bonyolítja a helyzetet az Országház kiemelt biztonságának kérdése, hiszen nyilvános mélygarázst itt gyakorlatilag lehetetlen üzemeltetni, annyira időigényes lenne, hiszen minden lehajtó gépjárművet tűzszerészeti vizsgálatnak kellene alávetni.

A Kossuth tér egyébként jelenleg a Főváros kezelésében áll, de már évek óta tervben volt, hogy azt átadja az Országgyűlés Hivatalának.

Egy biztos: Kossuth Lajos nagy forradalmár volt, s a Fidesz-KDNP sem akar elmaradni mögötte, (...). Mert az nyilvánvaló, hogy tervezett költségek a kivitelezés végére elérhetik, sőt meg is haladhatják az ötmilliárd forintot. Ismerve a magyar államháztartás nehézségeit felmerül a kérdés: ez most mindenképpen időszerű?

Cs.G.

Kapcsolódó:
   Demszky elismerte felelősségét a BKV-ügyben (Index)
   Lesújtó elemzés született a Demszky-rezsim korszakáról - a bűnös még mindig szabadlábon (Kuruc.info)


*** www.nemzetihirhalo.hu ***

5 megjegyzés :

  1. Az ország jelenlegi helyzetében pofátlanság, csakúgy, mint a többi halasztható beruházás, pl. a Széll Kálmán tér átépítése.

    VálaszTörlés
  2. A Széll Kálmán tér átépítésére legalább 20 éve volna szükség. Nagyobb bűn volt annak elmulasztása, mint a szándék az átépítésre. Egy "tetűtelep" vált belőle, és a jelenlegi működésének egyetlen, de lényeges hátránya, hogy nincs előnye.
    Ebben a hírben nem esik szó konkrétan a Postapalota épületéről, de kiváncsi vagyok, hogy azzal mi lesz?

    VálaszTörlés
  3. Teli vagyunk multbeli elmaradt beruházásokkal, amik azonban minden bizonnyal pénzhiány miatt maradtak el. Most, amikor sokkal rosszabb helyzetben vagyunk, mint mondjuk 10 évvel ezelőtt, pláne nem időszerű ilyen beruházásokba fogni. Egy kivétel volna, ha a korábbi összedőléssel fenyegetne. Erről azonban szó sincs, nemcsak a Széll Kálmán tér, hanem a Puskás Ferenc stadion (Népstadion) esetében sem (kicsit málladozik, de azért áll). Amikor közintézmények, iskolák, idősotthonok fűtésére nincs pénz, amikor iskolák, kórházak fenntartása kerül veszélybe, konkrétan bezárásukat tervezik, amikor ennyi ember munkanélküli, munkavállalók bérét, nyugdíjasok járandóságát akarják csökkenteni etc...etc, végső sorban az ország, a főváros, az önkormányzatok, a vállalkozások, az emberek óriási hitelek törlesztése alatt nyögnek, akkor bizony arcátlanság bármilyen, egyébként halasztható beruházásba belevágni. Lásd még Debreceni futballstadion.

    VálaszTörlés
  4. Jól kifosztottak minket, annyi bizonyos. :-((

    VálaszTörlés
  5. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy most a padlást is le kell söpörni.

    VálaszTörlés