Blogarchívum

2011. október 12., szerda

DUNA CSATORNAK TARTALMI ES NEVVALTOZÁSA

DUNA CSATORNÁK TARTALMI ÉS NÉVVÁLTOZÁSA 

"...Szintén az átállással egyidejűleg a Duna II Autonómia csatornát a kulturális tematikájú Duna 2 HD csatorna váltja fel, és a továbbiakban a Duna csatorna SD rendszerű lesz. 

Szeretnénk kérni a Tisztelt Műsorterjesztőket, hogy a négy közszolgálati audiovizuális médiaszolgáltatást (m1, m2, Duna, Duna 2) mind analóg, mind digitális hálózatokon egymás melletti programhelyeken és/vagy frekvenciákon továbbítsák. Nagyon sok nézői panaszt kapunk, hogy nem találják az idei évtől kötelezően továbbítandó Duna II műsorát, zavarja nézőinket, hogy a négy csatorna nem egymás után kerül behangolásra. A csatornacsere miatt ez fokozott problémává lép elő, amikor a Duna műsorát nem fogják megtalálni. 

EUROBIRD 9A MŰHOLD 

A Duna Televízió csatornacseréje érinti a közszolgálati műholdas multiplexet is (Eurobird 9A), ahol szintén a Duna 2 HD veszi át a Duna HD helyét.
Fejállomási beállítás függvényében a csere miatt előfordulhat, hogy a nézők keresni fogják a Duna műsorát a tévékészülékeik csatornakiosztásában. 

SD csatornák esetén a PID nem fog megváltozni, azaz
az Autonómia helyén lesz látható a Duna 2 program.
A Duna 2 HD esetén elképzelhető, hogy újra kell kerestetni a frekvenciát. 

Az átállás során
megszűntetjük a látható WSS átjelzést (fehér csíkok a 23-as tévésorban), a továbbiakban az MPEG fejlécben továbbított képarány információt használják a 16:9 - 4:3 formátumváltás vezérlésére. 

THOR MŰHOLD 

A mai naptól - figyelembe véve a szövetségek kérését - a Duna Televízió Thor műholdról sugárzott jeleire tájékoztató felirat kerül, amiben a nézőket a műholdváltásról értesítjük. Ismételten felhívjuk figyelmüket, hogy a Thor műholdon a Duna Televízió sugárzásra október 24-én megszűnik!
Kérjük minél előbb állítsák át fejállomásaikat, ezzel is elkerülve a felesleges nézői telefonhívásokat. - áll az MTVA közleményében. 

Forrás : sat-tv-radio.hu


További információ: 

  •  +36 1 759 5050 telefonszámon, 

  • a Dunatext 614. oldalán,

  • www.mtva/hu/vetel  oldalon érhető el.

  • Kiket érint konkrétan az átállás?

Azokat az egyéni műholdvevővel rendelkező határon belüli és túli (európai) nézőket, akik saját parabolaantennával, előfizetési díj nélkül látják a Duna Televízió műsorait, és antennájukat a Thor műholdra (nyugati 1 fok) irányították. Érinti a kábeltelevízió hálózatokat üzemeltető vállalkozásokat, továbbá szállodákat, kisközösségi antennahálózatokat is, amelyeknek a fejállomásán a vevőantennát erre a műholdra állították.
Nem érinti a változás a MinDigTV (földfelszíni digitális műsorterjesztés) használóit, a kábeltévé, IPTV és az ún. DTH műholdas előfizetőket, továbbá a Duna műsorait az Eurobird 9A műholdról elérő nézőket. Szintén nem érinti a változás a tengerentúli nézőket sem.

  • Kinek mi a teendője?

Célszerű minél hamarabb átfordítani a parabolaantennát a keleti 9 fok égi pozícióra, ahol jelenleg is elérhetőek a Duna Televízió műsorai. Ehhez legtöbbször antennaszerelőt kell hívni. Az átfordítást követően be kell hangolni a közszolgálati multiplexet, ahol szabadon foghatóan elérhető nem csak a Duna Televízió két műsora, hanem az m2 és hat rádióműsor is. Ugyancsak elérhető a magyarországi lakcímmel rendelkező nézők számára az m1 műsora is, ehhez azonban be kell az MTVA-tól egy Conax-kódkártyát szerezni. Kábeltévé- és műholdas tévé-előfizetőknek vagy kisközösségi antennahálózatok használóinak nincs teendőjük, esetükben a szolgáltató végzi el az átállítást.

A közszolgálati műholdas multiplex vételi paraméterei:
Műhold: Eurobird 9A
Keleti 9 fok
Frekvencia: 11958 MHz
Polarizáció: V (függőleges)
Szimbólumsebesség: 27500
FEC érték: 3/4
Moduláció: DVB-S, QPSK, MCPC
Képtömörítés: MPEG-2 SD és MPEG-4 HD
Hang: MPEG-1 Layer II és AC3
Műsorok (médiaszolgáltatások):
m1 (kódolt), m2, m2 HD, Duna, Duna HD, Duna 2, MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió, MR4 Nemzetiségi Adások, MR5 Parlamenti adások, Katolikus Rádió



2 megjegyzés :

  1. Jó, hogy ilyen technikai üggyel is törődsz. Bár nem érint, köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Szívesen. A Dunát sokan nézik, de a technikai híreket kevesen, aztán hamarosan elkezdenék keresni az adást.

    VálaszTörlés