Blogarchívum

2011. szeptember 14., szerda

Hírek - röviden

Link

Demszky Gábor "fittyet hányt" a kerületek javaslataira


Egyhangúlag, vita nélkül elfogadták a 23 fővárosi kerület vezetői a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége(BÖSZ) elnökségének az önkormányzati törvényre vonatkozó koncepcióját az érdekképviselet szerdai közgyűlésén - tájékoztatta Riz Levente, a BÖSZ elnökségi tagja az MTI-t az ülés után.
(...)
Riz Levente tájékoztatása szerint hamarosan a normaszöveg kialakítása következik, mint mondta, úgy tudja, hogy a Belügyminisztérium a parlamenti frakciók véleményét is kikéri ezzel összefüggésben. Az elnökségi tag megerősítette, hogy nem lesz külön Budapest-törvény, hanem az önkormányzati törvény egyik fejezete Budapesttel foglalkozik majd.
(...)
Mint kifejtette, hogy a BÖSZ javaslata szerint a Fővárosi Közgyűlés tagja lenne 2014-től az összes megválasztott budapesti polgármester, valamint egy listán megválasztott további 11 ember, tehát a jelenlegi létszámot tartva, és nem növelve, 34 taggal működne a testület. A listán megválasztott képviselők közül választaná az Fővárosi Közgyűlés az elnökét, vagyis a főpolgármestert - ismertette Riz Levente, hozzátéve, nem biztos, hogy még az ősszel a parlament elé kerül a választási törvény, elképzelhető, hogy csak tavasszal.
(...)
a BÖSZ együttműködésre épülő politikai és közigazgatási rendszert szeretne Budapesten "azután a 20 év után, amikor gyakorlatilag a kerületek és a főváros között folyamatos konfliktusok voltak". Álláspontja szerint Demszky Gábor korábbi főpolgármester "fittyet hányt" a kerületek javaslataira, véleményére, ezért új alapokra kell helyezni a rendszert.
(...)
"ne egymásra várjon a főváros és a kerület" egy-egy városüzemeltetési feladat elvégzésével kapcsolatban, vagy ne kétszer végezze el ugyanazt, illetve "az egyik ne csinálja ötször drágábban mint a másik". Az önkormányzati érdekképviselet azt szeretné elérni, hogy az önkormányzati törvényben rögzítsék egyértelműen és világosan, kihez mi tartozik. Egy melléklet formájában szerepeljen például, hogy melyek a főváros által fenntartott főutak, hidak, közterületek - mondta, hozzáfűzve, "ami nem tartozik ide, az összes többi, az a kerületek hatáskörébe tartozó feladat lesz a jövőben"....

Mit tegyen egy számlálóbiztos, ha megtámadják?


A különleges élethelyzetekre, egyebek mellett a konfliktusokra is felkészítik a számlálóbiztosokat a most országszerte, egységes tanterv szerint zajló képzéseken – közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője szerdán az MTI-vel.


Sosem dolgozott a csepeli gyilkosság gyanúsítottja


Családja évek óta nem látta a csepeli gyilkosságokkal gyanúsított Dragan Bajicsot. Utoljára akkor hallottak róla, amikor megszökött a nagybecskereki börtönből. Édesanyja szerint sosem dolgozott, lopásokból élt.


Gyilkosság a csepeli erdőben: Ausztriában fogtak el egy újabb gyanúsítottat


Újabb gyanúsítottat fogtak el a csepeli erdőben elásott emberek ügyéhez kapcsolódó gyilkossági ügyben szerdán; a férfit a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tájékoztatása szerint Ausztriában, Bécsben fogták el.


Sírva magyarázkodott és visszavonta vallomását F.-né


Visszavonta az elsőrendű vádlottra vonatkozó, a nyomozati vallomása során tett terhelő vallomásainak jó részét szerdai tanúmeghallgatásán az az asszony, aki a romák elleni támadássorozat négy vádlottjának munkaadója volt; a büntetőügy koronatanújának számító nő, aki az elsőrendű vádlottal, Kiss Árpáddal korábban szerelmi kapcsolatban állt, sírva magyarázkodott a Pest Megyei Bíróságon.

  • A negyedrendű vádlott édesanyjával és Csontos István volt menyasszonyával szembesítették a romák elleni támadássorozat büntetőügyében koronatanúnak számító asszonyt szerdán a Pest Megyei Bíróságon.
  • A tanácsvezető bíró napközben, torokfájdalmai miatt, elhalasztotta a délutánra beidézett harmadik tanú meghallgatását; Miszori László megbetegedése miatt a péntekre kitűzött tárgyalás is elmarad.

Több mint 135 milliárd forintos bírságot szabtak ki a Mal Zrt.-re


Összesen 135,140 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-re a tavalyi vörösiszap katasztrófa miatt a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán a kormany.hu-n.


Sukoró: Császy szerint nem úgy van az


Egy ügyészségi határozat szerint megkérdőjelezhető az a szakértői értékbecslés, amely a Sukoró-ügyben az állam részéről 1,3 milliárd forintos vagyonvesztést feltételezett - tájékoztatta Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatója az MTI-t szerdán. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta, hogy az ügyészség a szakvélemény kiegészítésére hívta fel az ingatlanszakértőt.

Kapcsolódó hírek:

Felmentette a közokirat-hamisítás vádja alól Joav Blum izraeli-magyar üzletembert a Székesfehérvári Városi Bíróság első fokon; a szerdai tárgyaláson hozott ítélet nem jogerős, az ügyész a bűnösség megállapításáért fellebbezett.

(...)

A tárgyaláson Joav Blum nem vett részt, védője, Bánáti János ügyvéd képviselte. Veszeli Éva bírónő több tanút hallgatott meg, köztük Sukoró korábbi polgármesterét, a falu jegyzőjét, valamint a polgármesteri hivatalnak azt a munkatársát, aki Joav Blum lakcímének bejelentésekor az ügyintézői teendőket látta el.

(...)

Joav Blum olyan lakcímre jelentkezett be, ahol nem tartózkodott életvitelszerűen, ezáltal közreműködésével valótlan adat került a közhiteles lakcímnyilvántartásba - hangsúlyozta a tárgyalást vezető bírónő.
Az ítélet meghozatalánál a bíróság figyelembe vette, hogy a bűncselekmény elkövetésekor a vádlott abban a téves feltevésben volt, hogy a tényleges beköltözés előtt bejelentkezhet az adott lakcímre.

Az indoklás szerint alappal bízhatott ugyanis abban, - jelen esetben tévesen, - hogy jogi végzettségű képviselője, valamint a lakcím bejelentkezéskor jelen levő jegyző és polgármester ismeri a vonatkozó jogszabályokat, s azok teljes ismeretében állítják, hogy a bejelentkezéshez szükségtelen a tényleges beköltözés.

szerző MTI idő 4 órája

A King's City tulajdonosa új frontot nyitott a magyar állammal szemben

Miközben büntetőeljárás folyik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő két korábbi vezetője ellen, a King's City projekt tulajdonosa nemzetközi választottbírósághoz fordult a magyar állammal szemben.

szerző hvg.hu idő 2011. július 29., péntek, 13:05


A poligráf is előkerül a Budaházy-perben


A vád tanújának poligráfos vizsgálatát javasolta a védelem a zárt tárgyaláson folytatódó Budaházy-ügyben szerdán a Fővárosi Bíróságon.

A vád tanúját korábban meggyanúsították az ügyben, de a hatóságokkal való együttműködése, a társaira tett terhelő vallomásai nyomán vele szemben megszűnt az eljárás. A férfi meghallgatása júniusban nyilvánosan kezdődött el a bíróságon, ám még akkor, néhány óra elteltével az ügyész indítványára zárt tárgyaláson folytathatta a tanú a vallomástételt. Ilyen módon zajlik szerdán is a tárgyalás, amelynek kezdeti, nyilvános szakaszán a védők felvetették, indokolt lenne a vád tanújának hazugságvizsgálata is.


Korlátozzák a végtörlesztést igénybe vevő devizahitelesek körét


A kormány szerdai ülésén többek között arról is döntött, hogy azok a devizahitelesek, akik 180 illetve 250 forintos árfolyam felett vették fel svájci frank, illetve euró alapú hiteleiket, egyelőre kimaradnak abból a körből, amelyben igénybe lehet venni a rögzített árfolyamon történő egyösszegű végtörlesztés lehetőségét – tudta meg a Magyar Nemzet.


„Az Európai Unió ismerje el Kína piacgazdasági státusát”


Elérkezett az idő arra, hogy az Európai Unió elismerje Kína piacgazdasági státusát – fejezte ki Ven Csia-pao kínai miniszterelnök szerdán az északkelet-kínai Talienben, a világgazdasági fórumon, s így véli a Hszinhua hírügynökség is, amely kommentárt tett közzé ezzel a címmel nem sokkal a kormányfő kijelentését követően.


Fehéroroszország nem kér az IMF-ből


Fehéroroszország szerdán jelezte, hogy valószínűleg mégsem kér pénzügyi támogatást a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), miközben megszüntette a helyi rubel árfolyamrögzítését, szerdán először a devizapiaci kereslet-kínálat alakította a fehérorosz valuta árfolyamát.


Verespatak: előnytelen a beruházás a román állam számára?


Az erdélyi Verespatakon tervezett aranybánya körül a bányakoncessziós szerződés titkosítása, valamint a zagytározó földrengés elleni biztonságossága miatt folyik vita Romániában a beruházás támogatói és ellenzői között.


Délvidéken ünnepnappá nyilváníthatják a nemzeti összetartozás napját


Ünnepnappá nyilváníttatná a Délvidéken a nemzeti összetartozás napját (június 4-ét) Német László, a nagybecskereki egyházmegye püspöke, aki szerdán jelezte, hogy ebben a szellemben javaslatot terjeszt elő a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) pénteki szabadkai ülésén.


Médiastratégiát készítenek a vajdasági magyarok

k
észül a középtávú, 2011–2016 közötti időszakra szóló vajdasági magyar médiastratégia. A szakmai vitára bocsátott tervezet céljai között szerepel a Vajdaság egész területén fogható, 24 órás közszolgálati feladatokat ellátó rádió- és televízióadás elindítása is.

A világörökség küszöbén a csíksomlyói búcsú


A világörökség részévé válhat a csíksomlyói pünkösdi búcsú, miután a román kulturális minisztérium illetékes szakértői bizottsága megszavazta azt a javaslatot, hogy felterjesztik az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi kulturális örökség listájára ezt az évente megrendezett nagy eseményt.



Egy euróért vették meg a zsinagógát


Jelképesen egy euróért megveszi a Pozsony Megyei Önkormányzat a szenci zsinagógát, amelyben a tervek szerint galériát rendeznének be.



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése