Blogarchívum

2011. augusztus 25., csütörtök

Műsorajánló Péntekre - Hírek röviden

Link
http://www.lanchidradio.hu/musorajanlok/zoldgomb_%E2%80%93_pentek_13051355_musorajanlo_20110825


Tömegverekedés tört ki Budapesten a XIX. kerületben csütörtök este; a rendőrök öt embert állítottak elő - közölte a rendőrség az MTI-vel.

A verekedés előzetes szóváltást követően pattant ki két, összesen tizenöt fős társaság között a Lehel és az Eötvös utca kereszteződésénél - mondta el Papp Judit, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A rendőrség öt ember ellen indított eljárást csoportos garázdaság elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

(MTI)


A Belügyminisztérium figyel a közrendet veszélyeztető eseményekre

A Belügyminisztérium szerint nem lehet következmények nélkül félelmet kelteni Magyarországon, a tárca ezért az irányítása alatt álló szerveken keresztül "folyamatosan figyelemmel követi" a félelmet keltő, a közrendet veszélyeztető eseményeket, így a Magyar Sziget rendezvényen történt eseményeket is.

A tárca az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatásában hangsúlyozza: nem engedhető meg, hogy bármilyen etnikai vagy kulturális társadalmi csoporttal szemben radikális szerveződések felléphessenek, ezért "már a tavasszal életbe lépett a szigorított szabálysértési kormányrendelet, amely az egyenruhás bűnözésnek parancsolt megálljt".

***

II. Rákóczi Ferenc után eredtek a székelyek


II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai emlékhelyeit keresi fel az az ötven székelyföldi és szórványvidéki, aki részt vesz az augusztus 29-ig tartó VII. Mikes-zarándoklaton.

A Magyarok Székelyföldi Társasága és a Hargita Megyei Tanács által szervezett zarándoklat második napján, kedden a vasfaluként emlegetett törökországi Demirköy központjában felavatták a középkorban ott élt erdélyi származású Orbán mester (Madzsar Orbán) tiszteletére készített kopjafát. A 2,8 méter magas emlékművet a csíkszeredai Török Csaba faragóművész készítette.

Ugyanakkor megemlékeztek a leghíresebb székelyföldi ágyúöntő mesterről, a berecki Gábor Áronról is.

A Mikes Kelemen nevét viselő zarándoklatot hetedik alkalommal szervezték meg, bejárva a törökországi bujdosók emlékhelyeit, amelyeket a korábbi zarándoklatok alkalmával jelöltek meg. A cél az, hogy a bujdosók hajdani útvonalának bejárása révén ápolják a Rákóczi- és Mikes-kultuszt, népszerűsítsék a Rákóczi és bujdosótársai törökországi életét bemutató Rodostói Múzeumot, illetve újabb emlékhelyeket hozzanak létre.

(forrás: MTI)



4 megjegyzés :

  1. "A Belügyminisztérium figyel a közrendet veszélyeztető eseményekre"

    De nagy a lihegés ebben a témában. Milyen jó lenne, ha a cigánybűnözés megfékezésében is tüsténkednének.

    VálaszTörlés
  2. A cigánybűnözőket nem megfékezni kell, hanem MEGSZÜNTETNI !
    Úgy, ahogy az működött régen, a cigányvajda felel a cigóiért, a Magyar Törvény betartásáért. Aki ezt megszegi, a vajda végez vele ! Ha a vajda nem tart rendet, a vajdával végez a Magyar Törvény !

    VálaszTörlés
  3. Ez egy remek láncreakció, amely valaha bevált.
    Beválna ez ma is, de ki végez a MagyarTörvénnyel, ha törvénytelenségre kényszerül?

    VálaszTörlés
  4. Ó, arra bőséggel van jelentkező, aki szíves örömest szegi nyakát a magyar törvényeknek.

    VálaszTörlés