Blogarchívum

2011. augusztus 5., péntek

Időkép.hu: Meteor érkezett Somogyba

http://www.idokep.hu/hirek/meteor-somogyban

Szente-Varga Bálint | 2011. augusztus 5. 23:07 | Frissítve: 4 perce

Péntek este fényes tűzgömb jelent meg az égen, majd robbanást lehetett hallani.

21 óra 46 perckor meteort észlelt több száz olvasónk a Dunántúlon. A 3-4 másodpercig tartó fényjelenséget a Balaton közelében pár perccel később hangrobaj is követte, de a fénye Zalaegerszegtől Miskolcig látható volt. Nem kizárt, hogy a meteor egyes darabjai a felszínt is elérhették, erre utalhat több, alább olvasható beszámoló is.

Balra: a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület felvétele (www.nae.hu)

Az eseményről Ladányi Tamás csillagász nyilatkozott a Blikknek. Állítása szerint a kőzet még a levegőben több darabra hullott, majd felrobbant, melyet több webkamera is rögzített.

Webkameráink közül a zánkai, bajai és a fülei rögzített felvillanást, a meteor maga sajnos nem látszódik rajtuk (a fülei képen a Hold szerepel).

"Ma 21:45 és 22:00 között, valószínűleg meteor csapódott a földbe valahol somogy-megyében! Kint dohányoztam a teraszon, és egy meteor tűnt fel az égen, erős fénye volt, ezután úgy másfél-két perc múlva hatalmas robbanás rázta meg a környéket, az ablakok is beleremegtek, lökéshullámot nem éreztem, tehát elég messze csapódhatott be! Én Lengyeltótiban lakom, Északról tartott Délre a meteor! Egy ismerősöm Balatonbogláron lakik és ő is látta, továbbá egy Látrányi ismerősöm is érzékelte a robbanást." - írta Box3r észlelőnk Lengyeltótiból.

"Szikrázott is, kék, piros és zöld színe volt." - írta Fodor Lilla olvasónk.

Folyamatosan frissítve, várjuk beszámolóikat!

Link

1 megjegyzés :

  1. "...Nem kizárt, hogy a meteor egyes darabjai a felszínt is elérhették..." - hétszentség. Ez a szabadesés törvénye. Így, vagy úgy.

    VálaszTörlés