Blogarchívum

2011. augusztus 10., szerda

Hírtallózó

Gyászol a kárpátaljai magyarság


Ungvári otthonában elhunyt Szalai Borbála költő, gyermekíró, nyugalmazott tankönyvszerkesztő, aki a második világháború utáni időszakban fontos szerepet játszott a magyar irodalmi nyelv megőrzésében a Szovjetunióhoz csatolt Kárpátalján.



A bankpapír- után az olajpapír-kereskedés is leállt

Több mint 10 százalékkal esett szerdán a Mol árfolyama, ezért délután fél öt előtt a papír kereskedését felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén.

A felfüggesztéskor az olajpapír árfolyama 15 200 forint volt, keddi záróáránál 1700 forinttal, 10,06 százalékkal kevesebb.

Négy óra után nem sokkal az OTP papírok kereskedését is fel kellett függeszteni néhány percre.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1257,34 pontos, 6,75 százalékos csökkenéssel, 17 381,28 ponton zárt szerdán.

(Forrás: MTI)


Devizahitelek: itt a segítség


A kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdán újságíróknak számolt be néhány döntésről.

A kormány tervei szerint már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program, amelynek első üteme helyszíneként a Pest megyei Ócsát javasolja a Belügyminisztérium. Erről a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár beszélt szerdán újságíróknak, hangsúlyozva, hogy az ócsai helyszín kiválasztása hónapok óta folyó előkészítés után történt meg az önkormányzattal, a polgármesterrel egyeztetve. Kovács kifejtette, Ócsa az egyik lehetséges helyszíne a fizetésképtelen lakáshitelesek majdani – a tervek szerint könnyűszerkezetes – házainak.


Nem ússzák meg a „pofátlanul mutyizó politikusok”


A korrupciós ügyek nem maradnak lezáratlanul, felelőseik pedig, – ha a bíróság is úgy ítéli meg – valóban felelni fognak tetteikért – közölte a Fidesz-frakció sajtóosztálya azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik frakcióvezető-helyettese kijelentette: az ellenzéki párt szerint az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy a parlamenti pártok közül egyedül a Jobbik tartja fontosnak a „politikusbűnözők” elszámoltatását.

A vezető kormánypárt képviselőcsoportja emlékeztetett: már a választási kampányban megígérték és azóta is tartják magukat ahhoz, hogy a „közpénztolvajok, a hatalmukkal visszaélők, az elmúlt kormányzati ciklusokban pofátlanul mutyizó politikusok, a hírhedtté vált korrupciós ügyek szereplői” megkapják a méltó, a törvény által rendelt büntetésüket, függetlenül attól, hogy kormánytagról, országgyűlési képviselőről vagy éppen miniszterelnökről van szó. A kormányváltást követően 44 ügyben indult büntetőeljárás, 50 kiemelt korrupciós ügyben pedig már folyik vizsgálat – írták.

Azzal kapcsolatban, hogy Volner János azt mondta, a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztése ügyében a parlament fideszes többsége halogatja a döntést, a Fidesz megjegyzi: Gyurcsány Ferenc mentelmi jogáról nem a Jobbik és nem is Fidesz, hanem az Országgyűlés dönt majd. Az elszámoltatásban elkötelezett kormánypárt a bukott exminiszterelnök mentelmi jogának felfüggesztésére fog szavazni – zárul a közlemény.

(Forrás: MTI)

Lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el Wieszt János ellen

2011. augusztus 10. 13:05

 
MNO - KA
Megszüntette Wieszt János volt szocialista politikus házi őrizetét és egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróság, a fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt indult eljárásban.



660 millió forint többlethez jutnak a kórházak


Augusztustól összesen 660 millió forint többletforrásból gazdálkodhat csaknem negyven kórház, az intézmények nagy értékű, költséges műtétekre fordíthatják a pénzt, illetve a járóbeteg-ellátás keretében több beteget fogadhatnak speciális és művesekezelésen.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egészségügyért felelős államtitkársága és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerdai közleménye szerint az összességében több mint félmilliárd forintot azok az egészségügyi szolgáltatók használhatják fel, akik a hatályos kormányrendelet alapján „egyszerűsített többletkapacitási eljárás” keretében nyújtottak be pályázatot az OEP-hez.

A nyertes pályázókról az OEP többletkapacitás-befogadási bizottsága által tett javaslat alapján a nemzeti erőforrás miniszter döntött, amelyről közleményben tájékoztatták az érintetteket. Ez alapján az egészségbiztosító honlapján is közzétett listán szereplő mintegy negyven járó- és fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmény augusztus 1-jei hatállyal köthet szerződést az OEP területi hivatalaival. A kórházaknak járó többletet a normál finanszírozás részeként fizetik majd ki az egészségügyi szolgáltatók által az egészségbiztosítóhoz havonta benyújtott teljesítmény-elszámolás alapján. A Nefmi és az OEP célja, hogy „az év végéig biztosított 660 millió forint többlet révén csökkenjenek a várólisták, valamint az új, korszerű diagnosztikai eljárások, eszközök befogadásával tovább javuljon a betegellátás színvonala” – fogalmaztak.



Pénzhez jutnak a nehéz helyzetbe került zöldségtermelők


Elkezdte a német hasmenésjárvány miatt nehéz helyzetbe került zöldségtermelőknek járó kártérítés kifizetését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-vel.

Magyarország összesen 4849 tonna – paprika, uborka, paradicsom és saláta - után jelentett be kártérítési igényt az Európai Uniónak mintegy 1,5 millió euró értékben. A kérelmet az EU illetékes szervei júliusban elfogadták.

Az unió azokat a gazdákat kompenzálja, akik a németországi járvány okozta pánik miatt nem tudták eladni a zöldségeiket. A döntés a gazdák lehető legszélesebb körét érinti, így az őstermelőket is – tájékoztat a szaktárca.

A kártérítés mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak 50 százaléka lesz, a TÉSZ-ek (Termelői és Értékesítési Szervezetek) tagjai – operatív programjuk révén –, akár 70 százalékos kárenyhítést is elérhetnek.

A támogatásból a május 26 és a június 30. közötti időszakra vonatkozó kártalanítási igényeket elégítik ki. A támogatást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon, és a salátán kívül a cukkinire és külön magyar közbenjárásra a paprikára is.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának soros elnökeként a németországi E-coli járvány miatt a debreceni informális agrárminiszteri találkozón azonnal napirendre tűzte a kérdést, és rendkívüli Tanácsülést hívott össze Luxemburgba, hogy a miniszterek dönthessenek a termelők kártalanításáról. Az Európai Bizottság a Tanács javaslatára 210, majd később 227 millió euróra emelte a kártérítés összegét – emlékeztet a VM.

(Forrás: MTI)

Lesz Bánk bán Los Angelesben

Új lappal indul a Los Angelesbe tervezett Bánk bán-produkció: a szaktárca megbízottja augusztus végén utazik az amerikai városba, hogy tárgyaljon a premierről, amely jelenleg a 2012-2013-as évadban látszik reálisnak.


Mick Jagger hajmeresztő dala

Szanszkrit nyelven énekelt új „szuperegyüttesében” Mick Jagger.

A Rolling Stones tagja SuperHeavy néven hívta életre még májusban a zenei csillagokból álló együttest, amelyben Dave Stewart, Joss Stone, AR Rahman indiai zeneszerző és Bob Marley fia, Damian vesz részt. A hatvanas éveit taposó énekes azért alapította a bandát, hogy eltérő zenei stílusokat ötvözzön. „Ez mindentől különbözik, amit eddig csináltam” - mondta.
    
Mick Jagger a Satyameva Jayate (Csak az igazság győzedelmeskedhet) című dalt adja elő szanszkritül. Ez az együttes második száma, a teljes album - rajta reggae-vel, balladákkal és urdu nyelvű indiai énekekkel - várhatóan szeptemberben jelenik meg - írta internetes oldalán a BBC brit közszolgálati adó (bbc.co.uk).

(forrás: MTI)


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése