Blogarchívum

2011. augusztus 29., hétfő

Gaz-da-sági hírek

Portfolio.hu

Megszólalt az Orbán-kormány kritikusa: felesleges pénzkidobás zajlik


A magyar gazdasági növekedéshez nagy szükség van a belső fogyasztásra, ehhez pedig helyzetbe kell hozni a megroggyant magyar középosztályt - fejtette ki az MTV Ma Reggel című műsorában Mellár Tamás közgazdász, aki a napokban már másodszorra illeti kemény kritikával a kormány jelenlegi gazdaságpolitikáját. Az egyetemi tanár szerint jelentős összeg áramlik ki a költségvetésből feleslegesen, részben az egykulcsos adórendszer fenntartására.


Megszólalt az Orbán-kormány kritikusa: felesleges pénzkidobás zajlik A gazdasági növekedést nem tudja önmagában az export generálni, a hazai fogyasztásra, a belső piacra is nagyon nagy szükség van. A belső piacot pedig csak úgy lehet élénkíteni, ha a megroggyant magyar középosztályt újra helyzetbe hozzuk - foglalta össze röviden Mellár Tamás a köztévé reggeli műsorában a pénteken megjelent véleménycikkét.

Meglátása szerint ehhez egy más gazdaságpolitikára van szükség. Olyanra, ami a kis- és középvállalkozásokat támogatja, amelyik tudatosan építi a piacot. Ezen felül fontos dolog lenne a jövedelemadó-rendszer átalakítása is - mutatott rá a közgazdász. Jelentős mennyiségű pénzek áramlanak ki feleslegesen (a költségvetésből), 500 milliárd forint megy el arra, hogy ezt az egykulcsos adórendszert fenntartsuk. Ennek pozitív hozománya viszont nincs, mert a kereslet nem növekszik - tette hozzá.

Mellár Tamás úgy vélekedett, hogy akár fenn is tartható a jelenlegi egykulcsos adórendszer azzal a megszorítással, hogy szükség lenne mellette egy vagyonadóra. Ezt egy 50-80 milliós vagyonhoz kellene kötni és az e feletti vagyonnál kellene ezt mindenképpen érvényesíteni. Olyan módon kellene ezt bevezetni, hogy ez a vagyonadó a személyi jövedelemadóból levonható legyen - magyarázta.

Az egyetemi tanár emlékeztetett arra, hogy az új adórendszer az idei évben az alacsony- és középjövedelműeket sújtotta. Mellár Tamás az interjúban a gazdaságpolitika jó elemének nevezte a családi adózást.

Nemcsak a munkanélküliség magas, hanem a foglalkoztatás is alacsony. Munkahelyeket csak ott érdemes teremteni, ahol szabad és felesleges munkaerő van. Ez pedig vidéken van, főleg az ország déli részén. Ide kellene koncentrálni - emelte ki Mellár, aki szerint a mezőgazdaságban patthelyzet alakult ki. A termelők nem termelnek, mert nincsen piac, nincs kellő kereslet a termékeik iránt, az emberek pedig nem vásárolnak tőlük, mert akadozó, esetleges az, hogy mit termelnek - érzékeltette a problémát a közgazdász, aki szerint ezt a patthelyzetet kellene megoldania az államnak.

Emlékezetes, Mellár Tamás a pénteki Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkében nagy visszhangot keltett. Ott ugyanis egyenesen azt állította, hogy "az Orbán-kormány által alkalmazott gazdaságpolitika nem megfelelő, karakteresebben fogalmazva megbukott".

A legutolsó kormányzati nyilatkozatok szerint a kormány felismerte a helyzet súlyosságát. Vasárnap Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár jelezte: 8-10 tétel kellhet ahhoz, hogy a költségvetési hiány így is 3 százalék alatt maradjon. Orbán Viktor pedig hétfő délelőtt jelentette ki, hogy Magyarország nagyon súlyos veszélyhelyzetbe sodródott, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz.
www.fidesz.hufidesz Hírek A munkaalapú gazdaság ma már evidencia minden második európai miniszterelnök számára, különbség csak a terminusok használatában van, hiszen a nyugati politikusok a jóléti állam átalakításáról beszélnek – hangsúlyozta Orbán Viktor a külképviselet-vezetői értekezleten hétfőn.
Link

www.fidesz.hufidesz Hírek A sarkalatos törvények megalkotása lesz az egyik legfontosabb témája a Fidesz szeptember 7-én kezdődő, háromnapos, Hajdúszoboszlóra kihelyezett frakcióülésének témája – jelentette ki Lázár János hétfői sajtótájékoztatóján.

2 megjegyzés :

  1. "Megszólalt az Orbán-kormány kritikusa: felesleges pénzkidobás zajlik"

    Egyetértek Mellár Tamással. Különösen a fő megállapításával, hogy "az Orbán-kormány által alkalmazott gazdaságpolitika nem megfelelő, karakteresebben fogalmazva megbukott".

    Két pontosítást azért szükségesnek tartok.

    1. "Jelentős mennyiségű pénzek áramlanak ki feleslegesen (a költségvetésből), 500 milliárd forint megy el arra, hogy ezt az egykulcsos adórendszert fenntartsuk."
    Természetesen itt nem egykulcsos adórendszerről, hanem csak egykulcsos SZJA-ról van szó. (Mellesleg, ahol bevezették a teljes egykulcsos adórendszert, ott sem vált sikeressé.)

    2. "Olyan módon kellene ezt bevezetni, hogy ez a vagyonadó a személyi jövedelemadóból levonható legyen - magyarázta."
    Természetesen a vagyonadót nem a jövedelemadóból, hanem annak alapjából lehetne levonni (egyébként "amit nyernének a réven, azt elvesztenék a vámon").

    VálaszTörlés
  2. Röviden kell a lényeget kifejezni !

    Az orbán-kormány (de az összes eddigi csőcselék kormány 67 éve) gazdasági politikája azért nem lehet rossz, mert
    AMI NINCS, AZT NEM MINŐSÍTHETJÜK !

    Tehát ki kell mondani, hogy az összes illegitim álkormány eddigi tevékenysége csak a ROMBOLÁS ! Szakértelemről szó sincs, bármibe kezdenek az csak negatívum, hisz ezzel vannak megbízva. Ezek nem emberek, hanem a sátán fattyai, bábjai, akik önként-dalolva-szabadakaratukból szegődtek a sátán rombolójának.

    Kár ragozni km-számra, tonna szövegekkel, felesleges hazug megmondókkal unalomig fosni a szót !

    Akik több évtizede (százada- ezrede) óta rombolnak, lopnak, csalnak, gyilkolnak, hazudnak, azok még csak ne is próbálkozzanak azzal, hogy majd ők megmondják a tutit, hogy kéne építkezni.

    Tolvajra nem lehet bízni pénzt, pláne nem egy országot, legfőbb képpen nem MAGYARORSZÁGOT, Szent Hazánkat !

    VálaszTörlés